Både Luleå och HV71 vann enkelt sina första matcher i årets slutspel
Foton: Bildbyrån
SDHL 1

Förhandsfavoriterna höll alla för trycket

Det var verkligen med eftertryck som favoriterna i respektive slutspelsserie tog hem den första matchen i årets kvartsfinalspel av SDHL. Grundseriesuveränen HV71 var nära att vinna med tvåsiffrigt i deras bortamöte med Leksand.

AIK-Djurgården 1-5 (0-1, 0-2, 1-2)

AIK: Erica Udén Johansson

Djurgården: Jennifer WakefieldSarah BujoldAndrea DalenJosefine Jakobsen x2

Hett Stockholmsderby i den första slutspelsomgången mellan AIK och Djurgården. En jämn match där Djurgården fick den bästa starten när Jennifer Wakefield gav bortalaget ledningen.

Gästerna fick en riktigt bra start på den andra perioden när Sarah Bujold dubblade Djurgårdens ledning. Man fick dessutom ett otroligt psykologiskt viktigt mål när man med bara sex sekunder kvar av den andra perioden lyckades pricka in 0-3 genom Andrea Dalen.

Djurgården utökade ytterligare genom Josefine Jakobsen fram till 0-4 och då var matchen över. Erica Udén Johansson kunde visserligen tröstmåla för AIK till 1-4 men Djurgården var starkast i den första derbymötet.

Leksand-HV71 1-9 (0-4, 0-3, 1-2)

Leksand: Betty Jouanny

HV71: Sidney Morin x2, Jessica HealeySanni Hakala x2, Felizia Wikner ZienkiewiczMichelle LöwenhielmRosa LindstedtLina Ljungblom

HV71 var grundseriens dominant och man visade varför när man mot Leksand pulvriserade hemmalaget. Sidney Morin påbörjade målskyttet och när Sanni Hakala pangade in 0-4 i slutet av den första perioden var matchen över.

HV fortsatte att ösa på framåt och Sidney Morin och Sanni Hakala kunde göra varsitt ytterligare mål att lägga på sitt målkonto. Gästerna kunde till slut överlägset vinna med hela 1-9.

Linköping-Luleå 0-7 (0-2, 0-3, 0-2)

Luleå: Petra NieminenNoora TulusMichelle KarvinenJohanna FällmanLinn PetersonRonja SavolainenZsofia Jókai Szilágyi

Det var spel mot ett mål inledningsvis och faktum var att det var konstigt att det bara stod 0-2 efter den första perioden för Luleå. Gästerna skickade hela 26 skott på mål kontra Linköpings fyra.

Andra perioden blev något jämnare men då var Luleå skarpare i sina avslut. Två snabba mål från Michelle Karvinen och Johanna Fällman dödade matchen och Luleå kunde till slut likt HV71 enkelt och övertygande vinna det första mötet lagen emellan.

SDE-Brynäs 0-4 (0-0, 0-1, 0-3)

Brynäs: Lara StalderEmma MurénKaterina MrazovaMichela Cava

Det var jämnt inledningsvis mellan SDE och Brynäs i deras första möten lagen emellan men när skyttedrottningen Lara Stalder gav gästerna ledningen i den andra perioden visade Brynäs att man var det bättre laget.

I den tredje perioden defilerade Brynäs hem segern genom tre snabba mål från Emma Murén, Katerina Mrazova och Michela Cava. Med det sagt så visade alla förhandsfavoriterna varför man är just förhandsfavoriter genom att med eftertryck vinna de första matcherna i årets slutspel i SDHL.