Sök
SHL-PREMIÄR
Anders Broström, Andreas Jämtin, Lance Ward, Emil Kåberg och Mats Lusth. Några av de som satt färg på utvisningsbåsen genom historien.
SHL

De har satt färg på SHL:s utvisningsbås genom åren – minns ni alla de här busarna?

De är ett kapitel för sig. De så kallade busarna som ständigt och jämnt ligger i topp i utvisningsligan. Hockeysveriges skribent Ronnie Rönnkvist tar en närmare titt på busarna inom ishockeyn – närmare bestämt utvisningsligan i Elitserien/SHL sedan 1976.

Nu har den mesta hockeyn i Sverige lagt sig. Växjö och Luleå har korats till svenska mästare, Tre Kronor erövrade VM-guld och ett antal svenskar kommer – helt säkert – vinna Stanley Cup. Försommaren är dessutom ganska het och många gottar sig åt alla soltimmar.

BUSAR FRÅN 1976 TILL IDAG

Själv satt jag och bläddrade i Ströbergs ishockeyböcker och snöade (ja, faktiskt) in på alla vinnare av utvisningsligan i Elitserien/SHL sedan 1976. Det var som bekant då Svenska Ishockeyförbundet bestämde sig för att skära ner högsta serien från 16 till 10 lag. Minns ni alla ”busar”? Om inte, här kommer en kavalkad med spelare som värmt upp stolarna i utvisningsbåset mer än andra:

1975/76 Kevin O’Shea, Timrå: 33 matcher – 71 minuter
1976/77 Stig Salming, Brynäs: 36 matcher – 79 minuter
1977/78 Hardy Nilsson Skellefteå 36 matcher – 80 minuter
1978/79 Anders Broström Västra Frölunda 36 matcher – 98 minuter
1979/80 Anders Broström Västra Frölunda 36 matcher – 98 minuter
1980/81 Thommie Bergman Västra Frölunda 33 matcher – 101 minuter
1981/82 Anders Broström Västra Frölunda 29 matcher – 84 utvisningsminuter
1982/83 Anders Broström Västra Frölunda 23 matcher – 90 utvisningsminuter
1983/84 Tomas Sandström Brynäs 34 matcher – 81 utvisningsminuter
1984/85 Thomas Åhlén Skellefteå 36 matcher – 55 utvisningsminuter

Bröderna Börje och Stig Salming har bägge vunnit utvisningsligan. Foto: Ronnie Rönnkvist

1985/86 Peter Ekroth Södertälje 36 matcher – 65 utvisningsminuter
1986/87 Peter Ekroth Södertälje 33 matcher – 70 utvisningsminuter
1987/88 Stefan Nilsson Leksand 40 matcher – 68 utvisningsminuter
1988/89 Mikael Lindholm Brynäs 40 matcher – 98 utvisningsminuter
1989/90 Thomas Eriksson Djurgården 39 matcher – 106 utvisningsminuter

Thomas Eriksson – polis både på och utanför isen. Foto: Ronnie Rönnkvist

1990/91 Peter Ekroth Södertälje 37 matcher – 79 utvisningsminuter
1991/92 Börje Salming AIK 38 matcher – 98 utvisningsminuter
1992/93 Heinz Ehlers Rögle 38 matcher – 92 utvisningsminuter
1993/94 Robert Svehla Malmö 37 matcher – 127 utvisningsminuter
1994/95 Thomas Rhodin Färjestad 40 matcher – 80 utvisningsminuter
1995/96 Christian Ruuttu Västra Frölunda 32 matcher – 92 utvisningsminuter
1996/97 Tommy Melkersson Brynäs 45 matcher – 118 utvisningsminuter
1997/98 Mats Lusth Malmö 46 matcher – 109 utvisningsminuter
1998/99 Stefan Bergqvist Leksand 42 matcher – 167 utvisningsminuter
1999/00 Denis Chervyakov Västerås 33 matcher – 136 utvisningsminuter
2000/01 Christian Berglund Färjestad 49 matcher – 142 utvisningsminuter
2001/02 Andreas Pihl Modo 50 matcher – 113 utvisningsminuter
2002/03 Tobias Holm Leksand 41 matcher – 137 utvisningsminuter
2003/04 Johnny Oduya Djurgården 42 matcher – 173 utvisningsminuter
2004/05 Emil Kåberg Färjestad 47 matcher – 213 utvisningsminuter
2005/06 Ross Lupaschuck Mora 49 matcher – 168 utvisningsminuter
2006/07 Lance Ward HV71 50 matcher – 273 utvisningsminuter
2007/08 Lance Ward HV71 52 matcher – 212 utvisningsminuter
2008/09 Yared Hagos Södertälje och HV71 53 matcher – 142 utvisningsminuter
2009/10 Andreas Jämtin Linköping 55 matcher – 125 utvisningsminuter
2010/11 Andreas Jämtin Linköping 37 matcher – 158 utvisningsminuter
2011/12 Andreas Jämtin Linköping 53 matcher – 138 utvisningsminuter
2012/13 Per Ledin HV71 55 matcher – 129 utvisningsminuter
2013/14 Emil Kåberg Örebro 39 matcher – 126 utvisningsminuter
2014/15 Noah Welch Växjö 52 matcher – 100 utvisningsminuter
2015/16 Daniel Rahimi Linköping 51 matcher – 84 utvisningsminuter
2016/17 Alexander Urbom Djurgården 51 matcher – 95 utvisningsminuter
2017/18 Ilari Melart Färjestad 46 matcher – 94 utvisningsminuter
2018/19 Fredrik Händemark Malmö 49 matcher – 91 utvisningsminuter

NOTERBART

Flest gånger att toppa utvisningsligan är Anders Broström med fyra gånger. Därefter hittar vi Andreas Jämtin och Peter Ekroth med tre ”utmärkelser” var. 273 utvisningsminuter är rekordet under en säsong och det innehas av HV71:s Lance Ward

TABELLEN – UTVISNINGSLIGAN

Om vi ska sätta ihop en tabell på klubbar som haft vinnaren av utvisningsligan flest gånger så skulle den se ut så här:

– Västra Frölunda 6
– Brynäs, Södertälje, Färjestad, HV71 och Linköping 4
– Leksand, Djurgården, Malmö 3
– Skellefteå 2
– Timrå, AIK, Rögle, Västerås, Modo, Mora, Örebro och Växjö 1

Onsdag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.00
X 4.20
2 2.00
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.05
X 5.00
2 1.62
Onsdag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.20
X 4.30
2 1.69
Onsdag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.10
X 4.45
2 2.75
Onsdag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.15
X 4.10
2 3.10
Torsdag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 3.10
X 4.15
2 2.15
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten