Efter en säsong i AHL är Juuso Ikonen tillbaka i Sverige.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
SHL

”Det blev inte som jag förväntade mig där borta"

ANNONS

Efter en misslyckad utflykt till Nordamerika är Juuso Ikonen tillbaka i SHL. Nu vill han hitta tillbaka till sin toppnivå i HV71 efter att aldrig fått det att stämma i AHL. 
– Det kändes bra att återvända hit till Sverige igen efter hur det var där borta, säger finländaren till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
HV71 är ett av SHL-lagen som har flest nyförvärv jämfört med fjolårssäsongen. En av spelarna som har värvats till klubben under sommaren är finländaren Juuso Ikonen

Jönköpingsklubben har fått en trevande inledningen på säsongen (fyra insamlade poäng på tre matcher) och är en bit ifrån hur man vill spela menar 24-åringen.
– Vi har inte börjat perfekt och vi har mycket att jobba på men vi har studsat tillbaka på ett bra sätt efter första matchen (0-4 mot Rögle), det var ett riktigt bottennapp, säger Ikonen och fortsätter:
För egen del har det känts helt okej. Ungefär som för resten av laget så känner jag att jag fortfarande har mycket att jobba med. Det har också känts bättre för varje match här. Jag har kunnat spela med mycket fart och lyckats skapa några lägen utan att riktigt få in pucken.

"KÄNDE ATT DET INTE VAR NÅGON IDÉ ATT STANNA"

HV71 är den finske forwardens tredje SHL-klubb. Han inledde i Djurgården 2016 men flyttade till Brynäs strax därefter. I Gävleklubben fick han sitt genombrott och var en av lagets bästa offensiva spelare under slutspelet 2017 samt säsongen därpå. 

Detta gjorde att Ikonen fick flera ögon på sig från världens bästa liga. NHL-klubbarna knackade på och vill sajna finländaren som skrev på för Washington Capitals. Nu skulle karriären ta fart och den Espoo-födda spelaren skulle försöka slå in sig i NHL.

Så blev det inte. 

Efter en medioker säsong i AHL fick Juuso Ikonen sparken av Washington och var oönskad av de andra NHL-lagen. Nu berättar han om hur han upplevde sitt år i Nordamerika. 
Det var kul att se hur det funkar där borta. Spelmässigt tycker jag att det var lite sådär. Man kände väl att det inte riktigt var någon idé att stanna kvar där. Nu har jag försökt lägga det bakom mig. Det var ändå en häftig och kul upplevelse att testa hur det var att spela där. Det är ju en helt annan typ av hockey där och kulturen utanför isen är annorlunda också. Kul att se andra ställen men det räckte med ett år, säger finländaren till hockeysverige.se.

bb190914no094-1568981590.jpgJuuso Ikonen har satt för en assist på de tre inledande matcherna.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Känner du en besvikelse över att det blev som det blev?
Såklart hade jag ju hoppats på att det skulle gå annorlunda när man åkte över. Sedan tycker jag… Besviken vet jag inte… Det är sådant som händer, allting går inte ens väg eller som man vill. Det är ingenting som jag ångrar att jag gjorde och tog chansen. Det hade dock inte funkat att stanna där ett år till, säger Ikonen.

SPELTIDEN MÖTTE INTE FÖRVÄNTNINGARNA

Han fick spela 54 matcher i farmarligan och stod för 14 poäng. Något som inte var tillräckligt för att imponera på Capitals och han var aldrig riktigt nära att få chansen i NHL. Enligt honom själv fick han inte riktigt chansen att visa vad han gick för.
Mitt spel och min speltid var inte det jag förväntade mig. Jag fick en ganska liten roll i laget och det var tufft att bygga sin väg, starta sin karriär, uppåt där från noll. När man är i min ålder så vill man ju spela mycket och jag känner fortfarande att jag har god utvecklingspotential i mig. Det är svårt att ta sig framåt om man sitter på bänken mycket, det hjälper ju inte. Det kändes bra att återvända hit igen efter hur det var där.

Vad tar du med dig från erfarenheten av att ha spelat där?
Jag tror att jag lärde mig mycket som människa. Det var en helt annan kultur och jag fick ta hand om mycket på egen hand. Här i Sverige får du hjälp av klubben med boende och annat utanför isen men där borta får man klara sig nästan helt själv. Det var lärorikt och jag växte nog som person av det, säger han och fortsätter:
Hockeymässigt var det liten rink och man fick lära sig att anpassas till ett snabbare spel. Jag känner att jag kommer tillbaka som en bättre spelare. Här är det ett annat spel så jag får ställa om lite igen och vänja mig vid att det är mer yta och att man har mer tid på sig. Jag känner att jag har en bit kvar innan jag kan anpassa mig och nå min toppnivå igen, sedan ska jag fortsätta utvecklas därifrån.

"NÄR DE HÖRDE AV SIG KÄNDES DET HELT RÄTT"

Juuso Ikonen är nu tillbaka i svensk hockey efter utflykten till Nordamerika. Det enda han hade i huvudet var att återvända till spel i Europa och det saknades inte intresse från andra ligor. SHL var dock det självklara valet för Ikonen, han kan prata flytande svenska och har god erfarenhet här efter att ha spelat i både Djurgården och Brynäs.

När HV hörde av sig tvekade han aldrig på vad han skulle göra.
När det blev klart att jag inte skulle stanna kvar där så började vi kolla runt bland mina alternativ och då dök HV71 upp här i Sverige. När jag fick veta att de var intresserade, då kändes det helt rätt. Jag tycker att SHL är en bra serie och jag trivs i landet också. 
Jag visste ju redan en del om vilket lag det var jag skulle komma till. Jag har hört väldigt mycket gott om klubben. Det kändes bra och rätt att skriva på här. Jag känner mig otroligt tacksam och stolt att få spela här, det är ju en toppklubb i Sverige. Det är inte vem som helst som får möjlighet att spela i HV, det är stort för egen del.

bb180429jz024-1568981676.jpgNär Ikonen spelade i Brynäs fick han regelbundet äran att få spela för det finska landslaget. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Ikonen har spelat bättre och bättre för varje match som har gått. Premiären mot Rögle var ett magplask för hela laget och i vinsten mot Frölunda såg finländaren riktigt hungrig ut på isen. I torsdagens möte mot Luleå kom den första poängen för 24-åringen då han passade fram till kedjekamraten Christoffer Törngrens mål. 

HV har tidigare har problem i numerärt överläge och det är något som Ikonen vill ändra på. I sin offensiva roll vill han se till att leda laget framåt.
Jag försöker att bidra med mycket fart samt bra spel med pucken. Det är väldigt tidigt på säsongen och jag vill visa att jag förtjänar stort förtroende och att spela mycket. Jag försöker få den bästa rollen jag kan få eller ta genom att spela riktigt bra. Jag får spela i powerplay nu och det är något som jag vill fortsatte göra, hoppa in och producera där. Vi har alla möjligheter att få det är funka, spela bra och kunna använda det för att vinna matcher. Det är där man vill vara.

STÄNGER INTE DÖRREN TILL NYTT FÖRSÖK I NORDAMERIKA

Senast Juuso Ikonen spelade i SHL blev det 26 poäng från hans klubba. Då var han en landslagsman för Finland och spelade på en hög nivå. Efter bakslaget i AHL siktar han nu på att hitta tillbaka till sitt spel från då samt nå upp till och överträffa nivån han höll i Brynäs.
Jag ska hålla en riktigt hög lägstanivå och vara hjälpsam för laget. Jag vill vara en av faktorerna till att vi vinner matcher. När mitt spel börjar komma igång och poängen börjar trilla in för egen del, det är då jag kommer att trivas som bäst, det är det jag hoppas på. Om allt går som det ska här då hoppas jag också att jag kommer att få chansen att spela i landslaget igen, precis som jag gjorde senast jag spelade i Sverige. Det är en belöning som jag hoppas kommer att komma under säsongen men då gäller det att spela bra också.

Den 24-årige forwarden skrev på ett tvåårskontrakt med HV71. Han hoppas kunna utvecklas till en av de bästa spelarna i ligan under den tiden. Trots hur det gick under fjolåret har han inte stängt dörren till att åka över till Nordamerika och ge NHL-drömmen en ny chans. 
Det är ju något som förmodligen alla ishockeyspelare drömmer om och det gör jag också fortfarande. Men det är inget som jag tänker på nu utan jag fokuserar på att spela bra nu när jag är tillbaka här. Jag vill även fortsätta utvecklas en del och jag tycker att jag kan bli mycket bättre. Alla tänker är på här och nu i HV71 och sedan får vi se efter de här två åren vad som händer, säger Juuso Ikonen.

Du kanske även vill läsa:
HV71: Laget har liret – men har de avslutarna?
HV71: Laget har liret – men har de avslutarna?
Guldhjälten SHL-debuterar under lördagen
Guldhjälten SHL-debuterar under lördagen
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch