Victor Söderström
Foto: Ronnies Skrivsmedja
Junior-VM 2020

Talangen inte med i JVM-truppen från början: ”Konstigt om jag inte var besviken”

ANNONS

Victor Söderström blev efter mycket om och men till slut uttagen till Tomas Monténs JVM-trupp som idag landade i Tjeckien. Brynäs-backen började säsongen på andra sidan Atlanten och Arizona men valde att återvända hem till Brynäs och SHL. 

– Jag surrade mycket med familjen och min agent, Claes Elefalk. Alla vi kände, allra helst jag, att det skulle vara skönt att få avsluta en sista säsong i Brynäs, säger han till Hockeysverige.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

En av sista spelarna in i Junior-VM truppen blev Victor Söderström. Han inledde årets säsong i Arizona, men bara dagarna innan premiären stod det klart att han inte skulle ta en plats i NHL-laget utan flyttas ner till AHL. Men i stället för AHL valde 18-åringen att åka hem för spel i Brynäs.

 Det var grymt häftigt i Arizona. Jag hade inte så stora förväntningar på mig själv då jag åkte över. Jag tänkte bara på att göra mitt bästa. Sedan skulle jag få se hur det gick, berättar Victor Söderström för hockeysverige.se när vi ses för en intervju på JVM-lagets pressträff på ett hotell i utkanten av Uppsala.

 Det gick väldigt bra, men jag fick åka hem tre dagar innan serien började. Det var väldigt nära att jag kom med i laget. Dom sa också att det var på håret, men ville starta med mig i AHL. Det var också nära att det blev så och jag visste vad jag skulle få för roll där.

Trots allt blev det inget spel i AHL för Victor Söderström den här säsongen.

 Jag surrade mycket med familjen och min agent, Claes Elefalk. Alla vi kände, allra helst jag, att det skulle vara skönt att få avsluta en sista säsong i Brynäs, spela inför alla Brynäs-fans och så vidare. Det beslutet ångrar jag inte nu.

Foto: Bildbyrån/Anne-Marie Sorvin

Var det lätt för dig att komma in i själva spelsättet i USA?

 Ja, det tycker jag. Det var enklare än jag trott att det skulle vara att spela där. Dessutom spelar man med så pass bra spelare där så man får bra hjälp ute på isen.

 Jag fick bo hemma hos Oliver (Ekman-Larsson) hela tiden och fick en bra hjälp av honom. Jag kände honom inte innan jag åkte över dit, men han är en grymt bra kille. Jag gillar honom och vi har en bra kontakt även nu då jag är hemma.

 Sedan var även Carl Söderberg och (Niklas) Hjalmarsson där som är grymma killar båda två. Alla tre hjälpte mig med mycket då jag var där.

Är det sagt att du blir kvar i Brynäs resten av säsongen? 

 Ja, det är sagt så. Sedan beror hur det går för oss, hur långt vi går i slutspelet och allt sådant. Vi får se hur det blir efter slutspel. Då finns det en möjlighet att jag åker tillbaka.

Skutskär  mer bandy än ishockey

Victor Söderström var tidigt en stor talang hemma i Skutskär. Redan som 13-åringen fick han debutera i klubbens A-lag.

 Det kommer jag ihåg väl och var en rolig tid i livet som jag aldrig kommer att glömma, säger Brynäsbacken med ett leende och fortsätter:

 Det var bara roligt och jag kände redan innan debuten jättemånga i det laget, killar som sett mig växa upp och har haft koll på mig sedan jag var två, tre år.

Skutskär är som bekant känd för sin bandy, men det har aldrig varit en sport som Victor Söderström fallit för.

– Jag tror faktiskt jag aldrig kollat en bandymatch. Däremot tror jag man pratar lite mer bandy i Skutskär nu eftersom damlaget gått till final två år i rad. Samtidigt är A-laget i hockey fortfarande nere i Division 3.

Du har inte ens provat på att spela bandy?

 Nej, jag har aldrig lirat bandy. Det är en av få sporter som jag inte provat på. Det mesta jag har hållit på med förutom hockeyn är nog fotboll och golf. Fotbollen lade jag av med då jag var 13 år eftersom laget lades ner. Då gick jag över till golfen och lade mer energi på det.

Skutskär sprider lite då och då en speciell doft omkring sig som inte alltid uppskattas av alla, vilket Victor Söderström har fått stå till svars för ibland.

 (Skratt) Det är rätt ofta som grabbarna i A-laget är på mig och frågar om jag ska hem till skiten efter träningen. Jag tycker inte att det luktar så mycket. Det är mest när jag åker förbi fabriken som jag tänker på det.

”Fick förtroende direkt från början”

Inför säsongen 2015/16 tog Victor Söderström steget från Skutskär till Brynäs U16.

 I U16, under sommaren tar dom ut en trupp på ungefär 40 spelare. Efter det tar dom ut ett lag och det laget blir sedan även Gästriklands TV-pucklag. Då kom jag med dom som är ett år äldre. Sedan får man besked om man kommer in på ”HG” vilket jag också gjorde.

 Jag gick i skola med dom som är ett år äldre och jag kom också in på ”HG” med 00:orna. Det var där allt började.

Senaste säsongen fick Brynäsbacken chansen att debutera i SHL.

 Allt gick fort där. Säsongen började med Hlinka-turneringen i Edmonton. Där fick jag en spricka i fingret och blev borta i tre och en halv vecka, vilket gjorde att jag missade lite matcher i början av säsongen.

 Det tog också ett tag innan jag fick träna med A-laget. Jag tror det var den 10 oktober som jag fick kliva upp och vara med på första träningen. Det här var under ett uppehåll så jag var med och tränade där hela den vecka och det gick bra.

 Sedan fick jag besked att jag skulle göra debut mot Malmö borta en vecka efter första träningen. Det var riktigt kul. Jag fick förtroende direkt från början och spelade mycket.

 Jag spelade hela den säsongen med Niclas Andersén. Han hjälpte mig väldigt mycket då jag kom upp där. Han tog hand om mig både på och utanför isen och var en hjälpande faktor till att det gick så bra för mig förra säsongen.

Victor SöderströmFoto: Bildbyrån/Jonathan Näckstrand

Victor Söderström har så här långt haft en mycket fin säsong i Brynäs. På 15 matcher har han svarat för två mål och totalt nio poäng.

 Det har gått bra även om jag alltid vill prestera bättre, men för laget har det varit lite upp och ner. I början gick det inte så bra. Vi hade några raka torsk och det var lite jobbigt för hela laget. Det blir också tufft psykiskt när man spelar bra men inte lyckas vinna matcherna.

 Jag tycker ändå att vi fem, tio senaste matcherna (Söderström spelade ej mot Djurgården) att vi hittat tillbaka till det sättet vi vill spela på. Vi är på uppgång och jag tror att det bara kommer bli bättre och bättre. Dessutom känns det bra i gruppen och allt och sådant.

”Klart att jag först var besviken”

Efter några turer hit och dit där Victor Söderström inledningsvis inte var med i JVM-truppen kom 18-åringen ändå med när Adam Boqvist inte kom loss från sin NHL-klubb.

 Klart att jag först var besviken. Det skulle varit konstigt om jag inte var besviken, men det var bara att försöka glömma det så fort som möjligt.

 Tomas ringde in mig dagen innan samlingen vilket det kändes bra. JVM är en turnering som är en tradition och som jag följt kring jul och nyår varje år. Att få chansen att spela JVM nu är självklart en dröm. Det är jättemånga bra svenskar som spelat den här turneringen genom tiderna så det ska bli jätteroligt.

Hur gick tankarna när Tomas Montén ringde och sa åt dig att plocka fram passet, packa väskan och åka till Uppsala för att förbereda dig inför Junior-VM?

 Det var bara jättekul. Jag visste att jag skulle vara redo och att han kunde ringa in mig. Nu känns det bra och vi har haft bra träningar här och redan spelat ihop oss.

När du inte blev uttagen kunde du då känna en form av självkritik, att du kanske skulle gjort något annorlunda eller bättre för att komma med redan från början?

 Nej, jag tänkte inte så mycket. Jag såg det mer att jag måste respektera beslutet och att alla tänker olika, så är det ju. Det var bara att glömma det så fort som möjligt och fokusera på mitt spel Brynäs.

Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Vad har du för förväntningar på turneringen?

 Det ska bli roligt. Gruppspelet är såklart jätteviktigt, men alla vet att det är i slutspelet allting börjar eftersom det då är vinna eller försvinna.

 Vi har ett väldigt bra lag och kan verkligen gå hela vägen. Det gäller bara att vi får ihop spelet och kemin mellan alla. Sedan gäller det att ha lite flyt också när det är en sådan här turnering.

Hur ser du på konkurrensen på backsidan som tycks vara den tuffaste på många år?

– Det är väldigt många bra backar och jättekul att spela i ett sådant lag och något som höjer en själv.

Vad hoppas du tillföra laget?

 Jag vill spela mitt eget spel och det vet dom flesta att det är lite offensivt lagt. Bidra i offensiven med bra passningar, vara kreativ och skapa mycket målchanser framåt. Samtidigt tycker jag att jag är dra defensivt också, en bra tvåvägsback.

Vilka möter Sverige i finalen?

 Jag tror att vi kommer möta USA i finalen. Det ser ut som dom har en bra trupp och ett farligt lag så jag tror att dom också kan gå hela vägen till final, avslutar Victor Söderström samtidigt som delar av den samlade media vill passa på att ta bilder på dom två yngsta i truppen, Alexander Holtz och Lucas Raymond, tillsammans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL