Tomas Montén
Bildbyrån
Junior-VM 2020

"Vet inte var vi står"

ANNONS
I kväll släpps pucken i Trinec. Då går Sverige och Finland in i JVM. Efter fjolårets fiaskoartade uttåg i kvartsfinalen är det ett svenskt landslag med ganska låga förväntningar som reser till Tjeckien.

– Vi har pratat mycket om det som hände förra året, säger Tomas Montén.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Juniorkronorna har hunnit ladda upp inför JVM i såväl Uppsala som Tjeckien och Polen. Nu är det bara timmar kvar innan den uppladdningen ska ge resultat i form av många segrar i JVM. Men det finns ingen tid för att smyga igång turneringen.

I kvällens premiär mot Finland är det skarpt läge direkt för Sverige, som inte ens själva vet hur de står sig mot konkurrensen.

– Vet inte riktigt var vi står. Vi tycker har ett bra lag, vi har en bra mix. Men sen, hur vi står oss mot de andra lagen är svårare att veta, konstaterade förbundskapten Tomas Montén innan avresan strax före jul.

"EN BRED KULL"

00-kullen, som är den äldsta i JVM, har en mängd skickliga spelare som spelar i SHL och HockeyAllsvenskan. Men det finns få, i synnerhet offensiva, stjärnspelare på förhand.

– Det är en ganska bred kull. Spetsarna har väl varit (Rasmus) Sandin och ”Boken” (Adam Boqvist), och (Rasmus) Dahlin såklart. De har stuckit ut. Utöver det har de varit ganska genuina som kull. Det är många spelare som varit bra. Alla är inte med i den här truppen som varit med tidigare, på grund av skador och sådana saker, men det känns som en bra mix. Sen får vi se hur vi står oss, som sagt.

Philip BrobergAdam GinningNils LundkvistRasmus SandinDavid GustafssonOskar Bäck och Samuel Fagemo är de återvändande spelarna och Tomas Montén vet vad han förväntar sig av dem.

– Jag ställer inga högre krav på dem, men däremot att de ska leda laget och dela med sig av erfarenheten. De ska berätta hur det fungerar och prata med dem som inte spelat JVM förut. Ser de någon som kanske är lite spänd eller väldigt tyst, då ligger det på dem att dra med den spelaren. Däremot kan det vara tuffare spelmässigt andra året. Många av de som slår igenom och gör bra ifrån sig ett år får en hausse på sig, och motståndarna gör allt för att stänga den spelaren. Så det kan nog bli tuffare produktionsmässigt.

"FÖRSTOD I EFTERHAND HUR STORT DET BLEV"

De tidigare nämnda spelarna var alltså med när Sverige skrällartat åkte ut mot Schweiz redan i kvartsfinalen förra året och förbundskaptenen tror att den förlusten kan vara positiv, med distans till det hela.

– Absolut, både spelmässigt och med allt det runt omkring, allt som hände efteråt. Vi har pratat mycket om det där som hände förra året, om att spelarna som var med ska delge för de andra vad som hände och hur det påverkade oss.

I synnerhet en sak tror Tomas Montén påverkade laget negativt: Den sjukdom som slog till mot truppen och tvingade ett gäng spelare att avstå från spel.

– Vi förstod nog först i efterhand hur stort det blev. Det blev en stor osäkerhet för spelarna som individer. Det blev mycket "blir jag nästa som blir sjuk? Kommer jag kunna spela?". Den typen av grejer är svåra att hantera om man inte varit med om det, eller som nu när vi och spelarna som var med då har 'debriefat' de andra och berättat om hur deras känslor var och så vidare. Det är något vi har försökt utnyttja.

Vi får hoppas att ni håller er friskare nu då.

– Ja, definitivt, skrattar Montén.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL