SDHL 1

Började för sex år sedan - nu är spanjorskan en av SDHL:s bästa

ANNONS

Hon började spela ishockey för sex år sedan.
Nu är HV71-målakten Alba Gonzalo SDHLs bästa målvakt.
– Dessutom ville jag inte bli målvakt, säger spanjorskan till hockeysverige.se

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Lite överraskande är en av SDHL:s bästa målvakter från Spanien. Dessutom har hon bara varit målvakt i snart sex säsonger. Hon kommer från fotbollsstaden Barcelona och heter Alba Gonzalo.

– Jag har faktiskt aldrig varit och kollat på någon fotbollsmatch på Camp Nou. Min mamma har alltid sagt att fotbollen haft så galna fans och alltid varit rädd för dom så vi fick aldrig gå dit, berättar Gonzalo då vi ses i Kinnarps Arenas restaurang där hon jobbar mellan matcherna och träningarna.
– Visst har jag varit ett fotbollsfan och jag minns då Ronaldinho och dom här spelarna spelade i ”Barca”. Jag och min bror samlade på fotbollskort. Vi åkte runt och letade efter ställen där vi kunde köpa dom här korten.

Precis som alla i Barcelona spelade även Alba Gonzalo fotboll då hon var yngre. 

– I skolan spelade vi på varje rast. Jag var också på en fotbollscamp en sommar eftersom jag tyckte det lät kul och jag gillade fotboll. Dessutom var jag inte så dålig.
– Laget var ett topplag i Europa, men min mamma sa att jag till slut var tvungen att välja hockey eller fotboll. Vid den här tiden spelade jag dessutom basket, vilket jag också gillade. Basketen för damer är stor i Barcelona och jag valde mellan den och hockeyn. Fotbollen spelade jag mest eftersom jag tyckte det var kul.

En anledning till att den spanska HV71-målvakten valde hockey kan tillskrivas hennes bror.
– Min bror, när han var sex år, började han spela hockey. Han såg alltid fram emot det och jag ville göra samma saker som honom, men från början gillade jag det inte riktigt, säger Gonzalo med ett skratt och fortsätter:
– Från början gillade jag fotboll och basket mer. Hockey spelade jag för att min bror gjorde det. Dessutom var jag inte så bra hockeyspelare och inte heller speciellt motiverad. År efter år gick och jag var inte någon stor fan av hockey, men sedan började tycka om det mer och mer.

Foto: Ronnie Rönnqvist

"Vara målvakt verkade tråkigt"

Dock blev hon motarbetad av sin coach. 

– Ja, jag fick inte spela så mycket eftersom jag var en tjej. Han var en typisk… Min mamma ringde och diskuterade det här med honom, men det blev aldrig bättre.
– Dessutom ville jag aldrig bli målvakt. När dom frågade på träningarna ”vem vill vara målvakt” höll alla andra upp händerna. Jag fattade inte vad dom höll på med eftersom jag tyckte att vara målvakt verkade var så tråkigt, skrattar Gonzalo.
– Sedan kom min coach fram till mig och sa ”Alba, jag tror du har den perfekta stilen för att bli målvakt”. Antagligen var jag inte en tillräckligt bra utespelare så han tyckte jag kunde vara målvakt istället.
– Jag tänkte då att eftersom alla vill vara målvakt så måste det väl ändå vara någonting som är kul. Jag testade och tyckte om det. Samtidigt pushade alla mig eftersom vi inte hade någon annan målvakt. Till saken hör att det var som inline-målvakt jag började.

Det var först för sex år sedan den nu 22-åriga spanjorskan började vakta målet på is. 

– Mitt inline-lag startade ett ishockeylag för kvinnor. Vi tränade kanske en gång i veckan, men spelade i ligan och vann nästan hela tiden. Andra året frågade Barcelona, alltså fotbollsklubben, om jag ville börja i deras U18-hockeylag.
– Jag tackade ja till det, men jag gillade det inte så mycket eftersom jag inte vara inte så bra. Jag började spela med killarna där och kände hur jag hela tiden förbättrade mig. Då kom känslan att jag ändå tyckte det var ganska kul samtidigt som jag tänkte att det kunde öppna fler dörrar i framtiden för mig än vad inline-hockeyn kunde göra.

Hur minns du idag första matchen med spanska landslaget?
– Coachen kom fram till mig och sa ”Alba, du ska spela den här matchen. Det kommer bli en överraskning för motståndarna eftersom ingen där vet vem du är”. Jag kom från ingenstans, skrattar Alba Gonzalo och fortsätter:
– Vi mötte Slovenien. Det var en tuff match och jag var inte speciellt bra i den eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet av att spela på is. 

 I det spanska landslaget spelade även svenskspanjorskorna Laura och Sara Danielsson Borrasca som nu blivit några av hennes bästa vänner. 

– Vi spelade tillsammans i landslaget första gången den säsongen. Dom var väldigt ambitiösa.

Vad är din ambition med hockeyn?
– Jag vill göra skillnad och bli den bästa målvakten i världen. Jag hoppas att en dag få spela OS, men jag tror det nästan är omöjligt, men det är verkligen min dröm.
– Jag har tänkt att jag får se till att bli svensk genom att gifta mig med någon här, säger 22-åringen med glimten i ögat och ett leende. 

"Första säsongen var riktigt tuff"

Inför säsongen 2016/17 valde Alba Gonzalo att lämna Spanien. Första stoppet blev en säsong i Finland innan hon säsongen 2017/18 åkte på en try-out hos HV71.

– I Finland fick jag betala för att spela. Även om det blev ganska dyrt för mig så är jag tacksam att jag fick chansen att spela där.
– Sedan fick jag en try-out här i HV71. Första säsongen var riktigt tuff. Jag var tredjemålvakt, sedan blev jag andramålvakt, vilket ibland gjorde mig galen. Ibland kunde jag känna att jag inte förtjänade att bara vara back-up, men hela tiden utvecklades jag och lärde mig nya saker.

Anna AmholtAnna Amholt Daniel Eriksson/Bildbyrån

Alba Gonzalo är inne på sin tredje säsong i HV71 och redan under förra säsongen då Sabina Eriksson skadade sig fick hon kliva in som förstamålvakt.

– Det var kul att träna med Sabina. Den här säsongen skulle det vara jag och Anna Amholt, men nu är hon skadad. Hon är så bra och ska jag välja en målvakt som den bästa så skulle jag säga att Anna. Anna är otrolig. Hon är stor, men har också väldigt fina reflexer.
– Nu är även en kanadensisk målvakt här (Shea Tiley) som också är bra, men i mina ögon… Anna är så bra. 

Hur trivs du med att bo i Jönköping?
– Jag har inte så mycket socialt liv här. Mitt sociala liv är här på hallen och gillar att vara här. Det är kul att prata med gästerna här i restaurangen och umgås med mina lagkamrater. Det kan bli att jag går ut på stan handlar någon gång, men annars är jag mest här och runt laget.
– Vi har inte heller så mycket tid över för att exempelvis åka upp till Stockholm. Det är träning, träning, match, träning, träning, match. När vi har en dag ledig vill man bara ligga kvar i sängen och titta på Netflix, säger Gonzalo med ett leende. 

Foto: Ronnie Rönnqvist

Du jobbar här i restaurangen på Kinnarps Arena, hur har det varit?
– Ibland är det tufft. Jag brukar tänka att jag inte ska jobba så mycket som jag gör, men samtidigt när jag är hemma kan jag bli galen då jag inte har något att göra. Det är i alla fall något att göra och som jag sa till dig innan så har vi så fantastiskt god mat här.
– Jag får se det lite som workout för mig att bära ut tallrikarna. Det är bra träning för både armar och ben. ”Det här är en bra träning…” ha ha…
– Direkt efter jobbet har vi oftast träning, både fys- och is-träning. 

Hur ser du på din utveckling sedan du kom till HV71?
– Jag har utvecklats mycket. En stor del i det har min målvaktscoach, Adam (Bengtsson). Han ger mig förtroende och jag gillar att ha honom som tränare. 

HV71 leder SDHL och en av anledningarna till det är bland annat Alba Gonzalos fina målvaktspel. 

– HV:s säsong har verkligen varit bra, men jag själv startade inte säsongen så jättebra. Jag kan bättre än det. Ibland kan det vara svårt att inte få så mycket skott på sig, men samtidigt är det en bra träning mentalt.
– Jag tycker faktiskt det är svårare att inte få så mycket skott på sig än tvärtom. Sedan känner jag att, som jag sa förut, jag utvecklas mycket varje träning. Det går verkligen inte att slappna av någon träning eller match. Jag älskar verkligen det här livet. 

"Vill stanna här"

Det syns också på Alba Gonzalos leende att hon stortrivs med HV71 och Jönköping, men efter den här säsongen går hennes kontrakt med klubben ut. Hon hoppas att det kommer bli en förlängning ytterligare en eller att par säsonger. 

– Jag har pratat med vår ”GM” (Peter Ekelund) om ett nytt kontrakt. Jag vill ha ett tvåårskontrakt eftersom jag verkligen vill stanna här. Sedan får vi se om han säger ja eller nej. Förhoppningsvis säger han ja. Jag vill i alla fall stanna, avslutar spanska landslagsmålvakten, Alba Gonzalo.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL