Marcus Björks tre SHL-ansikten.
SHL

Trejdad - för andra gången på ett år

"Varit en tung sista tid"

ANNONS

Han gör sin andra säsong i SHL - men är redan inne på sin tredje klubb. Det som dessutom gjort Marcus Björks klubb-byten extra speciella är att han varit involverad i trejder båda gångerna. 

– Jag har lärt mig saker sedan förra gången jag blev trejdad, säger Brynäsbacken till hockeysverige.se.


GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I slutet av januari 2019, strax före övergångsstoppet, var Marcus Björk involverad i en oväntad trejd. Den allsvenska succébacken hade haft en tuff debutsäsong i SHL, i Örebro, och skeppades till Malmö i utbyte mot rutinerade Stefan Warg.

I början av februari 2020, strax före övergångsstoppet, var Björk återigen involverad i en oväntad trejd. Trots en till stora delar stark säsong i Malmö fick han byta Skåne mot Gästrikland och i samma veva fick han se forwarden Adam Brodecki gå motsatt väg.

"Det har varit några tuffa dagar, om man säger så"

Tillsammans med Nichlas Hardt är den 22-årige Björklövenprodukten nu en av få SHL-spelare som kan säga att de blivit trejdade två gånger. I tisdags gjorde han debut för Brynäs, efter att övergången blivit klar så sent som dagen före.

– Det har varit några tuffa dagar, om man säger så, säger Björk med ett lätt uppgivet skratt efter debuten i Brynäs.

– Den här dagen har varit tuff också. Man försöker ju fortfarande lära sig namn och allt möjligt. Det var väldigt snabba puckar upp till Gävle, det blev sju timmar i tåg när allting var klart. Men nu är det härligt att vara här.

Marcus Björk i Brynäsdebuten.

MATCHADES HÅRT DIREKT

Att Brynäs ser en stor roll i laget för den tidigare allsvenska back-poängkungen är givet. I debuten fick han spela närmare 21 minuter, bara lagets toppbackar Jonathan SigaletVictor Söderström och Niclas Andersén fick spela mer än nyförvärvet. Dessutom fick han speltid i numerärt överläge och låg bakom Tomi Sallinens 3-3-mål i slutminuterna.

Är du förvånad över hur mycket förtroende du fick direkt?

– Ja, litegrann. Såklart. Men det känns jätteroligt att de vill sätta in mig i hetluften direkt och ge mig chanser att få spela mitt själv. Jag tycker det gick riktigt bra, för att vara min debut. Det var fantastiskt roligt. Det är lätt att spela när man få mycket speltid.

"Det har varit en tung sista tid, sedan jag fick tacklingen mot Brynäs"

Vad har du fått för intryck av Brynäs? Märks det på något sätt att det varit lite turbulent under säsongen?

– Nej, jag har inte märkt något sånt. Inte än, i alla fall. Men vi kämpar på där inne. Jag känner att det är ett jävulskt driv hos grabbarna och det är...det är fan grymma spelare som sitter där inne. Det gäller bara att få in det där sista tror jag. Vi visade oss starka idag (läs: i tisdags) till exempel, när vi hämtar upp mot HV som gått bra. Det här kan bli riktigt bra, det handlar bara om att få in det där sista, tror jag.

Något ironiskt var det faktiskt en Brynässpelare som mer eller mindre gjorde att Marcus Björks situation blev ohållbar i Malmö. Efter en stark säsongsöppning fick Björk en huvudtackling av Brynäs Jaedon Descheneau i en match kring nyår. Descheneau blev avstängd och Björk tappade sin plats i laget i samband med smällen.

Var det du som ville lämna Malmö, eller handlade det mer om att det var en situation som dök upp och då valde du att hoppa på?

– Det är både och. Det har varit en tung sista tid, sedan jag fick tacklingen här mot Brynäs vid nyår. Sen var det svårt att komma tillbaka in i en trupp som gått bra. När den här möjligheten dök upp, och jag kände att Brynäs verkligen ville ha mig, så kändes det här solklart för mig.

"KOMMER HIT HUNGRIG"

Men Marcus Björk är inte specielt sugen på att prata om varför han gick från att vara en viktig spelare i Malmö, till allt helt plötsligt befinna sig på läktaren.

– Jag kan inte riktigt gå in på det. Men jag måste bli starkare i försvarszonen och visa pondus dä. Jag jobbar med det dagligen. Jag vet att min starka sida är offensiven och jag vill bli ännu bättre i defensiven så jag får spela ännu mer. Det handlar om att ta små steg varje dag.

"Jag har lärt mig sen förra gången jag blev trejdad"

Känslan var ju annars att du verkligen hade kommit in i SHL den här säsongen.

– Ja, absolut. Innan nyår spelade jag mycket powerplay och kände själv att det gått väldigt bra den här säsongen, fram till dippen vid tacklingen då. Jag kommer hit hungrig och vill hjälpa Brynäs att gå till slutspel.

"TVÅ HELT OLIKA SITUATIONER"

Men att riva upp sin tillvaro från två SHL-klubbar inom loppet av bara ett år har varit påfrestande för Umeåsonen.

– Ja, lite smått. Men nu har jag lärt mig sen förra gången jag blev trejdad också. Jag har försökt tänka på lite andra grejer den här säsongen. Men samtidigt har det varit två nästan helt olika situationer också. Förra gången handlade det mer om att jag i princip inte spelade från start. Den här säsongen har jag ju spelat och gjort det bra, och fått chansen i powerplay. Det handlar inte om att jag kommer hit med dåligt självförtroende utan det tar jag med mig hit - och jag kände verkligen att jag hade det där ute idag.

Nu hoppas Marcus Björk få stanna kvar längre i en klubb. I samband med flytten till Brynäs skrev den hårdskjutande backen också på för säsongerna 20/21 och 21/22.

– Det känns fantastiskt. Brynäs är en stor, historisk klubb och de tror verkligen på mig. Jag ska göra allt i min makt för att utvecklas varje dag, för jag är fortfarande ung. Jag vill bli en ännu mer stabil back i SHL.


Den här artikeln handlar om: