Sök
Magnus Wennström
Bildbyrån/Hockeysverige
SHL

I huvudet på en målvaktstränare: "Ibland tar jag på mig utrustningen"

Målvakterna är bland de viktigaste byggstenarna i ett hockeylag. Deras insatser kan vara matchavgörande – både i positiv och negativ bemärkelse. För att se till att burväktarna presterar på max använder elitklubbarna sig av målvaktstränare. I Rögle har den rollen varit Magnus Wennströms de senaste 14 åren. 

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Magnus WennströmRoman Will och Christoffer Rifalk är ensamma ute på isen i Catena Arena, Ängelholm.  En halvtimme innan resterande del av SHL-laget skrinnar ut, gnuggar målvaktstränaren nämligen detaljer med sina adepter. Det brukar de göra. Rollen som målvaktstränare har exploderat i utvecklingen. I takt med att klubbarna blivit mer professionella och fått ökade resurser har också Wennströms yrkeskategori fått mer utrymme.
– Rollen har utvecklats med mig själv som tränare och coach. När man är ny har man en bild av att saker ska vara på ett speciellt sätt. Men mycket bygger på relationer med målvakterna, att få en förståelse för vads om är bra för just den målvakten. Det förändras och utvecklas beroende på vilken målvakt man jobbar med. Men rent tekniskt har det hänt mycket. Målvakterna i dag har mer förståelse för hur de ska sitta målet, för hur lågt ur de ska eller hur långt in i målet de ska stå för att täcka av eller flytta sig, säger Wennström. 

rifalk-och-will-1570642412.jpgRifalk och Will – Wennströms målvaktspar Foto: Bildbyrån

Numera har varje elitlag minst en tränare som ansvarar för lagets burväktare. 43-årige Magnus Wennström har varit Rögles målvaktstränare sedan 2006.
– Jag har varit på samma ställe i jättemånga år. Jag tycker fortfarande att det är fantastiskt kul. Jag har utvecklats jättemycket som tränare och människa varje år.  Jag har ingen personlig målsättning var jag vill utan jag vill att de målvakter jag jobbar med ska vara så bra som möjligt. Då mår jag bra och känner att jag gjort något bra. 

VIDEO – ETT NYCKELMOMENT  

Rifalk och Will turas om att ta plats mellan stolparna. De tränar på olika positioner, på att täcka sina stolpar utifrån specifika, i fantasin, utvalda skottvinklar. Framför dem står en iPad och följer deras rörelser i detalj.
– Vi använder video för att göra matchanalyser, men också väldigt mycket på träning. Vi behöver inte använda det för att spela in utan också som en spegel, så att målvakterna har möjlighet att titta på sig själv för att se sig själv. Hur mycket de täcker av målet och så vidare.
– Det finns en balans för att inte övertäcka utan täcka så lagom som möjligt av målet för att kunna vara rörlig och ta sig till nya positioner. Det är mycket för att målvakten ska få en förståelse för hur mycket de täcker eller vilken position de ska ha i olika situationer.

skarmavbild-2019-10-10-kl-1570693307.jpgWennström håller koll. Foto: Peter Ekholm

Magnus Wennström jobbar med målvakter i olika åldrar. Ofta inleder han sina arbetsdagar med burväktarna på hockeygymnasiet för att sedan fortsätta med Rifalk och Will i A-laget. Hos de yngre kan han jobba med mer stora saker, hos det äldre handlar det i de flesta fall om att justera små detaljer.
– Man kan förändra ganska mycket, men sedan tar det såklart tid. Vissa saker och vissa målvakter är med adaptiva än andra. Det gäller att hitta någon balans att göra förändringen. Jag är mer den typen av tränare som försöker lyfta fram det de är bra på och få dem att hitta sitt sätt att spela och inte att alla måste vara stöpta i samma form. Alla har olika egenskaper rent fysiskt och rörlighets-mässigt. Alla kan inte spela på samma sätt, det tar ofta lång tid att göra förändringar, men då ska man också vara väldigt bestämt att göra det. Små förändringar gör vi förstås hela tiden.

Han var själv målvakt under många år och såg sina glansdagar som spelare i slutet på 1990-talet och början på 2000-talet. Målvaktsspelet har förändrats drastiskt sedan han lade plocken på hyllan, men Wennström har fortfarande en hel del nytta av sin egen karriär mellan stolparna.
– Ibland tar jag på mig utrustningen. För har man varit utan den ett tag får man en känsla av att det är så lätt. Men så fort man får på sig utrustningen och masken förstår man att man måste vara med för att hitta pucken. Det är rätt bra att ta på sig utrustningen ibland för att få känslan hur det är.

wolle1-1570642594.jpgWennström "in action". Foto:Bildbyrån

MÅLVAKTERNA LÅNGT FRAM

Målvaktsträningen varar i drygt 30 minuter. Wennström jobbar sida vid sida med både Rifalk och Will under hela passet. Den individuella isträningen är många gånger längre fram hos målvakter jämfört med utespelare. Medan en back eller forward ofta kör träning med resten av laget får målvakterna mer tid för sig själva på is. 
– Jag kan lägga mer tid på varje individ på det sättet. Jag tror att målvaktsspelet har tagit sig lite längre fram än den individuella utvecklingen för varje spelare. Men de senaste åren vill jag påstå att den har kommit mer och mer för spelare också. Målvakterna var väl definitivt före spelarna i att utveckla sig själv tekniskt. 

Vad krävs det för att bli en riktigt vass målvakt i dag?
– Duktig på skridskorna. Hela tiden vara i position innan skottet kommer. Det är väldigt viktigt.
– Spelförståelsen är nog det som är viktigast. Lika väl som hos spelare är det superviktigt hos en målvakt att vara ett eller två steg före och veta vad som är på väg att hända.
– Mentala biten är superviktig. Det som kanske faller avgörande är den mentala biten. Hur man hanterar situationer under press och stress. Kan man vara sitt normala jag eller blir man stressad och gör allt man egentligen vet inte är rätt?

Har målvaktsspelet blivit tråkigt tycker du? Man ser inte lika många väderkvarnar längre. 
– Det finns fortfarande många highlights. Men spelet har förändrats, men det är klart att vissa typer av räddningar har försvunnit. Man saknar en klassisk ”slajd” eller skridskoparad. Det var ju en konst i sig att göra den typen av räddningar. I dag spelar man mer medvetet. Det var kanske mer känsla ibland på vissa skott, avslutar Wennström. 

Halvtimmen på is är över. En efter en glider de övriga i Rögletruppen ut på isen. Ännu en dag i målvaktsverkstaden är över.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten