Sök
Linus Andersson
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Från doldis till stjärna: "Så här jäkla bra trodde jag inte"

Han slog sig inte in i Skellefteå utan fick bara några ströchanser här och där. Men under sin första seniorsäsong har Linus Andersson gjort dundersuccé i allsvenskan och Vita Hästen.

– Det gick inte som jag var tänkt när jag var uppe hos Skellefteå, säger målsprutan till hockeysverige.se.

I dessa tider är det ju populärt att prata om JVM. Vilka spelare kom med och vilka gjorde det inte. Häromdagen tog Tomas Montén ut årets trupp och för ett år sedan kunde han ha tagit med Linus Andersson. Men Andersson var knappast ens på förbundskaptenens radar efter att bara ha fått chansen vid något enstaka tillfälle i SHL med Skellefteå säsongen dessförinnan, men däremot gjort en hel del poäng i J20-laget.

Därför är det ganska häpnadsväckande att Andersson nu, bara ett år senare, är namnet på många hockeyallsvenska läppar. Han har gjort mål fem matcher i rad, är tvåa i skytteligan på 15 kassar och har redan gjort fler mål än han gjorde i J20-serien förra säsongen. På färre matcher, dessutom. Linus Andersson har utan tvivel fått ett av svensk hockeys stora genombrott under det som alltså är hans första seniorsäsong.

Många är överraskade, närmast chockade, över dundersuccén. Men inte huvudpersonen själv.

– Förvånad skulle jag inte säga. Eller...jag trodde kanske inte att det skulle gå så här jäkla bra men jag vet vad jag är duktig på. Ifjol, när jag bytte till Vita Hästen mitt under säsongen, hade jag lite tufft att få fram det. Så det här är ju första riktiga seniorsäsongen. Det mesta har klickat, säger han till hockeysverige.se.

ÖST IN MÅL

Ja, Andersson flyttade till Vita Hästen redan i januari och lyckades skrapa ihop 2+3 på 16 matcher då och hade sen en bärande roll i Kvalserien är Hästen lyckades säkra ett nytt allsvenskt kontrakt. Den här säsongen har han bombat in 15 mål och 23 poäng på blott 25 framträdanden för skrällgänget. Men den ödmjuke forwardsstjärnan vill lyfta fram sina medspelare som den stora anledningen till förvandlingen.

– Det är svårt att säga varför det gått så bra på slutet framför allt. Jag tycker vi har ett bra lag där alla kan producera, där alla kan spela med alla spelare och där alla börjat hitta sin roll. Vi känns som ett riktigt starkt lag och då litar man på sina medspelare. Litar du på dina medspelare vågar du göra någon liten extra sak för att få in pucken. Skulle jag missa vet jag att jag har täckning hemåt. Så mycket är lagets förtjänst.

Linus Andersson. Foto: Bildbyrån.Linus Andersson. Foto: Bildbyrån.

Anderssons succé kommer efter en säsong som blev en besvikelse för hans del. Redan ifjol hade han nämligen planer på att etablera sig i Skellefteå.

– Nyckeln för mig har varit att verkligen ta klivet. Jag kände redan innan förra säsongen att jag ville ta det där klivet, men det blev inte av då. Jag körde på nere i J20 ett tag och när jag sen fick chansen att komma hit kände jag att det skulle vara en bra chans för mig att utvecklas. Att jag valde att komma hit är ett av de bättre besluten jag tagit. Jag ångrar det inte en sekund, det kan jag ju säga.

Det är lätt att förstå varför.

Rent spelmässigt då, varför har du lyckats ta klivet den här vintern?

– Alltså, det är ett stort kliv att gå från junior- till seniorhockeyn. Det är mycket mer strikt och mer taktik där uppe. Juniorhockeyn handla ganska mycket om att bara köra på, och att gå från att åka en massa skridskor till att spela smartare och tänka mer är svårt. Den korta stund jag hann vara i Vita Hästen förra säsongen gav mig dock mycket inför den här säsongen, slår 20-åringen fast.

– När jag valde HockeyAllsvenskan var mitt mål att försöka ta en topp-plats i laget och vara en produktiv spelare. Min styrka sitter i det offensiva. Sen har jag fått mycket förtroende och då höjs självförtroendet. Då flyter spelet på.

"GICK INTE SOM JAG HADE TÄNKT"

När man ser Anderssons framfart går det ju inte att komma runt funderingen om Skellefteå borde ha behållit sin talang och satsat än mer på honom. Men han själv känner inget agg mot klubben.

– Jag skulle inte säga att jag är besviken på dem. Så här i efterhand gick det inte som jag hade tänkt när jag var uppe och fick spela. När jag väl fick chansen kuggade det inte i. Vi var många bra juniorer och de ville prova andra. Det kan man inte bli arg på. Det är bara att fortsätta att jobba så lossnar det till slut. Och när jag fick chansen att komma till Hästen var det bara att ta den.

Linus Andersson
Linus Andersson i Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

Börjar du blicka uppåt mot SHL igen?

– Ska jag vara ärlig så tänker jag inte så mycket på det. Det är klart man någonstans i bakhuvudet känner att man vill uppåt och att man strävar efter att bli bättre. Men med tanke på att säsongen är i full gång och vi har många matcher kvar så försöker jag att inte tänka så mycket på det.

HYLLAR TRÄNARNA

Det är inte bara Linus Andersson som varit en positiv överraskning. Bottentippade Vita Hästen har chockat alla och ligger på en urstark sjätteplats. Det finns flera faktorer bakom det, menar succéspelaren.

– För det första har vi ett lag med många bra spelare. Vi fick in Istvan (Bartalis), (Jens) Holmström med flera, som är riktigt duktiga hockeyspelare. Sen har vi skapat ett grundspel som funkar och när vi spelar som vi ska är vi riktigt bra. Då är det många som har svårt att slå oss. Vi har skapat en identitet och känner oss trygga.

Hur mycket har tränaren Tony Zabel betytt?

– Både Tony och Niklas (Czarnecki, assisterande tränare) har betytt mycket. Båda har varit i SHL i många år och har mycket rutin. Tony är väldigt smart och jobbar mycket med detaljer och feedback. De är också raka med det de vill och då blir det enklare att agera eftersom det är så tydligt.

– När dom kom in blev det som en full omgörning i klubben. Hästen gjorde om mycket och fick in Rickard Rauge (ordförande) också. Det blev en hel make-over och det har funkat riktigt bra.

Tony Zabel har fått ordning på Vita Hästen.Tony Zabel har fått ordning på Vita Hästen. Foto: Ronnie Rönnkvist

I kväll väntar en tuff bortamatch mot en annan överraskning, tabellåttan Tingsryd. Då efterlyser Linus Andersson en bättre effektivitet. Mot Timrå i tisdags avlossade de dubbelt så många skott som motståndaren, men förlorade ändå.

– När vi är i anfallszon skapar vi mycket. Men vi måste helt klart snäppa upp och få dit puckarna. Det har varit flera matcher där vi vunnit skotten stort men förlorat med något mål.  Så effektiviteten måste upp. Annars handlar det, som jag sa tidigare, att vi håller oss till grundspelet. Då är vi svårslagna. Vi ska spela som mot Timrå, men vara effektivare.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten