HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Håller strecken på att stängas redan nu?
ANNONS
Modo har nio poäng ned till tredjeplacerade BIK Karlskoga. I botten skiljer det fem poäng mellan jagande Kristianstad och och Almtuna på säker mark. Kommer Hockeyallsvenskans streck stängas redan de närmaste omgångarna?

Trots att mer än en fjärdedel av serien återstår skulle jag påstå att både botten och toppen av tabellen är på god väg att stängas. Även om BIK Karlskoga skulle vinna sin hängmatch mot Karlskrona på lördagen så skiljer det ändå hela nio poäng upp till MoDo. Ett MoDo som har alldeles för bred trupp för att schabbla bort försprånget. 

Varken Timrå eller BIK Karlskoga har bredden i sina trupper för att kunna mäta sig med ligans giganter, Björklöven och MoDo. Spetsen har man definitivt men inte den bredd som behövs för att poängen ska rulla in även när det regnar.

Om dörren kring det övre strecket just nu står på litegrann glänt kan den stängas helt på onsdag när MoDo tar sig an Karlskoga. Vid hemmaseger stängs dörren definitivt och alla hockeyälskarens drömfinal är mer eller mindre ett faktum.

På ett sätt blir det lite trist för ligan som tappar en viss form av spänning men samtidigt får seriens bästa lag bästa möjliga förutsättningar att förbereda sig inför säsongens enskilt viktigaste period när allt ska avgöras.

"JAG KANSKE ÄR NAIV..."

I botten skiljer det nu fem poäng mellan Kristianstad och Almtuna där det sistnämnda laget lyckades vinna lagens viktiga streckmöte under fredagskvällen. 

Jag kanske är naiv i mina tankar om att botten av tabellen är stängd med endast fem poängs differens där hela 42 poäng finns kvar att spela om. Mina tankar om en stängd bottenstrid grundar sig på Kristianstads urusla form där laget endast tagit elva poäng senaste 20 matcherna. Om man bortser från den övertygande inledningen av serien har nykomlingarna alltså endast skrapat ihop endast 0,55p/match om man ser till lagets 20 senaste matcher.

Även om KIK skulle dubbla sin poängskörd sista fjorton matcherna så kommer inte 1,10 poäng/match att räcka ändå. Jag ser nämligen inga som helst tendenser att Västervik, Almtuna eller Mora kommer att rasa ihop fullständigt och bli omsprungna av KIK.

STRECKEN KAN STÄNGAS  

Inom ett par omgångar kan alltså det övre och nedre strecket i praktiken vara stängt. I sådana fall är det bara strecket kring topp åtta som lever. Ett av lagen som lämnat bottenlagen bakom sig och klättrat upp på åttonde plats är Södertälje. En stark bidragande orsak till klättringen stavas lagets förstakedja med Christopher LiljewallLudwig Blomstrand och Nick Olesen som leder lagets offensiv.

Efter den här texten som publicerades 28 oktober har Södertäljes dansk Olesen bara gått från klarhet till klarhet. En snabb titt på danskens senaste tio matcher så förstår man att det är lite roligare att lira hockey nu än vad det var i inledningen av säsongen. Hela 19 poäng har dansken producerat senaste tio matcherna. 

Precis som förra säsongen tycks sportklubben äntligen hittat en formation som leder laget. Precis som förra säsongen är det Liljewall som står för tryggheten från sin centerposition.

Med mycket skador i laget vill jag påstå att slutspelsplatsen ligger i förstalinans händer. Fortsätter man att producera blir det fortsatt spel efter 52 omgångar. Om inte så är risken stor att det är färdigspelat.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch