Sök
SHL
KÅGSTRÖM: De är SHL:s fem bästa "rookies"
SHL-publiken har fått bekanta sig med många nya namn den här säsongen. Men vilka nya bekantskaper har egentligen varit bäst? Rasmus Kågström rankar här sina fem bästa nykomlingar i SHL. 

Ja, det är väl lika bra att ta den här rookiedefintionen direkt, va?

För att anses vara en rookie i detta sammanhang har jag valt att följa NHL:s kvalifikationer för vad en rookie är, dock med en liten tvist. För att kunna kvalificera sig på den här listan får inte spelaren i fråga ha spelat mer än 16 SHL-matcher säsongen innan. Denna siffra är något lägre än i NHL (25) eftersom det spelas färre matcher i SHL:s grundserie jämfört med NHL. 

16 av 52 SHL-matcher motsvarar då 25 av 82 NHL-matcher i procent. Spelaren i fråga får inte heller ha spelat i sex matcher eller fler under de två föregående säsongerna. Ingen spelare som är över 26 år gammal när säsongen börjar (14 september 2019) anses heller vara en rookie i sammanhanget. 

Jag har därmed valt att INTE följa SHL:s egna kriterier för vad som är en rookie i ligan. 

Där får en spelare inte fylla mer än 25 år det år som säsongen börjar (det vill säga född 1994 och yngre) och spelaren får inte ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaliga. Anledningen till att jag valt att köra på mina egna kriterier är för att jag anser att det är smått löjligt att bara för någon spelat matcher i en annan liga så ska denna spelare inte räknas som en rookie i en helt annan liga. Det betyder att några av spelarna som är med på min lista här alltså INTE har chansen att vinna priset som Årets rookie i SHL på SHL Awards. 

Men vad betyder det när man kan få mitt erkännande, eller hur?

Notera att dessa fem spelare är rankade baserat på vilken påverkan de har haft överlag på sitt lag och ligan den här säsongen – det är inte en fråga om vem som har störst potential. Det finns således spelare med betydligt högre potential (jag tittar på er, Lucas Raymond och Alexander Holtz) utanför listan än de som faktiskt tagit plats, men det är två åtskilda saker i frågan om vem som är den bästa rookien.

Nåväl, med alla dessa (bort)förklaringar och brasklappar ur vägen – här har ni min personliga topp 5-lista över SHL:s bästa rookies den här säsongen:

Arvid Holm har spelat fler än hälften av Färjestads SHL-matcher den här säsongen.Arvid Holm har spelat fler än hälften av Färjestads SHL-matcher den här säsongen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

5. Arvid Holm, målvakt, Färjestad 

Arvid Holm hämtades in till Färjestad som ersättare till NHL-flyktande Adam Werner inför den här säsongen. Den 21-årige burväktaren hade en helt okej säsongen med Karlskrona i Hockeyallsvenskan ifjol, varken mer eller mindre, och förväntningarna inför den här säsongen var att han skulle sätta sig i passagerarsätet i den av Markus Svensson-körda målvaktsbilen i Karlstad.

Men istället för att Svensson varit det givna förstavalet i Färjestad har rookien Holm tagit för sig ordentligt när han fått chansen mellan stolparna. 21-åringen har spelat fler än hälften av Färjestads matcher den här säsongen och står noterad för en räddningsprocent på 91,2 procent och ett snitt på 2,26 insläppta mål per match.

Den storvuxne smålänningen är draftad av Winnipeg och vill det sig väl (eller illa, sett ur FBK-ögon) för Holm kan han få skriva NHL-kontrakt redan till nästa säsong om han håller uppe sitt fina spel. Det var det förmodligen inte många som såg när han vaktade Karlskronas kasse ifjol.

Lucas Ekeståhl Jonsson.Lucas Ekeståhl Jonsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

4. Lucas Ekeståhl Jonsson, back, Färjestad

Här har vi en spelare som inte skulle kvalificera sig som rookie i ordets rätta bemärkelse, enligt SHL. Enligt mina kriterier är dock Lucas Ekeståhl Jonsson en rookie, vilket gör att han kniper en fjärdeplats på denna åtråvärda lista.

Den 23-årige Umeåsonen hämtades in till Färjestad från finska TPS där han under två säsonger producerat stabilt med poäng. Efter en lite trögare start på säsongen har Ekeståhl Jonsson sett betydligt stabilare ut de senaste månaderna, även om poängproduktionen avtagit en aning.

Totalt har Ekeståhl Jonsson stått för 13 poäng (2+11) på 38 matcher – en notering som gör honom till den poängstarkaste rookiebacken, enligt mina kriterier, i SHL.

Jesper Frödén har vuxit in i SHL-kostymen.Jesper Frödén har vuxit in i SHL-kostymen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

3. Jesper Frödén, forward, Skellefteå

Efter ett par starka säsonger i Hockeyallsvenskan var det så äntligen dags för Jesper Frödén att äntra SHL-scenen den här säsongen. Den 25-årige stockholmaren valde att byta AIK mot Skellefteå AIK där han efter en lite trögare inledning på säsongen börjat visa framfötterna allt mer de senaste månaderna.

Jag pratade med Skellefteås tränare Tommy Samuelsson inför säsongen och bad honom ge sin syn på Frödén och hans möjligheter i Skellefteå. Då nämnde Skellefteåtränaren att han var mäkta imponerad av hans arbetskapacitet över hela isen och att Frödén var, enligt Samuelsson, en "Oscar Möller-light". 

Den beskrivningen stämmer in ganska bra på Frödén, som trots att han får väldigt sparsamt med speltid i numerärt underläge, inte direkt är någon säkerhetsrisk i egen zon. 25-åringen har även en given plats i Skellefteås andra PP-uppställning, där han från sin "Oscar Möller-position" i den vänstra tekningscirkeln producerat fyra mål och en assist den här säsongen.

Totalt har det blivit 20 poäng från Frödéns klubba den här säsongen, näst flest av samtliga Kågström-rookies i SHL den här säsongen.

Niklas Rubin har övertygat stort mellan Frölundas stolpar.Niklas Rubin har övertygat stort mellan Frölundas stolpar.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

2. Niklas Rubin, målvakt, Frölunda  

Snacka om revansch för den tidigare Luleåmålvakten! Efter en jobbig säsong uppe i Norrbotten har Niklas Rubin fått ut det mesta av sitt spel på hemmaplan i Göteborg och Frölunda. 

I mina ögon har Rubin varit en av de absolut största överraskningarna i SHL den här säsongen. Jag gillade det lilla jag såg av honom under säsongen 2017/18 i Tingsryd, men blev faktiskt lite besviken när jag såg att det inte alls fungerade för honom uppe i Luleå. Där hade han förvisso den kanske hårdaste av konkurrens i Joel Lassinantti, men han fick det fortfarande inte att kugga i riktigt under de tolv framträdandena han gjorde för norrbottningarna.

Den här säsongen har det varit annorlunda för Rubin, som tillsammans med Johan Mattsson delat på målvaktssylan i Frölunda. 24-åringen står noterad för 20 matcher för Göteborgsklubben den här säsongen med en räddningsprocent på 91,6 procent och ett snitt på endast 2,04 insläppta mål per match.

Tyler Kelleher är SHL:s bästa rookie, enligt Rasmus Kågström.Tyler Kelleher är SHL:s bästa rookie, enligt Rasmus Kågström.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

1. Tyler Kelleher, forward, Oskarshamn

Ettan på min lista blir alltså en spelare som inte ens kvalificerar sig som rookie enligt SHL:s kriterier. 

Men i mina ögon är Tyler Kelleher definitivt en rookie i den här ligan och med tanke på hans insatser för Oskarshamn den här vintern känns förstaplatsen mer eller mindre odiskutabel.

Den lille amerikanaren inledde säsongen strålande och stod för imponerande nio poäng under sina sju inledande SHL-matcher i höstas. 25-åringen hamnade, liksom laget, i en lite tyngre period under andra halvan av höstsäsongen innan han efter juluppehållet fått fart på produktionen igen.

Oskarshamnsforwarden har stått för 23 poäng (11+12) på 38 matcher den här säsongen, en notering som gör honom till den överlägset poängbäste spelaren i Oskarshamn. Att som rookie ha en sådan inverkan hos en nykomling är synnerligen starka papper. 

Bubblare: Christoffer Rifalk (Rögle), Mattias Göransson (Leksand), Alexander Holtz (Djurgården)


Saknar du någon på listan? Hör av dig, jag diskuterar gärna!

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten