Sök
Gustaf Thorell är en av spelarna som tar plats på Joakim Englunds lista över allsvenskans bästa centrar.
Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Hockeyallsvenskans sex bästa centrar

Joakim Englund fortsätter sin genomgång av de bästa spelarna i Hockeyallsvenskan. I dag tittar han närmare på ligans bästa centrar. Det är en så pass svår uppgift att han behöver plocka in en extra spelare för att göra listan rättvisa...

I denna fyra delar långa ranking av spelare som är bäst i respektive lagdel har vi nu kommit fram till centerpositionen. Har ni missat texterna om bästa målvakter och backar kan ni klicka på länkarna här.

Det finns massvis med skickliga och duktiga centrar i Hockeyallsvenskan. Här följer mina sex främsta då jag hade enormt svårt att sålla ner till fem i lagdelen som inte sällan ses som motorn i formationen.

6. Gustaf Thorell, Bik Karlskoga

Bik Karlskoga har tre riktigt bra och producerande formationer. Värmlandsklubben ståtar med ett av ligans mest kompletta lagbyggen och placerar sig i skrivande stund på en andraplats i tabellen. Man har två centrar som håller absolut toppklass i ligan. Den ena är Oliver Eklind som placerar sig precis utanför den här listan, den andra heter Gustaf Thorell och kvalar alltså in på sjätte plats.

Om man ställer Eklind och Thorell mot varandra är det nästan jämnt skägg. Jag kan tycka att Eklind har en något högre högstanivå men har inte samma jämnhet i sitt spel som Thorell har. I det här fallet värderar jag jämnheten och rutinen högre.

Thorell är en smart spelare som har hela paketet. Med kombinationen av en fin skridskoåkning, smartness, lena händer och bra avvägningar i sitt spel gör han sin omgivning bättre. Han har varit en stark bidragande orsak till Karlskogas fina höst.

Fredric Andersson.Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

5. Fredric Andersson, Björklöven

Björklövens lagkapten och härförare skrev nyligen på ett nytt kontrakt som sträcker sig över kommande två säsonger. Fredric är ingen flashig spelare på något sätt men däremot ganska komplett på allsvensk nivå. Han behärskar alla delar i spelet och gör det förbannat bra. Det är lätt att förstå att både Kenttä och Fagervall gillar honom.

Fredric är en pådrivare och motor i spelet, och som jag skrev tidigare är han ganska allround i sitt spel. Utan att sticka ut med någon exceptionellt bra egenskap är det snarare helheten i Fredrics spel som är hans spets. En riktigt smart spelare som i princip aldrig tar några dumma beslut.

Med strax under en pinne per match är han på god väg mot sin poängbästa säsong någonsin på seniornivå och kvalar alltså in på femte plats över seriens bästa centrar. 

Jonathan Johnsson.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

4. Jonathan Johnson, MoDo Hockey

Han har varit bra i ganska många säsonger, men gör nog sin riktiga genombrottssäsong nu. Med sina 37 pinnar har han redan tangerat fjolårets poängskörd och ligger med det trea i den totala poängligabörsen.

I Johnsson ser jag en fantastiskt skicklig hockeyspelare som haft en fin utvecklingskurva senaste åren. Han är även en duktig tekare som tagit ca 500 tekningar där ungefär 300 av dessa varit i anfallszonen.

Om man bortser från poängen, som ju trillar in i en rasande takt, skulle jag dock önska en något jämnare spelare. Om jag fortsatt ska vara något kritisk kanske han spelar med lite små marginaler emellanåt. I ett bra Modo blir det inte alltid så kännbart med små marginaler men sett över tid när han tar klivet upp i SHL, för det kommer han att göra, straffar sig misstagen på en helt annan nivå. Det måste tvättas bort.

Jag ser många likheter med Modos tidigare förstacenter Emil Molin. Skillnaderna de två emellan är att Molin var mer dominant i speluppbyggnaden medan Johnsson är skickligare närmre motståndarkassen samt på mindre ytor genom att sätta upp sina lagkamrater från trånga lägen.

Niklas Johansson.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

3. Niklas Johansson, Karlskrona HK

Känslan är att Karlskronakaptenen bär sitt lag på sina axlar. I ett annars ganska grått KHK är det nästan bara Niklas som sticker ut. Med 27 poäng och hela åtta poäng före lagets tvåa i poängligan tar han ett gigantiskt offensivt ansvar.

Här pratar vi om en old school-playmaker som hellre slår en skön hiss än att hänga dit den själv. Det är knappast en hemlighet att han har sina största styrkor i det offensiva spelet och inte minst i powerplay.

Han har gjort en hel del mål den här säsongen där dessa oftast görs inom någon meter från målet. Med det sagt bör det vara ganska lättläst, ”Johansson skjuter inte, han passar”. Men är man tillräckligt skicklig och slår sina passningar med samma precision som Niklas gör spelar det ingen roll om motståndarna vet om att han kommer passa.

Han fullkomligt älskar att sätta upp sina lagkamrater för öppna kassar. Allt som oftast är det luft under pucken på passningarna vilket gör det hela ännu snyggare.

Han är en av ligans allra mest sevärda spelare och bästa passningsläggare, vilket gör att han placerar sig på tredje plats på den här listan.

Istvan Bartalis.Istvan Bartalis.Foto: Bildbyrån/K-G Z Fougstedt

2. István Bartalis, Vita Hästen

Ungraren István är skolad i Troja/Ljungby och spelade även sina fyra första seniorsäsonger för klubben som då var i Hockeyallsvenskan i början av 10-talet. Därefter har han varit i Europa i några år med bland annat tre säsonger i tyska DEL, men är nu alltså tillbaka i svensk hockey. Med besked dessutom.

I Istvan ser jag en av ligans absolut smartaste spelare med bedömningar och beslut som ligger på en nivå högre än de flesta. I kombination med sin smartness har han även resten av paketet; han kan ”slå” sin spelare, spela fram lagkamrater och även gå på egna avslut. Han är en klasspelare rakt igenom.

Bedömningen blir inte sämre av att det är ett fullblodsproffs ut i fingerspetsarna som går i bräschen när det kommer till förberedelser. Han lämnar inget åt slumpen.

Efter den här säsongen är jag övertygad om att Bartalis spelar hockey på en högre nivå än Hockeyallsvenskan, för så pass bra är han.

Albin Lundin.Albin Lundin.Foto: K-G Z Fougstedt/Bildbyrån

1. Albin Lundin, Timrå IK

Albin har uppenbarligen mått bra av flytten till Timrå efter en ganska strulig fjolårssäsong innehållandes tre olika klubbtillhörigheter.

Initialt bildade han hela seriens hetaste radarpar med en viss Jonathan Dahlén. En bit in på säsongen separerade tränare Andersson på dessa två, men nu spelar de med varandra igen.

Somliga hävdar att Lundin enbart levererar tack vare att han har Dahlén vid sin sida. Till er som tycker så kan jag bara säga att ni har fel. Dahlén är givetvis jättebra och har helt klart varit bidragande till Lundins framgångar, men jag hävdar att Lundin är lika drivande i Dahléns framgångar.

Jag upplever en större harmoni än någonsin tidigare i Albins spel. Tidigare har han mer varit lite av en tredjelinabrunkare i Almtuna med styrkor i närkampsspelet och ett stort defensivt ansvar. I år har han, med en utpräglad offensiv roll, tagit sitt spel till nivåer som han aldrig tidigare har visat upp.

Med en kombination av sitt grundläggande defensiva tänk och sitt nyfunna offensiva förtroende, och inte minst självförtroende, är det en helt ny spelare vi ser i år. Kylan han visar upp när han effektivt håller undan sina motståndare och sätter upp sina lagkamrater i fina lägen är toppklass i ligan. Det blir inte sämre av att han själv är en vass avslutare som med sina 13 kassar skuggar toppen av skytteligan.

Med sina 38 poäng går han, med skyhög marginal, mot sin överlägset poängbästa säsong någonsin och bör inte ha några problem att studsa tillbaka till landets högstaliga till nästa år om han skulle vilja göra det.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten