Sök
Mattias Ritola, Rok Ticar och Jaedon Descheneau som behöver höja sig.
Foto: Bildbyrån
SHL
OLAUSSON: Tio "SHL-floppar" under inledningen

Går det att kalla en spelare för en flopp efter cirka tio spelade matcher. Tveksamt. Här kommer dock en lista på tio SHL-spelare som skulle kunna kallas för floppar hittills den här säsongen. 

Man ska naturligtvis inte dra alltför stora växlar av vad som händer under inledningen av säsongen. Bara för att en spelare, eller ett lag, inleder bra eller dåligt så betyder det nästan aldrig att det kommer att fortsätta på samma sak över hela säsongen. 

Det går dock att se tendenser och höja frågetecken kring en del prestationer under den första tiden. 

Nu ger jag mig därför i kast med att försöka lista tio "floppar" hittills den här säsongen. Det är inte alltid nödvändigtvis spelare som har floppat totalt på den här listan. Se det mer som tio spelare som behöver höja sig, eller har underpresterat än så länge. Jag är övertygad om att en del spelare här kommer att börja spela bättre under säsongens gång. 

Efter tio matcher har dock dessa spelare inte kommit upp och motsvarat förväntningarna:

Rok Ticar, Oskarshamn

Slovenen var verkligen inte tänkt att vara någon stjärnspelare i Oskarshamn som skulle leda den interna poängligan men noll poäng är långt ifrån godkänt oavsett om man är värvad som stjärna eller ej. 30-åringen har tidigare stått för poängstarka säsonger i både den tyska ligan och KHL och har mycket rutin från både VM- och OS-spel. 

I SHL har han dock inte fått spelet att stämma och just nu ser det här ut att ha varit en av säsongens sämsta värvningar. I början fick slovenen gott om istid men under tidens gång har hans speltid gradvis gått ner. I de två senaste matcherna har Ticar inte fått spela överhuvudtaget, först bänkades han och sedan flyttades han upp på läktaren.

Oskarshamn skrev ett kontrakt med Ticar över hela årets säsong men om slovenen fortsätter att underprestera känns det tveksamt om kontraktet fullföljs till våren. 

Jaedon Descheneau, Brynäs

Kom till Brynäs efter riktigt stark säsong i den tyska ligan. I SHL har det dock inte gått lika bra för kanadensaren. Han är den Brynäsforward med tredje mest istid per match, trots det har det bara blivit två mål och noll assist än så länge. Båda hans mål kom i Brynäs match mot Linköping, i de andra nio matcherna har Descheneau fått lämna isen poänglös. Han har även -10 i plus-minus-statistiken vilket är sämst i hela ligan.

Han var uppe i toppen av poängligan i Tyskland men här i Sverige har 24-åringen inte riktigt fått spelet att lossna än så länge. Succé i den tyska ligan betyder inte alltid att framgången kommer att fortsätta i den tuffare ligan, SHL. Det ska bli spännande att följa om Descheneau kan rycka upp sig och börja leverera. 

Anthony Camara, HV71

Okej, okej, okej. Jag vet vad ni tänker: "men hallå, Camara är ju en av HV:s poängbästa spelare, det finns flera andra i HV som har varit sämre". Det är sant och Camara har inte varit dålig och är verklihen ingen flopp, än. Låt mig förklara varför Camara återfinns här. Jag tycker att det går att kräva mer av kanadensaren som värvades från Tyskland. Hans sex poäng på de första elva matcherna är ett starkt facit men hans poäng kommer i bara tre av matcherna. I resten har han varit poänglös. Han har ett högt tak, det står helt klart och är något som märks tydligt. Hans dalar är dock djupa och i flera matcher har vänsterforwarden sett lat och nonchalant ut. Ibland har det känts som att han gör en del saker halvdant, inte lägger i det där lilla extra. Det har sett ut som att han bara åker omkring och glider. I vissa matcher har han varit helt osynlig och man ställer sig frågande till om han ens har varit på isen. 

Camara har inte haft en dålig start, på en del sätt går det faktiskt att säga att han har haft en okej/godkänd inledning. Han har levererat lite poäng i ett lag där det inte är tydligt var poängen ska komma från. Det som 26-åringen behöver göra just nu är att få en mer balans i sitt spel och börja spela bättre i varje match, skaffa sig en högre lägstanivå helt enkelt. Om han kan börja hålla en bra nivå i de flesta matcher som han spelar så finns det ingen tvekan om att det här är en spelare som kan vinna HV:s interna poängliga, han måste bara lägga ner jobbet först. 

Anthony Camara. Anthony Camara. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Mattias Ritola, Leksand

För några år sedan var Ritola stekhet i både Leksand och Skellefteå. Han öste in poäng och blev uttagen till Sveriges VM-trupp 2016. Nu känns det dock som att 32-åringen har svårt att komma upp på samma nivå, mycket på grund av skador. Han var en av Leksands bästa spelare i Hockeyallsvenskan förra året, när han väl spelade. Den här säsongen har Ritola inte alls fått spelet att stämma. Han kan blixtra till i vissa matcher men överlag har den tidigare stjärnan varit ganska osynlig i flera matcher.

Inför gårdagens match mot Luleå hade Ritola bara stått för en poäng (1+0) på de första tio matcherna. Då kom han upp på nivå och stod för två assist. Har Ritola nu börjat hitta rätt form och något att bygga vidare på?

Nick Sörensen, Rögle

Sörensen lämnade Linköping då han kände att han inte fick spela tillräckligt och inte fick utrymme att få ut max av sitt spel. Han gick istället till Rögle där han skulle få en större plats, spela mer och börja bidra igen. Så har det dock inte blivit.

25-åringen har fått spela ungefär lika mycket per match i Rögle som han gjorde i Linköping. Hans poängskörd har inte heller kommit igång trots att han gick från ett bottenlag till ett topplag. I gårdagens match mot Färjestad kom Sörensens första poäng den här säsongen. En assist på elva matcher är klart underkänt hittills för forwarden som var landslagsman i fjol.

Nick Sörensen har inte fått ett lyft trots klubbytet.Nick Sörensen har inte fått ett lyft trots klubbytet.Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Carl Persson, Malmö 

Vad har hänt med Carl Persson egentligen? För några år sedan gjorde han succé i Karlskoga och tog klivet upp till SHL för spel i Karlskrona. Där gick det också väldigt bra och Persson skrev oväntat ett NHL-kontrakt med Nashville Predators. Han åkte över till Nordamerika men lyckades inte slå sig in i varken NHL eller AHL. Då vände han hem med stora förväntningar på sig. Efter återkomsten har det bara blivit ett mål och sju poäng på 45 matcher i SHL, jämfört med att Persson gjorde 24 poäng på 52 matcher i SHL säsongen 2017/18.

Den här säsongen har det fortfarande inte kommit några poäng från Perssons klubba efter tio matcher. 24-åringen får inte alltför mycket istid i Malmö just nu och frågan är om det inte vore bäst för Persson att söka en nystart i en annan klubb.

Dominik Bokk, Rögle

Den tyske junioren var en av SHL:s mest positiva överraskningar förra säsongen. Han klev fram och gjorde 23 poäng på 47 SHL-matcher som 18-åring i Växjö. Detta ledde även till att ynglingen fick chansen att göra sina första A-landskamper för det tyska landslaget. Under sommaren bytte han till Rögle och förväntades få fler chanser att visa upp sig.

Än har det dock inte gått lika bra som förväntat. Det går naturligtvis inte att ha för stora förhoppningar på en 19-åring då han fortfarande utvecklas och är långt ifrån sitt bästa jag. Två poäng på de första elva matcherna är dock inte riktigt nivån där Bokk spåddes ligga. Hans styrkor ska ligga i offensiven men än så länge har tysken inte riktigt visat sina bästa sidor.

Nicolai Meyer, Malmö

Dansken var Hockeyallsvenskans klart bästa spelare i fjol och vann både målligan och poängligan. Ingen kunde mäta sig med hans 29 mål och 62 poäng kunde ingen annan mäta sig med. Det gav ett SHL-kontrakt men sedan har det inte blivit som förväntat.

Noll mål och endast två poäng under säsongsinledningen är klart underkänt för den allsvenska poängkungen. Meyer har tvingas tillbringa tre av Malmös matcher uppe på läktaren och när han väl har varit på isen har det inte blivit mycket istid för 26-åringen. Malmö har haft problem med målskyttet i vissa matcher och dansken behöver steppa upp för att hjälpa lagets offensiv.

Succén i Hockeyallsvenskan har inte överförts till SHL för Nicolai Meyer.Succén i Hockeyallsvenskan har inte överförts till SHL för Nicolai Meyer.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Brendan Shinnimin, Växjö 

Förra säsongen var Shinnimin en av Växjös bästa spelare, om inte den bästa. Han gjorde både flest mål och poäng i klubben och var en av de ledande spelarna. I år har det dock inte gått lika bra för kanadensaren. På de elva första matcherna har han fortfarande inte lyckats få pucken i nät men har dock noterats för fem assist. 

I ett Växjö som har det tufft behöver laget få all hjälp de kan få men det underlättar ju inte när toppspelarna inte levererar. Shinnimin gör ju det inte direkt bättre genom att dra på sig en herrans massa utvisningar. Jag har inget emot att han är lite av en buse eller retsticka som tar sig under skinnet på motståndarna men han måste hjälpa sitt lag i sådana fall. 28-åringens 53 utvisningsminuter är överlägset flest i SHL den här säsongen och många gånger har hans utvisningar satt laget i en dålig situation och lett till en del mål bakåt. Om han ska spela så måste han också kunna bidra med mål framåt och hittills är Shinnimins minusstatistik för hög. 

Patrik Lundh, Linköping

Redan inför årets säsong stod det klart att Linköping skulle få det tufft och att man skulle förlita sig på en del spelare när det kommer till att leda lagets offensiv. En av dessa var nyförvärvet Patrik Lundh. 31-åringen stod för 40 poäng i SHL för två år sedan och förväntningarna var väldigt högt ställda inför återkomsten till svensk ishockey. Hittills har han dock inte levererat på det sätt som många LHC-fans hade hoppats på. 

Under de första matcherna har "Peppe" fått näst mest istid bland Linköpings forwards. Utdelningen har dock inte riktigt kommit. På de första åtta matcherna i "Cluben" hade han bara stått för en assist. På de två senaste matcherna har Lundh dock levererat en assist följt av ett mål. Frågan är om det tyder på att Lundh har anpassat sig till spelet i SHL och har kommit igång nu. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten