Sök
Dmytro Timashov, Calle Rosén och Victor Söderström jagar NHL-platser.
Foto: USA Today Sports
NHL
BODIN: Inför sista gallringen – så ser det ut för NHL-svenskarna
Natten mot torsdag drar NHL i gång. Men redan inom de närmaste dygnet kommer klubbarna att fastställa sina trupper inför första nedsläpp. För några svenska spelare innebär det en nervös sista väntan på ett besked. Uffe Bodin summerar läget för de som står på gränsen till NHL.

Försäsongen är snart ett minne blott. Klockan 01.00 natten mot torsdag invigs säsongen 2019/20 med rivalmötet Toronto Maple Leafs–Ottawa Senators i Scotiabank Centre.

I den drabbningen kan vi förvänta oss att få se både Rasmus Sandin och Erik Brännström, två unga svenska backar som ser ut att ha tagit plats i Toronto respektive Ottawa. Maple Leafs coach Mike Babcock har mer eller mindre bekräftat att Sandin har vunnit en plats i Leafs backuppställning. Brännström är kvar i Ottawa som en av sju backar efter den sista gallringen och förväntas vara en av sex backar som finns på isen i premiären.

För många andra svenskar är det sista ordet inte sagt ännu. Men av allt att döma finns det åtminstone ett par stycken som ligger på gränsen till NHL-spel inför den avslutande gallringen.

Victor Söderström, b, Arizona

Som 18-åringen själv konstaterade i en intervju med Gefle Dagblad finns det sju backar med envägskontrakt i Arizona. Det innebär att det kommer att krävas en trejd för att han ska ta en plats. Här förefaller en återkomst till Brynäs vara det rimligaste alternativet.

Victor Olofsson, fw, Buffalo

Efter hans fina försäsong vore det en smärre skandal om han inte startar säsongen i NHL. Olofsson har fått gott om beröm av nye coachen Ralph Krueger och det vore inte någon överraskning om han till och med inleder säsongen i toppkedjan intill Jack Eichel och Jeff Skinner. Olofssons fina skott och målfarlighet gör att han kommer att få fina chanser att producera i NHL.

Alexander Nylander, fw, Chicago

Efter att inte ha fått det att lossna i Buffalo tycks Chicago vara villiga att ge Nylander möjligheten att blomstra i NHL. Han har matchats med Patrick Kane och Jonathan Toews under delar av försäsongen och fått fin utdelning offensivt. Så sent som i går avgjorde han Chicagos träningsmatch mot Eisbären Berlin inför den stundande NHL-premiären mot Philadelphia Flyers i Prag.

Anton Wedin fw, Chicago

Att han fick följa med till Europa inför den stundande NHL-premiären är givetvis ett gott tecken, men han var inte en av tolv ombytta forwards i gårdagens genrep mot Eisbären Berlin. 27 spelare ska bli 23 innan mötet med Philadelphia i Prag på fredag. Wedin står alldeles på gränsen för att bli kvar.

Calle Rosén, b, Colorado

25-åringen har vunnit en plats i Colorados laguppställning. Det står klart sedan man satt upp konkurrenten Kevin Connauton på waivers i helgen. Rosén svarade för ett starkt träningsläger och ser ut att vara mogen för NHL-spel på heltid efter att ha dominerat i AHL förra säsongen.

bbim40932583-1-1569140845.jpgFoto: Icon Sportswire

Emil Bemström, fw, Columbus

Jodå, det mesta tyder på att fjolårets skyttekungen i SHL får chansen att inleda säsongen i NHL. Han är en av fem forwards som slåss om tre kvarvarande platser. Bemströms spetskompetens i powerplay bör göra att han har en fördel i det racet. 

Jakob Lilja, fw, Columbus

Efter en trög start på campen kom Lilja i gång på slutet och började leverera en del mål och poäng. Det är oklart om det räcker till en plats i laget. Ex-djurgårdaren slåss om samma plats som bland annat Bemström, men var till skillnad från landsmannen inte påtänkt för spel i gårdagens inställda genrep mot St. Louis Blues. Är det ett tecken på att han måste kliva ned?

William Lagesson, b, Edmonton

När Joel Persson olyckligt blev skadad såg Lagessons chanser att ta en plats ut att öka. Den tidigare djurgårdsbacken har övertygat på träningslägret och slåss just nu med Matt Bening om den sista backplatsen i laguppställningen. Det som talar emot Lagesson är att Oilers antagligen inte vill att han ska sitta på läktaren, utan hellre spela matcher i AHL om det inte finns rum för honom bland de sex som blir ombytta. Har under alla omständigheter ställt sig längst fram i kön för att bli uppkallad om han inte blir med redan från start.

Joel Persson, b, Edmonton

Skadad. Förväntas bli uppsatt på skadelistan när säsongen startar.

joakim-nygacc8ard-1-1562179398.jpegFoto: Ronnie Rönnkvist

Joakim Nygård fw, Edmonton

26-åringen har gjort allt i sin makt för att skaffa sig ett bra utgångsläge att ta en plats. Har producerat en del poäng på slutet, vilket inte skadar. Coachen Dave Tippett har gett den tidigare FBK-forwarden en hel del beröm. Bör vara en av 14 forwards när säsongen startar.

Tobias Björnfot, b, Los Angeles

Kanske den gladaste överraskningen av dem alla. Har av allt att döma spelat till sig en chans att inleda säsongen i NHL med Kings – och antagligen i samma backpar som superstjärnan Drew Doughty. Samme Doughty som gav Björnfot så mycket beröm att han antagligen rodnade. Otroligt häftig utveckling på en kille som har väldigt begränsad SHL-erfarenhet, men som nu får chansen att spela i NHL som 18-åring. Björnfot kan max spela nio matcher för Kings utan att det här året på kontraktet bränns.

Mario Kempe, fw, Los Angeles

Uppsatt på waivers i helgen. Kommer att skickas till AHL om han passerar oberörd. Trist att, åminstone initialt, gå miste om chansen att få se bröderna Kempe tillsammans.

Carl Grundström, fw, Los Angeles

Ser ut att vara i NHL för att stanna efter den fina avslutningen på förra säsongen. Då sköt han fem mål på 15 matcher med Kings efter Jake Muzzin-trejden som såg honom lämna Torontos organisation. 

bbim41143712-1-1568973868.jpgFoto: Rich Graessle/Icon Sportswire

Jesper Boqvist, fw, New Jersey

Det ser ut som att Boqvist kommer att få chansen att inleda säsongen i NHL. Han fanns med i New Jersey Devils genrep mot Columbus Blue Jackets och har gjort vad man kan förvänta sig av honom under träningslägret. Slåss nu med Kevin Rooney och John Hayden om den sista forwardsplatsen i laget, en kamp man kan tycka att han borde gå vinnande ur.

Dmytro Timashov, fw, Toronto 

Toronto Maple Leafs träningsläger var ett riktigt getingbo när det gäller de sista forwardsplatserna. Timashov har utmärkt sig positivt och fått en hel del beröm för sina insatser i träningsmatcherna. Det kan faktiskt räcka hela vägen till NHL för 22-åringen, som har hunnit spela mer än 200 AHL-matcher i karriären. Inget är skrivet i sten, men Mike Babcocks hyllning förra veckan får ses som ett gott tecken.

David Gustafsson, fw, Winnipeg

Precis som väntat har den brådmogne centern från Tingsryd gått in och imponerat på Winnipeg Jets camp. Coachen Paul Maurice har hyllat honom för hans spel och sagt att han helst av allt vill ha honom i Winnipeg. Om Gustafsson verkligen ska kunna tjäna på NHL-spel måste Jets dock ge honom istid för att utvecklas. Ur det hänseendet är en utlåning till HV71 antagligen den bästa lösningen. Därmed är det inte uteslutet att han får en NHL-match eller nio innan sista ordet är sagt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten