Mattias Norlinder slog sig in i JVM.
Bildbyrån
Junior-VM 2020

Debut i november - nu spelar han JVM: "Häftig resa"

ANNONS
Han landslagsdebuterade först i november. En dryg månad senare är Mattias Norlinder en del av det som beskrivits som Sveriges bästa backsida någonsin i JVM. Modos succéback är själv lite förvånad över att han slagit sig in.

– Jag har ju ingen riktig bakgrund i landslaget, säger han till hockeysverige.se.

UPPSALA/TRINEC (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha sett Mattias Norlinder stundtals dominera hemma i HockeyAllsvenskan med sitt Modo är det ganska svårt att ta in att han gjorde sin juniorlandslagsdebut först i november månad. För så är det faktiskt. Även om den elegante backen blivit en firad stjärna i Örnsköldsvik, sedan debuten i A-laget förra säsongen, är han en av de stora doldisarna i landslagsdräkten.

När Tomas Montén inför avresan till Tjeckien ombads plocka fram några spelare som överraskat honom  nämnde han bland annat Modobacken, som producerat 14 poäng på 28 allsvenska matcher under säsongen.

– Det är klart att det sticker ut med en kille som gjorde debut i november. Visst, han var uttagen i trupperna både i februari och i den i juli men kunde inte komma på grund av skada, men han har ju inte varit med jättemycket så det är klart det är en häftig resa. Det är lite samma sak med Hugo Gustafsson som inte heller varit med jättemycket, men har slagit sig in. Det visar hur mycket som kan hända längs vägen.

Mattias Norlinder.Fokus. Foto: Bildbyrån.

Mattias Norlinder själv trodde att chanserna att komma med i truppen skulle minska när han inte kunde spela vare sig i februari eller i somras.

– Jag vet inte om jag kände att det var kört. Men jag kände att chanserna nog blev mindre, samtidigt som jag visste att alla väl egentligen hade en chans. Nu känner jag bara att det är kul att jag fick beskedet att komma hit.

Blev du förvånad när du fick beskedet?

– Jo, litegrann. Jag har ju ingen riktig bakgrund i landslaget så lite förvånad blev jag absolut. Nu är jag här och försöker bara ta det dag för dag och njuta så mycket som möjligt. Det är skitkul att vara här. Det har varit målet hela säsongen, att tas ut till JVM.

NY ROLL

Men rollen han har är helt annorlunda jämfört med den i Modo. Där är han en bärande spelare med mycket istid, medan han i den stjärntäta backuppsättningen i Juniorkonorna inlett som sjundeback och spelat omkring sju och elva minuter i de inledande matcherna. I gårdagens segermatch mot Schweiz gjorde han i alla fall vad han kunde för att bevisa för Tomas Montén att han ska ha mer speltid i fortsättningen.

– Jag tycker det kändes bra. Jag har ju en liten annan roll i landslaget men jag tar de minuter som kommer och försöker göra det bästa av situationen ändå. Jag är nöjd så här långt, men det är många som slåss om istiden.

Är det en svår omställning, jämfört med hur det är i klubblaget?

– Det är lite både och. Men det beror lite på hur matchen ser ut också. Hittills tycker jag dock att jag har anpassat mig ganska bra, och det är som sagt skitkul att vara här. Vi har en otroligt bra backsida och jag försöker anpassa mig så mycket som möjligt och verkligen ta chansen när jag får den.

Mattias Norlinder.I Modo är Norlinder en stjärna. Foto: Bildbyrån.

"DET SPELAR MINDRE ROLL"

Under ett kort mästerskap, som JVM trots allt är, brukar det talas nästan lika mycket om gruppdynamik och rollfördelningar, som den faktiska hockeykunskapen. Men faktumet att Mattias Norlinder knappt spelat i landslaget var ingenting som Tomas Montén vägde in när han tog ut truppen.

Den typen av faktorer tar bara upp en liten del när en spelare värderas - och var ingenting som låg den Montréal Canadiens-draftade backen i fatet.

– Jag tänker väldigt lite på det. I grund och botten handlar det om hur vi ser på honom som hockeyspelare och vad vi känner att han kan göra i den här rollen hos oss. Känner vi att han kan göea det bra, då ska han med, säger Montén.

– Däremot är det klart att de som var med ifjol, och har erfarenheten från det, har ett plus. Men om man inte har spelat en fyrnationers i Finland i november, eller en femnationers i Tyskland i februari, det spelar mindre roll.

Sverige har, i vanlig ordning, inlett JVM lovande med två raka segrar. Mattias Norlinder menar att man kan ta med sig mycket från gårdagens 5-2-vinst mot Schweiz.

– Vi gör en bra match. Vi går ned oss i tredje perioden, men vi ska ta med oss anfallsspelet och kreativiteten. Jag menar, i andra äger vi hela perioden. De har knappt ett skär i vår zon. Vi kan ta med oss mycket till fortsättningen.


JVM-MINNEN: Kaapo Kakko


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL