Linus Andersson
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Från doldis till stjärna: "Så här jäkla bra trodde jag inte"

ANNONS
Han slog sig inte in i Skellefteå utan fick bara några ströchanser här och där. Men under sin första seniorsäsong har Linus Andersson gjort dundersuccé i allsvenskan och Vita Hästen.

– Det gick inte som jag var tänkt när jag var uppe hos Skellefteå, säger målsprutan till hockeysverige.se.

I dessa tider är det ju populärt att prata om JVM. Vilka spelare kom med och vilka gjorde det inte. Häromdagen tog Tomas Montén ut årets trupp och för ett år sedan kunde han ha tagit med Linus Andersson. Men Andersson var knappast ens på förbundskaptenens radar efter att bara ha fått chansen vid något enstaka tillfälle i SHL med Skellefteå säsongen dessförinnan, men däremot gjort en hel del poäng i J20-laget.

Därför är det ganska häpnadsväckande att Andersson nu, bara ett år senare, är namnet på många hockeyallsvenska läppar. Han har gjort mål fem matcher i rad, är tvåa i skytteligan på 15 kassar och har redan gjort fler mål än han gjorde i J20-serien förra säsongen. På färre matcher, dessutom. Linus Andersson har utan tvivel fått ett av svensk hockeys stora genombrott under det som alltså är hans första seniorsäsong.

Många är överraskade, närmast chockade, över dundersuccén. Men inte huvudpersonen själv.

– Förvånad skulle jag inte säga. Eller...jag trodde kanske inte att det skulle gå så här jäkla bra men jag vet vad jag är duktig på. Ifjol, när jag bytte till Vita Hästen mitt under säsongen, hade jag lite tufft att få fram det. Så det här är ju första riktiga seniorsäsongen. Det mesta har klickat, säger han till hockeysverige.se.

ÖST IN MÅL

Ja, Andersson flyttade till Vita Hästen redan i januari och lyckades skrapa ihop 2+3 på 16 matcher då och hade sen en bärande roll i Kvalserien är Hästen lyckades säkra ett nytt allsvenskt kontrakt. Den här säsongen har han bombat in 15 mål och 23 poäng på blott 25 framträdanden för skrällgänget. Men den ödmjuke forwardsstjärnan vill lyfta fram sina medspelare som den stora anledningen till förvandlingen.

– Det är svårt att säga varför det gått så bra på slutet framför allt. Jag tycker vi har ett bra lag där alla kan producera, där alla kan spela med alla spelare och där alla börjat hitta sin roll. Vi känns som ett riktigt starkt lag och då litar man på sina medspelare. Litar du på dina medspelare vågar du göra någon liten extra sak för att få in pucken. Skulle jag missa vet jag att jag har täckning hemåt. Så mycket är lagets förtjänst.

Linus Andersson. Foto: Bildbyrån.Linus Andersson. Foto: Bildbyrån.

Anderssons succé kommer efter en säsong som blev en besvikelse för hans del. Redan ifjol hade han nämligen planer på att etablera sig i Skellefteå.

– Nyckeln för mig har varit att verkligen ta klivet. Jag kände redan innan förra säsongen att jag ville ta det där klivet, men det blev inte av då. Jag körde på nere i J20 ett tag och när jag sen fick chansen att komma hit kände jag att det skulle vara en bra chans för mig att utvecklas. Att jag valde att komma hit är ett av de bättre besluten jag tagit. Jag ångrar det inte en sekund, det kan jag ju säga.

Det är lätt att förstå varför.

Rent spelmässigt då, varför har du lyckats ta klivet den här vintern?

– Alltså, det är ett stort kliv att gå från junior- till seniorhockeyn. Det är mycket mer strikt och mer taktik där uppe. Juniorhockeyn handla ganska mycket om att bara köra på, och att gå från att åka en massa skridskor till att spela smartare och tänka mer är svårt. Den korta stund jag hann vara i Vita Hästen förra säsongen gav mig dock mycket inför den här säsongen, slår 20-åringen fast.

– När jag valde HockeyAllsvenskan var mitt mål att försöka ta en topp-plats i laget och vara en produktiv spelare. Min styrka sitter i det offensiva. Sen har jag fått mycket förtroende och då höjs självförtroendet. Då flyter spelet på.

"GICK INTE SOM JAG HADE TÄNKT"

När man ser Anderssons framfart går det ju inte att komma runt funderingen om Skellefteå borde ha behållit sin talang och satsat än mer på honom. Men han själv känner inget agg mot klubben.

– Jag skulle inte säga att jag är besviken på dem. Så här i efterhand gick det inte som jag hade tänkt när jag var uppe och fick spela. När jag väl fick chansen kuggade det inte i. Vi var många bra juniorer och de ville prova andra. Det kan man inte bli arg på. Det är bara att fortsätta att jobba så lossnar det till slut. Och när jag fick chansen att komma till Hästen var det bara att ta den.

Linus Andersson
Linus Andersson i Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

Börjar du blicka uppåt mot SHL igen?

– Ska jag vara ärlig så tänker jag inte så mycket på det. Det är klart man någonstans i bakhuvudet känner att man vill uppåt och att man strävar efter att bli bättre. Men med tanke på att säsongen är i full gång och vi har många matcher kvar så försöker jag att inte tänka så mycket på det.

HYLLAR TRÄNARNA

Det är inte bara Linus Andersson som varit en positiv överraskning. Bottentippade Vita Hästen har chockat alla och ligger på en urstark sjätteplats. Det finns flera faktorer bakom det, menar succéspelaren.

– För det första har vi ett lag med många bra spelare. Vi fick in Istvan (Bartalis), (Jens) Holmström med flera, som är riktigt duktiga hockeyspelare. Sen har vi skapat ett grundspel som funkar och när vi spelar som vi ska är vi riktigt bra. Då är det många som har svårt att slå oss. Vi har skapat en identitet och känner oss trygga.

Hur mycket har tränaren Tony Zabel betytt?

– Både Tony och Niklas (Czarnecki, assisterande tränare) har betytt mycket. Båda har varit i SHL i många år och har mycket rutin. Tony är väldigt smart och jobbar mycket med detaljer och feedback. De är också raka med det de vill och då blir det enklare att agera eftersom det är så tydligt.

– När dom kom in blev det som en full omgörning i klubben. Hästen gjorde om mycket och fick in Rickard Rauge (ordförande) också. Det blev en hel make-over och det har funkat riktigt bra.

Tony Zabel har fått ordning på Vita Hästen.Tony Zabel har fått ordning på Vita Hästen. Foto: Ronnie Rönnkvist

I kväll väntar en tuff bortamatch mot en annan överraskning, tabellåttan Tingsryd. Då efterlyser Linus Andersson en bättre effektivitet. Mot Timrå i tisdags avlossade de dubbelt så många skott som motståndaren, men förlorade ändå.

– När vi är i anfallszon skapar vi mycket. Men vi måste helt klart snäppa upp och få dit puckarna. Det har varit flera matcher där vi vunnit skotten stort men förlorat med något mål.  Så effektiviteten måste upp. Annars handlar det, som jag sa tidigare, att vi håller oss till grundspelet. Då är vi svårslagna. Vi ska spela som mot Timrå, men vara effektivare.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL