Efter en jobbig höst har det äntligen lossnat för Linus Hultström.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
SHL

Äntligen islossning efter tunga hösten: "Då var jag ganska nere"

ANNONS
Efter vad han själv beskriver som en irriterande och frustrerande start på säsongen har det äntligen börjat lossna för Djurgårdens stjärnback Linus Hultström.

Nu är den 27-årige smålänningen en av hela SHL:s formstarkaste backar – och är redo att lägga in ännu en växel under andra halvan av säsongen.

– Det känns som att jag äntligen börjar få utdelning för det hårda jobb jag lagt ned, säger Hultström till Hockeysverige.se.

Tre poäng på de inledande tolv matcherna.

Linus Hultström suckar lite lätt när han tänker tillbaka på starten av säsongen. Den 27-årige backen var sig inte alls lik i sitt spel ute på isen och hade förtvivlat svårt att producera för sitt Djurgården.

– Då var jag var ganska så… Ja, nere, om jag ska vara helt ärlig med dig, berättar Hultström.

– Jag tyckte inte att jag spelade bra alls. Jag fick inte ut någonting av mitt spel.

Hultström beskriver stora delar av hösten som ”frustrerande och irriterande”.

– När man vet att man kan så mycket mer än vad man får ut på isen är det jobbigt. Man kan väl dra lite paralleller med mitt spel och lagets spel lite. Vissa stunder har det varit riktigt bra medans det i vissa stunder har varit riktigt dåligt.

"ÅT LITE BRA MAT HEMMA HOS MAMMA RUNT JUL"

Kring månadsskiftet oktober/november hände det emellertid något i Hultströms spel. 

Pucken började gå stolpe in. Passningspoängen började trilla in. 

Det började äntligen lossna.

Under mitten och slutet av november nätade Hultström fem matcher i rad och sedan november har den 27-årige Djurgårdsbacken stått för tolv poäng på 15 matcher.

– Det har varit en uppåtgående kurva, skulle jag säga. Det hände inte så mycket i början av säsongen, men nu är jag på väg uppåt mot någonting som jag faktiskt är nöjd med, säger Hultström.

– Jag vill fortsätta spela minst lika bra hela säsongen ut. För både laget och min egen del har vi hittat en stabilare nivå och nu är det lilla sista som vi ska få dit.

Sedan juluppehållet har Hultström varit en av hela SHL:s formstarkaste backar. Förutom ett stabilt försvarsspel har han stått för fem poäng på de fyra senaste matcherna.

– Jag åkte hem till mamma och åt lite bra mat runt jul. Efter det har det släppt, skrattar Hultström.
– De sista tio, femton matcherna, tycker jag att det har släppt ordentligt. Det känns som att jag äntligen börjar få utdelning för det hårda jobb jag lagt ned.

Linus Hultström har fått jubla en hel del den senaste tiden.Linus Hultström har fått jubla en hel del den senaste tiden.Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

"HOCKEYN KAN VARA EN KONSTIG SPORT IBLAND"

Hultström har svårt att sätta fingret på vad som gjort att det lossnat för honom poängmässigt de senaste månaderna.

– Jag har funderat lite på det själv, hur det liksom kommit sig att det börjat lossna nu. Jag hade en riktigt bra sommarträning och kände mig riktigt fräsch i kroppen när jag gick in i säsongen. Men det ville inte riktigt släppa till en början, jag fick kämpa för varje millimeter kändes det som.
– Sista tiden har det börjat flyta på bra mycket bättre och jag har en mycket bättre känsla ute på isen nu än tidigare i höstas. Det känns otroligt roligt. Men jag kan inte förklara varför det släppt (skratt).

Gör du något annorlunda nu än vad du gjorde i början av säsongen när poängen kanske inte trillade in i samma takt?

– Egentligen inte. Det har väl mer handlat om att alltid vara påkopplad på träningarna och vilja göra mål på varje skott man skjuter på både match och träning. Jag kan inte sätta fingret på något som jag har förändrat för att det ska lossna, direkt. Det är mer att det har studsat lite min väg, lite. Hockeyn kan vara en konstig sport ibland, säger Hultström. 

TOPPAR BACKARNAS SKYTTELIGA

Totalt står Vimmerbysonen noterad för 17 poäng den här säsongen, fördelat på tio mål och sju assist. Hans tio mål gör att han delar förstaplatsen i backarnas skytteliga tillsammans med Växjös Ilari Melart och Skellefteås Jonathan Pudas.

– Det är klart att jag är nöjd med den siffran, sen vill man hela tiden göra mer mål och mer för att laget ska vinna. Jag tror att jag har gjort tolv mål innan under en säsong, så nu är väl det nästa grej som jag vill nå upp till och slå.
– Sen är så klart prioritet nummer ett att bidra till lagets framgångar. Vi är på åttonde plats just nu, vilket så klart inte är något vi är nöjda med, och vi vill uppåt i tabellen. Då kvittar det egentligen vem som gör målen så länge vi vinner matcherna.

– Så klart vill man vara ett hot från blålinjen. Jag får spela mycket powerplay, så det är klart att det är en viktig del av mitt spel att kunna bidra med lite mål. Det är skönt att det lossnar nu.

Hultström toppar backarnas skytteliga med sina tio mål.Hultström toppar backarnas skytteliga med sina tio mål.Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Djurgården ligger, som Hultström själv säger, på en åttondeplats i SHL-tabellen och siktar så klart på en högre tabellplacering än så. Inför dagens tuffa bortamatch mot Luleå har stockholmarna två raka segrar i SHL och har fått lite vind i seglen, menar Hultström.

– Vi har börjat få tillbaka våra skadade spelare och har snart en fulltalig trupp. Jag hoppas att vi kan fortsätta ha det så. Ser man till den trupp som vi har till vårt förfogande så har vi otroligt starka kedjor, en riktigt bra backsida och duktiga målvakter. Om alla kan hålla sig hela och friska tycker jag att det ser väldigt intressant ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL