Hugo Alnefelt.
Foto: Bildbyrån
SHL

18-årige talangen får oväntad SHL-chans

ANNONS

Han var inställd på att inleda säsongen i HV71:s J20-lag. 
Efter en skada stod det dock klart att Hugo Alnefelt skulle få chansen att agera backup i SHL.
 Jag känner mig väldigt förväntansfull. Det ska bli roligt med ett nytt kapitel i karriären, säger den 18-årige målvaktstalangen till hockeysverige.se.

HV71 verkar vara en bra plats för unga svenska målvakter att växa. Det finns flera exempel på målvakter som har fått genombrottet i klubben. Stefan LivJonas GunnarssonLinus SöderströmJonas FranssonBoo AhlErik Ersberg och Adam Åhman är några målvakter som nått framgångar under och efter att ha spelat i Jönköpingslaget i ung ålder.

Näst på tur kan vara 18-årige Hugo Alnefelt från Danderyd. 

Alnefelt, född 2001, kom till HV från AIK 2017 och har därefter börjat på en spännande resa. I våras var han förstemålvakt i Småkronorna som vann VM-guld på hemmaplan. I somras draftades han i tredje rundan av Tampa Bay Lightning. Under sensommaren har han fått göra A-lagsdebut och till hösten förväntas han vakta kassen i SHL. 2019 har varit ett bra år för målvaktstalangen.
– Det är hur kul som helst. Tidigare år har man sett fram emot det här året som har varit och är just nu. Jag har uppfyllt de flesta av målen som jag har haft. Det är väldigt roligt att få resultat för det man gör, säger han till hockeysverige.se.

Får chansen i SHL: "Ska visa vad jag går för"

Han har ett år som många drömmar om och utvecklingen har gått framåt väldigt snabbt på kort tid. Det går därför att säga att 2019 har varit ett genombrottsår för talangen. 
– Jag har alltid tävlat och tränat på men i år har jag fått mer resultat för jobbet man lagt in. Det är ett bevis på att lita på processen och aldrig ge upp även om resultaten inte kommer direkt, det kommer att ge utdelning i framtiden.

Från början var tanken att han skulle spela i J20-laget. I juni kom dock beskedet att Adam Åhman, tilltänkt andramålvakt i A-laget, tvingades operera sin höft och riskerar att bli borta till december. Detta skapade en lucka i SHL-laget, en lucka som Hugo Alnefelt nu ska fylla.
– Ja, så är det. Lite oväntat kom det. Det var en otroligt rolig nyhet för mig personligen att jag skulle få vara med, berättar 18-åringen och fortsätter:
– Det är såklart väldigt tråkigt för Adam som jag känner bra själv, han är en bra kille och en toppenmålvakt. Det är jättesynd men samtidigt öppnar det upp en dörr för mig. Jag ska visa vad jag går för och alltid göra mitt bästa. Jag tänker komma till hallen, ha bra rutiner och vara inställd på att tävla.

bb190428zm034-1567863102.jpgHugo Alnefelt var med och skrev historia när Sverige vann sitt första guld på U18-VM någonsin.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Hugo Alnefelt kommer alltså vara den som avlastar Jonas Gunnarsson som är HV:s förstemålvakt. Under försäsongen har 18-åringen fått göra sina första A-lagsmatcher och har ställs mot både SHL-motstånd men även utländska lag.
– Det har varit hur kul som helst att få känna på hur det är att spela på SHL-nivå. Grabbarna är vuxna och det är proffs man ställs mot. Det är en jätterolig utmaning. Jag tycker verkligen att det har känts bra i de här matcherna. Det är skönt att känna på det innan så att man var vad som väntar sen.`

Inte lika stor omställning som förväntat

Efter sin debut, mot Malmö, hyllades målvaktstalangen då han räddade 29 av 31 skott och var den som höll kvar HV71 i matchen. 

Känns det som att du har visat att du håller på den här nivån också? 
– Ja, det är klart. Jag har visat för mig själv att det är inte så farligt som man kanske kan tro. När man var yngre tänkte man att det var så stort att spela i SHL. Det räcker att kolla tillbaka inför förra säsongen, då kändes det väldigt långt bort med SHL-spel.
– Jag har mognat både som person och som spelare, speciellt efter att ha kommit in på hockeygymnasiet. Det har gått väldigt fort.

Det sägs ofta att målvakter behöver några extra år på sig att utvecklas innan man är redo att ta det stora klivet från juniorspel till seniorhockey. För Hugo Alnefelt har omställning dock inte varit lika stor som förväntat.
– För mig som målvakt så kanske man har trott att det skulle vara en större omställning än vad det var. Det är bättre spelare, bättre spel och bättre avslut men det är även bättre försvarsspel. Det är mer strukturerat där bak vilket har gjort att för mig har det bara varit att gå ut och spela mitt eget spel. Det funkar bra med tanke på all hjälp man får från det egna laget.

bb190318ma006-1567863093.jpgAlnefelt har fått sitta på bänken tidigare men har aldrig fått vakta kassen i SHL.Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Tidigt under sommaren var Danderydssonen över i Nordamerika för NHL-draften. Han valdes av Tampa Bay Lightning, något som han är väldigt nöjd med. Tampa Bay ser också fram emot att se Alnefelt spela seniorhockey i Sverige redan nu. 
– Jag var på deras development camp där efter draften och då gällde det att ta in så mycket som möjligt. Jag fick lite åsikter kring vad de tycker att jag ska fokusera på lite extra, vad de gillar och vad de ser hos mig. Efter det har jag haft lite kontakt med deras svenska scout, Mikael Andersson.
– Det känns jättebra. Det verkar som att de har stort förtroende för mig och har lagt upp en bra plan. Jag är jättenöjd över att ha blivit vald av Tampa Bay. 

"Jag vill inte göra det ett lätt beslut för dem"

Vad har du för egna förväntningar på säsongen som snart drar igång?
– För mig är det alltid bara att tänka att varje dag är en ny dag. Komma till hallen, tävla hårt och göra så bra ifrån mig som möjligt. Sköter man det så får man se vad som händer. Jag kan inte ändra på allt annat runt omkring. Under det gäller att fokusera på mitt egna spel och vad jag själv kan göra.

Han kommer att vara reservkeeper till Gunnarsson under hösten och förväntas få vakta kassen i några SHL-matcher. Det blir dock en klurig situation när Adam Åhman kommer tillbaka från sin skada. Åhman lär inte nöja sig med att helt plötsligt vara tredjevalet men Hugo Alnefelt tänker inte släppa chansen han har fått i SHL så lätt.
– Det är klart att det blir konkurrens men det är inte sagt något specifikt om det ännu. Det får man ta när det börjar närma sig. Från min sida vill jag inte göra det ett lätt beslut för dem. För mig är det alltid fokus här och nu, att jag ska utveckla mig själv så mycket som möjligt samt spela så mycket matcher som jag kan.

Nu, med exakt en vecka kvar till pucken släpps för SHL-premiären, är det nog inte många som är liga taggad som Hugo Alnefelt.
– Det ska bli riktigt kul. Jag känner mig väldigt förväntansfull. Det ska bli roligt med ett nytt kapitel i karriären, säger han. 

Du kanske även vill läsa:
Draftad av samma klubb som bästa kompisen: ”Hur kul som helst”
Draftad av samma klubb som bästa kompisen: ”Hur kul som helst”
Målvaktstalangen stod för fin debut – men HV höll inte måttet
Målvaktstalangen stod för fin debut – men HV höll inte måttet
Blir borta nästan ett halvår – så löser de målvaktssituationen
Blir borta nästan ett halvår – så löser de målvaktssituationen
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch