SHL
KÅGSTRÖM: De är SHL:s fem bästa "rookies"
ANNONS
SHL-publiken har fått bekanta sig med många nya namn den här säsongen. Men vilka nya bekantskaper har egentligen varit bäst? Rasmus Kågström rankar här sina fem bästa nykomlingar i SHL. 

Ja, det är väl lika bra att ta den här rookiedefintionen direkt, va?

För att anses vara en rookie i detta sammanhang har jag valt att följa NHL:s kvalifikationer för vad en rookie är, dock med en liten tvist. För att kunna kvalificera sig på den här listan får inte spelaren i fråga ha spelat mer än 16 SHL-matcher säsongen innan. Denna siffra är något lägre än i NHL (25) eftersom det spelas färre matcher i SHL:s grundserie jämfört med NHL. 

16 av 52 SHL-matcher motsvarar då 25 av 82 NHL-matcher i procent. Spelaren i fråga får inte heller ha spelat i sex matcher eller fler under de två föregående säsongerna. Ingen spelare som är över 26 år gammal när säsongen börjar (14 september 2019) anses heller vara en rookie i sammanhanget. 

Jag har därmed valt att INTE följa SHL:s egna kriterier för vad som är en rookie i ligan. 

Där får en spelare inte fylla mer än 25 år det år som säsongen börjar (det vill säga född 1994 och yngre) och spelaren får inte ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaliga. Anledningen till att jag valt att köra på mina egna kriterier är för att jag anser att det är smått löjligt att bara för någon spelat matcher i en annan liga så ska denna spelare inte räknas som en rookie i en helt annan liga. Det betyder att några av spelarna som är med på min lista här alltså INTE har chansen att vinna priset som Årets rookie i SHL på SHL Awards. 

Men vad betyder det när man kan få mitt erkännande, eller hur?

Notera att dessa fem spelare är rankade baserat på vilken påverkan de har haft överlag på sitt lag och ligan den här säsongen – det är inte en fråga om vem som har störst potential. Det finns således spelare med betydligt högre potential (jag tittar på er, Lucas Raymond och Alexander Holtz) utanför listan än de som faktiskt tagit plats, men det är två åtskilda saker i frågan om vem som är den bästa rookien.

Nåväl, med alla dessa (bort)förklaringar och brasklappar ur vägen – här har ni min personliga topp 5-lista över SHL:s bästa rookies den här säsongen:

Arvid Holm har spelat fler än hälften av Färjestads SHL-matcher den här säsongen.Arvid Holm har spelat fler än hälften av Färjestads SHL-matcher den här säsongen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

5. Arvid Holm, målvakt, Färjestad 

Arvid Holm hämtades in till Färjestad som ersättare till NHL-flyktande Adam Werner inför den här säsongen. Den 21-årige burväktaren hade en helt okej säsongen med Karlskrona i Hockeyallsvenskan ifjol, varken mer eller mindre, och förväntningarna inför den här säsongen var att han skulle sätta sig i passagerarsätet i den av Markus Svensson-körda målvaktsbilen i Karlstad.

Men istället för att Svensson varit det givna förstavalet i Färjestad har rookien Holm tagit för sig ordentligt när han fått chansen mellan stolparna. 21-åringen har spelat fler än hälften av Färjestads matcher den här säsongen och står noterad för en räddningsprocent på 91,2 procent och ett snitt på 2,26 insläppta mål per match.

Den storvuxne smålänningen är draftad av Winnipeg och vill det sig väl (eller illa, sett ur FBK-ögon) för Holm kan han få skriva NHL-kontrakt redan till nästa säsong om han håller uppe sitt fina spel. Det var det förmodligen inte många som såg när han vaktade Karlskronas kasse ifjol.

Lucas Ekeståhl Jonsson.Lucas Ekeståhl Jonsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

4. Lucas Ekeståhl Jonsson, back, Färjestad

Här har vi en spelare som inte skulle kvalificera sig som rookie i ordets rätta bemärkelse, enligt SHL. Enligt mina kriterier är dock Lucas Ekeståhl Jonsson en rookie, vilket gör att han kniper en fjärdeplats på denna åtråvärda lista.

Den 23-årige Umeåsonen hämtades in till Färjestad från finska TPS där han under två säsonger producerat stabilt med poäng. Efter en lite trögare start på säsongen har Ekeståhl Jonsson sett betydligt stabilare ut de senaste månaderna, även om poängproduktionen avtagit en aning.

Totalt har Ekeståhl Jonsson stått för 13 poäng (2+11) på 38 matcher – en notering som gör honom till den poängstarkaste rookiebacken, enligt mina kriterier, i SHL.

Jesper Frödén har vuxit in i SHL-kostymen.Jesper Frödén har vuxit in i SHL-kostymen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

3. Jesper Frödén, forward, Skellefteå

Efter ett par starka säsonger i Hockeyallsvenskan var det så äntligen dags för Jesper Frödén att äntra SHL-scenen den här säsongen. Den 25-årige stockholmaren valde att byta AIK mot Skellefteå AIK där han efter en lite trögare inledning på säsongen börjat visa framfötterna allt mer de senaste månaderna.

Jag pratade med Skellefteås tränare Tommy Samuelsson inför säsongen och bad honom ge sin syn på Frödén och hans möjligheter i Skellefteå. Då nämnde Skellefteåtränaren att han var mäkta imponerad av hans arbetskapacitet över hela isen och att Frödén var, enligt Samuelsson, en "Oscar Möller-light". 

Den beskrivningen stämmer in ganska bra på Frödén, som trots att han får väldigt sparsamt med speltid i numerärt underläge, inte direkt är någon säkerhetsrisk i egen zon. 25-åringen har även en given plats i Skellefteås andra PP-uppställning, där han från sin "Oscar Möller-position" i den vänstra tekningscirkeln producerat fyra mål och en assist den här säsongen.

Totalt har det blivit 20 poäng från Frödéns klubba den här säsongen, näst flest av samtliga Kågström-rookies i SHL den här säsongen.

Niklas Rubin har övertygat stort mellan Frölundas stolpar.Niklas Rubin har övertygat stort mellan Frölundas stolpar.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

2. Niklas Rubin, målvakt, Frölunda  

Snacka om revansch för den tidigare Luleåmålvakten! Efter en jobbig säsong uppe i Norrbotten har Niklas Rubin fått ut det mesta av sitt spel på hemmaplan i Göteborg och Frölunda. 

I mina ögon har Rubin varit en av de absolut största överraskningarna i SHL den här säsongen. Jag gillade det lilla jag såg av honom under säsongen 2017/18 i Tingsryd, men blev faktiskt lite besviken när jag såg att det inte alls fungerade för honom uppe i Luleå. Där hade han förvisso den kanske hårdaste av konkurrens i Joel Lassinantti, men han fick det fortfarande inte att kugga i riktigt under de tolv framträdandena han gjorde för norrbottningarna.

Den här säsongen har det varit annorlunda för Rubin, som tillsammans med Johan Mattsson delat på målvaktssylan i Frölunda. 24-åringen står noterad för 20 matcher för Göteborgsklubben den här säsongen med en räddningsprocent på 91,6 procent och ett snitt på endast 2,04 insläppta mål per match.

Tyler Kelleher är SHL:s bästa rookie, enligt Rasmus Kågström.Tyler Kelleher är SHL:s bästa rookie, enligt Rasmus Kågström.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

1. Tyler Kelleher, forward, Oskarshamn

Ettan på min lista blir alltså en spelare som inte ens kvalificerar sig som rookie enligt SHL:s kriterier. 

Men i mina ögon är Tyler Kelleher definitivt en rookie i den här ligan och med tanke på hans insatser för Oskarshamn den här vintern känns förstaplatsen mer eller mindre odiskutabel.

Den lille amerikanaren inledde säsongen strålande och stod för imponerande nio poäng under sina sju inledande SHL-matcher i höstas. 25-åringen hamnade, liksom laget, i en lite tyngre period under andra halvan av höstsäsongen innan han efter juluppehållet fått fart på produktionen igen.

Oskarshamnsforwarden har stått för 23 poäng (11+12) på 38 matcher den här säsongen, en notering som gör honom till den överlägset poängbäste spelaren i Oskarshamn. Att som rookie ha en sådan inverkan hos en nykomling är synnerligen starka papper. 

Bubblare: Christoffer Rifalk (Rögle), Mattias Göransson (Leksand), Alexander Holtz (Djurgården)


Saknar du någon på listan? Hör av dig, jag diskuterar gärna!

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga