Bildbyrån
Junior-VM 2020

50 raka - minns du vad som hänt sedan senaste förlusten?

ANNONS

Mycket har hänt sedan nyårsafton 2006. Varför är den dagen så viktig då? Jo, det var senast Juniorkronorna förlorade en gruppspelsmatch.

Visserligen har Sverige bara vunnit ett VM-guld för juniorer sedan 1981. Men ingen kan komma och påstå något annat än att Juniorkronorna varit det senaste decenniets, och lite till, stora gruppspelskungar under VM-turneringen.

Turneringen kring årsskiftet 2006/2007, som spelades i Leksand och Mora, förlorade Sverige två gånger om i gruppspelet. 0-2 blev det mot Kanada, vilket var den senaste gången Sverige förlorade efter ordinarie tid, och på nyårsafton blev det en övertidsförlust mot USA. Det var senast Juniorkronorna gick på pumpen i gruppspelet.

Inför turneringsstarten i Tjeckien på annandagen 2019 hade Sverige 48 raka segrar i gruppspelet. Nu är sviten uppe i 50. Man kan säga att det hänt en del sedan den senaste förlusten...

DETTA HAR HÄNT

* Pär Mårts, Roger Rönnberg och Rikard Grönborg har alla gått helt obesegrade genom gruppspelen under sina år som förbundskaptenen. Tomas Montén gör sitt fjärde år på posten och är obesegrad även han.

* 20 målvakter har stått gruppspelsmatcher för Sverige - och vunnit dem - sedan förlusten på nyårsafton för 13 år sedan. Det är en minst sagt brokig skara. Eller vad sägs om Jhonas Enroth, Stefan Ridderwall, Jacob Markström, Mark Owuya, Anders Nilsson, Robin Lehner, Fredrik Pettersson Wentzel, Anton Forsberg, Johan Gustafsson, Niklas Lundström, Joel Lassinantti, Marcus Högberg, Oscar Dansk, Linus Söderström, Felix Sandström, Filip Gustavsson, Filip Larsson, Samuel Ersson, Olle Eriksson Ek och såklart Hugo Alnefelt.

Mark Owuya.
Mark Owuya, en numera bortglömd före detta talang. Foto: Bildbyrån.

* Nicklas Bäckström, som var en del av det JVM-laget som förlorade på nyårsafton mot USA, har hunnit spela 926 NHL-matcher och gjort 901 poäng. Han har också vunnit en Stanley Cup-titel med Washington.

* Niklas Hjalmarsson, som var en viktig back i Sveriges JVM-lag för 13 år sedan, har vunnit Tre Stanley Cup-titlar med Chicago. Dessa har han vunnit tillsammans med Patrick Kane, som gjorde ett av USA:s mål i segermatchen mot Sverige. Kane har sedan dess även blivit utsedd till NHL:s bästa spelare, vunnit poängligan och gjort totalt 985 poäng i NHL. Även Ryan Stoa, idag succélirare i Örebro, gjorde faktiskt ett mål för USA.

* Rikard Grönborg, som då var scout för J20-landslaget, har sedan förlusten hunnit vara assisterande förbundskapten för Juniorkronorna, head coach för Juniorkronorna, assisterande förbundskapten i Tre Kronor, head coach i Tre Kronor och vunnit två VM-guld som head coach för A-landslaget. Totalt har den nuvarande ZSC Lions-coachen varit en del av olika staber som vunnit fyra VM-guld, sju VM-silver, ett OS-silver och fyra VM-brons med de olika landslagen. Sammanlagt 15 VM-medaljer har han varit en del av.

Rikard Grönborg.
Rikard Grönborg från tiden som förbundskapten för Juniorkronorna. Foto: Bildbyrån.

* Fem spelare från den årgången av Juniorkronorna har slutat med ishockey: Alexander Ribbenstrand, Andreas Molinder, Patrik Nevalainen, Robin Lindqvist och Alexander Sundström.

* Magnus Isaksson, som var med i JVM-laget 2006/2007, har hunnit spela i SHL för Luleå och Skellefteå - och däremellan gjort ett elva år långt SHL-uppehåll.

* Rasmus Dahlin har sedan förlusten mot USA gått igenom hela grundskolan, gjort 67 SHL-matcher med Frölunda, valts etta i draften och spelat 113 NHL-matcher för Buffalo Sabres.

* Kanada har vunnit fem JVM-guld, USA och Finland tre vardera och Ryssland och Sverige ett varsitt.

* Brynäs har avverkat åtta olika huvudtränare. Leif Boork har haft jobbet två gånger.


* Leksand har spelat fem raka kvalserier utan att gå upp, men har trots det hunnit gå upp i SHL tre gånger och åkt ur två.

* Skellefteå har hunnit gå upp i SHL, etablera sig i ligan, och spelat sju SM-finaler. Växjö var på den här tiden ett mittenlag i HockeyAllsvenskan - men har som bekant kammat hem två SM-guld sedan dess.

* Karlskrona var nykomlingar i Hockeytvåan när Sverige förlorade. Sedan dess har de gått upp i Ettan, HockeyAllsvenskan, SHL, gjort tre år i SHL och gör nu sitt andra raka år i HockeyAllsvenskan.

* Den tidigare Malmö- och Luleå-målvakten Niko Hovinen har spelat för 17 olika klubbar under tidsperioden. Men Conny Strömberg är än värre. Han har spelat i 18 olika klubbar, i nio ligor utspridda över sju länder.

Conny Strömberg.
Conny Strömberg. Foto: Bildbyrån.

* Jaromír Jágr har gjort tre år i KHL och två år i tjeckiska ligan, men ändå hunnit spela NHL-hockey för  Rangers, Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey, Florida och Calgary.

* Och ett par icke-hockeyrelaterad grejer: tio dagar efter Sveriges förlust mot USA presenterade företaget Apple en produkt som kom att gå under namnet "iPhone". Senast Sverige gruppspelsförlorade fanns existerade alltså inte ens iPhone:n...

* Chelsea FC har haft tolv olika tränare. José Mourinho har varit där i två perioder. Den italienska klubben Palermo har bytt tränare trettioåtta (38) gånger.



Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga