Tomas Monténs mannar förlorade i det sista JVM-genrepet.
Junior-VM 2020

Kollapsen: Juniorkronorna tappade 3-0 till förlust

Juniorkronorna såg ut att ta en riktigt imponerande skalp i den sista träningsmatchen innan JVM då man ledde med 3-0 mot USA.
På bara 15 minuter hade amerikanerna dock vänt på steken. Till slut vann guldfavoriten USA med 6-4 mot Sverige.

I den första träningsmatchen imponerande Juniorkronorna stort när värdnationen Tjeckien besegrades med hela 5-1. Under söndagen väntade ett ännu större test då guldfavoriten USA stod för motståndet.

Sverige inledde oerhört starkt mot USA och tog ledningen efter knappt sju spelade minuter. Kaptenen Adam Ginning, som vanligtvis är en defensiv back, skickade in 1-0 till Juniorkronorna efter att ha assisterats av Nils Höglander och Samuel Fagemo, duon som sköt segern till Sverige mot Tjeckien.

I slutet av perioden smällde det till två gånger på kort tid. Först prickade Philip Broberg in tvåan, assisterad av Hugo Gustafsson, innan Victor Söderström passade fram till Karl Henriksson och 3-0 var ett faktum.

Sverige spelade ut guldfavoriterna och såg ut att kunna ta en riktigt övertygande seger mot ett väldigt starkt USA.

SLÄPPTE IN FEM MÅL PÅ EN PERIOD

Men i den andra perioden föll Sverige ihop fullständigt och tappade en 3-0-ledning till underläge med 4-3. På sex minuter sköt amerikanerna tre mål och hade kommit tillbaka in i matchen. Med bara några få minuter kvar att spela tog även USA ledningen genom Toronto-draftade Nick Robertson och med en sekund kvar av den andra perioden sköt Robertson sitt andra mål och USA hade gjort fem mål på 18 minuter.

Juniorkronorna skulle dock göra spänning av det hela när 17-årige stortalangen Alexander Holtz reducerade i powerplay efter assist av Nikola Pasic och Jonatan Berggren

Närmare än så kom dock inte Sverige och det blev förlust i det sista JVM-genrepet för Tomas Monténs mannar. Härnäst väntar premiärmatchen mot de regerande mästarna Finland på annandag jul, 26/12.

Sverige – USA 4–6 (3-0,0-5,1-1)

Sverige: Adam GinningPhilip BrobergKarl HenrikssonAlexander Holtz
USA: Nicholas Robertson 2, Curtis HallCole CaufieldShane PintoK'Andre Miller.