Håkan Åhlund
Bildbyrån
SHL

”Då gäller det att ta ner dem på jorden”

ANNONS
En poäng i historiska premiären borta mot Skellefteå. Serieledare efter fyra omgångar. Oskarshamn har fått en bra start på SHL-äventyret – men är ödmjuka inför uppgiften. 
– Gäller att gruppen är fortsatt starkt och tror på det vi gör, säger tränare Håkan Åhlund till hockeysverige.se.

IK Oskarshamns avancemang från HockeyAllsvenskan till SHL har rivit ner rubriker sedan det blev verklighet i våras. I lördags lyckades laget pressa Skellefteå på bortaplan i den historiska SHL-premiären (förlust 5-4 efter förlängning), och när det under tisdagen var dags för hemmafest mot Leksand lyckades laget vända ett 0-1-underläge och vinna med 4-1. Sedan också segrar mot Rögle och Djurgården. 

Resultatet? Ännu fler rubriker. 

Nykomlingen har skrällt i starten av säsongen – men nu gäller det att behålla ödmjukheten. Något tränare Håkan Åhlund var inne på när hockeysverige.se träffade honom på upptaktsträffen i Stockholm den 10 september.
– Om det går bra, då gäller det att ta ner dem på jorden, att vara ännu tydligare med att inte sväva iväg. Det känner jag inga bekymmer med. Det gäller att gruppen är fortsatt stark och tror på det vi gör. Det är det som ska ge oss framgång, säger Åhlund. 

Sett till matchbilderna kunde starten på SHL blivit mycket värre. Skellefteå ledde i premiären och i matchen mot Leksand hade nykomlingskollegan flera chanser att utöka sin 1-0-ledning. 

Oskarshamn må ha inlett piggt, samtidigt har jättar som Frölunda och Växjö kappat in noll poäng efter två omgångar. Håkan Åhlund vet att förlusterna kommer komma, men precis som i medgång har han ett recept för tider i motgång. 
– Jag vill tro att vi kommer fortsätta vara stränga i vårt sätt att vara. Vi måste vara tydliga i det, att våga fortsätta. Det är inte hela världen att förlora en. Viktigt att ha en tydlig idé att följa.

bb190917sm056-1-1568750484.jpgEmil Wahlberg och Markus Modigs firar mot Leksand.Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic

”SAMMA MÅTT, SAMMA PUCK”

Nykomlingens huvudtränare hymlar inte om att det kommer bli en tuff säsong, att nivån är ett par klasser upp från HockeyAllsvenskan. Men receptet som ledde till framgång en division lägre är det som ska se till så att Oskarshamn håller sin stämpel som SHL-klubb. 
– Jag brukar skämta om att det är samma mått på rinken, och samma puck vi ska spela med. Vi måste självklart göra det  mycket bättre för att vi möter bättre och mer strukturerade lag. Men vi tränar på det här cirka 200 gånger per år, på vårt sätt att spela precis som alla andra lag gör. Förhoppningsvis kan vi i vår vara så pass mycket bättre än några av de andra lagen.

Hur beskriver du ert spel?
– Vi vill ha så mycket puck som möjligt, och vårda den. Det är klart att det kommer bli tuffare, men det ska det vara i högsta serien. Jag tror att det är väldigt utmanande och stimulerande för killarna att spela det här spelet. 

Två matcher är avverkade. Det återstår 52 innan Oskarshamn vet sitt öde. Laget är hårt nederlagstippade och spås få kvala om vidare existens i SHL.
– Vi är optimistiska och ser fram emot den här säsongen. Vi tar den egentligen som vilken säsong som helst, det måste vi göra. Det handlar om vår dagliga verksamhet, hur vi ska bedriva den och följa  det vi satt upp. Det är det som bliv viktigt hela året, säger Åhlund. 

TAGIT JÄTTESTEG

Det är inte bara på isen som SHL-kostymen är något större än den HockeyAllsvenska. Även utanför har IK Oskarshamn fått jobba hårt och mycket för att bli SHL-mässiga.
– Det är ett jättesteg att ta och det är bara några månader sedan vi gjorde det. Man hinner inte förändra det på den tiden. Det här är ett ständigt arbete för organisationen, arenan och allt runt omkring. Jag och mina kolleger fokuserar på det sportsliga, och jag tycker vi är väl på väg där.

Den sportsliga biten har inletts på nästa bästa möjliga sätt. Stämningen i hallen under hemmapremiären mot Leksand höll hög klass och efter en start som den här lär den knappast sänkas.
– Det har att pumpats upp länge, så är det. Det är en liten tight stad, det blir familjärt. Det kommer bli annorlunda för många att komma till Oskarshamn, säger Håkan Åhlund. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch