Dmytro Timashov, Calle Rosén och Victor Söderström jagar NHL-platser.
Foto: USA Today Sports
NHL
BODIN: Inför sista gallringen – så ser det ut för NHL-svenskarna
ANNONS
Natten mot torsdag drar NHL i gång. Men redan inom de närmaste dygnet kommer klubbarna att fastställa sina trupper inför första nedsläpp. För några svenska spelare innebär det en nervös sista väntan på ett besked. Uffe Bodin summerar läget för de som står på gränsen till NHL.

Försäsongen är snart ett minne blott. Klockan 01.00 natten mot torsdag invigs säsongen 2019/20 med rivalmötet Toronto Maple Leafs–Ottawa Senators i Scotiabank Centre.

I den drabbningen kan vi förvänta oss att få se både Rasmus Sandin och Erik Brännström, två unga svenska backar som ser ut att ha tagit plats i Toronto respektive Ottawa. Maple Leafs coach Mike Babcock har mer eller mindre bekräftat att Sandin har vunnit en plats i Leafs backuppställning. Brännström är kvar i Ottawa som en av sju backar efter den sista gallringen och förväntas vara en av sex backar som finns på isen i premiären.

För många andra svenskar är det sista ordet inte sagt ännu. Men av allt att döma finns det åtminstone ett par stycken som ligger på gränsen till NHL-spel inför den avslutande gallringen.

Victor Söderström, b, Arizona

Som 18-åringen själv konstaterade i en intervju med Gefle Dagblad finns det sju backar med envägskontrakt i Arizona. Det innebär att det kommer att krävas en trejd för att han ska ta en plats. Här förefaller en återkomst till Brynäs vara det rimligaste alternativet.

Victor Olofsson, fw, Buffalo

Efter hans fina försäsong vore det en smärre skandal om han inte startar säsongen i NHL. Olofsson har fått gott om beröm av nye coachen Ralph Krueger och det vore inte någon överraskning om han till och med inleder säsongen i toppkedjan intill Jack Eichel och Jeff Skinner. Olofssons fina skott och målfarlighet gör att han kommer att få fina chanser att producera i NHL.

Alexander Nylander, fw, Chicago

Efter att inte ha fått det att lossna i Buffalo tycks Chicago vara villiga att ge Nylander möjligheten att blomstra i NHL. Han har matchats med Patrick Kane och Jonathan Toews under delar av försäsongen och fått fin utdelning offensivt. Så sent som i går avgjorde han Chicagos träningsmatch mot Eisbären Berlin inför den stundande NHL-premiären mot Philadelphia Flyers i Prag.

Anton Wedin fw, Chicago

Att han fick följa med till Europa inför den stundande NHL-premiären är givetvis ett gott tecken, men han var inte en av tolv ombytta forwards i gårdagens genrep mot Eisbären Berlin. 27 spelare ska bli 23 innan mötet med Philadelphia i Prag på fredag. Wedin står alldeles på gränsen för att bli kvar.

Calle Rosén, b, Colorado

25-åringen har vunnit en plats i Colorados laguppställning. Det står klart sedan man satt upp konkurrenten Kevin Connauton på waivers i helgen. Rosén svarade för ett starkt träningsläger och ser ut att vara mogen för NHL-spel på heltid efter att ha dominerat i AHL förra säsongen.

bbim40932583-1-1569140845.jpgFoto: Icon Sportswire

Emil Bemström, fw, Columbus

Jodå, det mesta tyder på att fjolårets skyttekungen i SHL får chansen att inleda säsongen i NHL. Han är en av fem forwards som slåss om tre kvarvarande platser. Bemströms spetskompetens i powerplay bör göra att han har en fördel i det racet. 

Jakob Lilja, fw, Columbus

Efter en trög start på campen kom Lilja i gång på slutet och började leverera en del mål och poäng. Det är oklart om det räcker till en plats i laget. Ex-djurgårdaren slåss om samma plats som bland annat Bemström, men var till skillnad från landsmannen inte påtänkt för spel i gårdagens inställda genrep mot St. Louis Blues. Är det ett tecken på att han måste kliva ned?

William Lagesson, b, Edmonton

När Joel Persson olyckligt blev skadad såg Lagessons chanser att ta en plats ut att öka. Den tidigare djurgårdsbacken har övertygat på träningslägret och slåss just nu med Matt Bening om den sista backplatsen i laguppställningen. Det som talar emot Lagesson är att Oilers antagligen inte vill att han ska sitta på läktaren, utan hellre spela matcher i AHL om det inte finns rum för honom bland de sex som blir ombytta. Har under alla omständigheter ställt sig längst fram i kön för att bli uppkallad om han inte blir med redan från start.

Joel Persson, b, Edmonton

Skadad. Förväntas bli uppsatt på skadelistan när säsongen startar.

joakim-nygacc8ard-1-1562179398.jpegFoto: Ronnie Rönnkvist

Joakim Nygård fw, Edmonton

26-åringen har gjort allt i sin makt för att skaffa sig ett bra utgångsläge att ta en plats. Har producerat en del poäng på slutet, vilket inte skadar. Coachen Dave Tippett har gett den tidigare FBK-forwarden en hel del beröm. Bör vara en av 14 forwards när säsongen startar.

Tobias Björnfot, b, Los Angeles

Kanske den gladaste överraskningen av dem alla. Har av allt att döma spelat till sig en chans att inleda säsongen i NHL med Kings – och antagligen i samma backpar som superstjärnan Drew Doughty. Samme Doughty som gav Björnfot så mycket beröm att han antagligen rodnade. Otroligt häftig utveckling på en kille som har väldigt begränsad SHL-erfarenhet, men som nu får chansen att spela i NHL som 18-åring. Björnfot kan max spela nio matcher för Kings utan att det här året på kontraktet bränns.

Mario Kempe, fw, Los Angeles

Uppsatt på waivers i helgen. Kommer att skickas till AHL om han passerar oberörd. Trist att, åminstone initialt, gå miste om chansen att få se bröderna Kempe tillsammans.

Carl Grundström, fw, Los Angeles

Ser ut att vara i NHL för att stanna efter den fina avslutningen på förra säsongen. Då sköt han fem mål på 15 matcher med Kings efter Jake Muzzin-trejden som såg honom lämna Torontos organisation. 

bbim41143712-1-1568973868.jpgFoto: Rich Graessle/Icon Sportswire

Jesper Boqvist, fw, New Jersey

Det ser ut som att Boqvist kommer att få chansen att inleda säsongen i NHL. Han fanns med i New Jersey Devils genrep mot Columbus Blue Jackets och har gjort vad man kan förvänta sig av honom under träningslägret. Slåss nu med Kevin Rooney och John Hayden om den sista forwardsplatsen i laget, en kamp man kan tycka att han borde gå vinnande ur.

Dmytro Timashov, fw, Toronto 

Toronto Maple Leafs träningsläger var ett riktigt getingbo när det gäller de sista forwardsplatserna. Timashov har utmärkt sig positivt och fått en hel del beröm för sina insatser i träningsmatcherna. Det kan faktiskt räcka hela vägen till NHL för 22-åringen, som har hunnit spela mer än 200 AHL-matcher i karriären. Inget är skrivet i sten, men Mike Babcocks hyllning förra veckan får ses som ett gott tecken.

David Gustafsson, fw, Winnipeg

Precis som väntat har den brådmogne centern från Tingsryd gått in och imponerat på Winnipeg Jets camp. Coachen Paul Maurice har hyllat honom för hans spel och sagt att han helst av allt vill ha honom i Winnipeg. Om Gustafsson verkligen ska kunna tjäna på NHL-spel måste Jets dock ge honom istid för att utvecklas. Ur det hänseendet är en utlåning till HV71 antagligen den bästa lösningen. Därmed är det inte uteslutet att han får en NHL-match eller nio innan sista ordet är sagt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL