Sök
Bildbyrån
utland
SKOGLUND: Eurotrip

Här på hemmaplan är det mycket snack om SHL just nu. Tabelltips och förväntningar på spelare och lag publiceras i mängder. Henrik Skoglund lämnar det därhän idag och blickar istället ut över Europa för att lista några saker han är nyfiken på inför säsongen som kommer.

Minns ni filmen Eurotrip från 2004? Den när en tilltufsad Scotty lämnar USA och istället drar iväg till Europa där galenskaperna staplas på hög. Riktigt lika vilt kommer det inte bli här nedan, men jag tänkte vi skulle ge oss ut på en liten resa runt Europa.

Vi är bara veckor ifrån SHL-premiären. Men redan nu på söndag är det premiär av världens näst bästa liga, KHL, och tre dagar tidigare, på torsdag, drar CHL igång. Med andra ord har vi högklassig hockey att se fram emot i stort sett varje dag nu fram till de sista Stanley Cup-finalerna spelas i juni.

Jag tänkte nedan presentera tio saker jag gått runt och funderat över i sommar gällande de europeiska ligorna och som jag är nyfiken på ute i Europa. Mycket svenskkoppling blir det, men inte hela vägen.

MALTE STRÖMWALL 2.0?

En strid ström av svenskar har under våren och sommaren rest till andra sidan Östersjön och jag kan tänka mig att Malte Strömwall succé för KooKoo ifjol har bidragit till det. Liiga känns som ett ställe att ta nästa kliv i och jag måste säga att jag är ruskigt nyfiken på vad killar som Fredric WeigelAnton Holm och Sebastian Dyk kan uträtta där. Killar som tidigare gjort stort väsen av sig på allsvensk nivå, men som kommande vinter ändå inte kommer återfinnas i SHL. Vem vet, till säsongen 20/21 kanske de har spelat till sig bättre saker än ett SHL-kontrakt?


PETAR LULEÅ NER FRÖLUNDA FRÅN CHL-TRONEN?

Frölunda har de senaste åren varit den stora CHL-giganten med fyra finalplatser på fem år, varav tre segrar. Men i den första upplagan, 14/15, fick de faktiskt se sig besegrade av Luleå i final. Luleå som två säsonger tidigare vann European Trophy och säsongen däremellan kvalificerade sig till finalrundan. Luleås spel känns helt klart Europakompatibelt och jag är mer eller mindre övertygad om att det är de och Frölunda som kommer gå längst i CHL av de svenska lagen i vinter.


FÅR FORNE SUPERTALANGEN FART PÅ KARRIÄREN?

När vi ändå är inne på giganter. Kärpät har vunnit tre av de sex senaste mästerskapen i Finland. Till nästa säsong har de förvisso tappat en hel del skickliga spelare i form av exempelvis Nicklas LasuTeemu Kivihalme och Ville Leskinen. För att nämna några. Men på pluskontot kan de bland annat tillgodoräkna sig svensken Ludwig Byström och nog bör NHL-veteranen Jussi Jokinen räknas som ett nyförvärv också. Han anslöt ju i slutet av den förra säsongen och vad kan han åstadkomma nu när han får vara med från början?

bb161103jm024-1562197897.jpegJesse Puljujärvi. Foto: Bildbyrån


Men, det stora är ju såklart att den forne supertalangen Jesse Puljujärvi idag presenterades av Kärpät. 21-åringen har inte fått det att lossna i Edmonton och vad kan det tänkas göra med hans karriär med en säsong i hemlandet? Jag tror på succé och ett år som kommer få fart på finnens karriär.


FÅR GRÖNBORG COACHA SUPERSTJÄRNAN?

Torontos Mitchell Marner gjorde 94 poäng i NHL säsongen som var men sitter nu på ett utgående kontrakt. Hittills har de bägge parterna inte lyckats komma överens och häromveckan kom nyheten att Marner tränar med den schweiziska klubben ZSC där Rikard Grönborg är ny coach och där också svensktrion Victor BackmanRobert Nilsson och Fredrik Pettersson finns. Förhoppningsvis ska det väl lösa sig med Toronto för Marner, men om inte så vore det riktigt häftigt om 22-åringen kommer till samma klubb som lagkompisen Auston Matthews representerade för ett par år sedan.


HUR KLARAR GRÖNBORG OMSTÄLLNINGEN?

Att Rikard Grönborg är en skicklig tränare vet vi sedan innan. Men det var länge sedan han hade det dagliga huvudansvaret för ett klubblag. Säsongen 02/03 tränade han Central Texas Blackhawks och sedan 2006 har han varit anställd av förbundet där han först var scout och sedan varit förbundskapten för Juniorkronorna och Tre Kronor. Det är skillnad på att vara klubbtränare, där du har daglig kontakt med spelarna och mer kan styra över deras utveckling, än att bara ha dem då och då. Hur blir omställningen?

KOMMER DE TILLBAKA MED BLÅGUL HJÄLP?

När Kloten var som bäst på 90-talet var man det mycket tack vare svensk hjälp. Laget tränades bland annat av Conny Evensson och ute på isen skaffade sig Mikael Johansson och Anders Eldebrink legendarstatus i klubben. Att den forna storklubben skulle trilla ur den schweiziska högstaligan var för några år sedan en utopi. Men 2018 var degraderingen ett faktum och återtåg nummer ett slutade redan i den första rundan. Till kommande säsong tar man nya tag man gör det med en svensk tränare i form av Per Hånberg och han backas upp av Björn Lindström.

Robin Figren gjorde en av sina bättre SHL-säsonger i karriären ifjol och väntade länge med att sajna med en ny klubb. Något förvånande valde han Kloten och NLB till nästa säsong. Men tänker man efter så är det en härlig utmaning och en chans att bli hjälteförklarad i den klassiska svenskklubben om säsongen slutar med avancemang.

HÅLLER HAN MODERKLUBBEN KVAR?

Kladno hade sin absoluta storhetstid på 70- och 80-talen. Sedan dess har de, med få undantag, inte varit nära att utmana om topplaceringar i den tjeckiska ligan. Det har till och med varit så illa att de under de senaste åren spelat i andraligan. Klubben ägs av evigt unge Jaromír Jágr och ifjol kom han hem till sin moderförening och sköt upp dem i högstaligan. 47-åringen kommer köra vidare även den här säsongen och med hans hjälp borde de väl hålla sig kvar? Ska bli ytterst intressant att följa.

FORTSÄTTER POÄNGSUCCÈN?

Det blev svensk storslam gällande poängligatitlar i våra nordiska grannländer ifjol. Jesper Thörnberg vann i Danmark med 58 poäng, Malte Strömwall i Finland med 57 och i Norge sprutade Rasmus Ahlholm in 81 pinnar för Vålerenga.


dsc-0775-1562197422.jpegMalte Strömwall. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ahlholm bröt för en tid sedan kontraktet med Vålerenga och det står ännu skrivet i stjärnorna var han hamnar. Men det skulle väl inte vara någon större skräll om det blir en liga av högre klass än den norska. Jesper Thörnberg ska spela i EBEL för Innsbruck och Strömwall tar chansen i KHL och Sochi. Tre spelare som fick rejäla lyft i sina karriärer ifjol och nu när det är klart att två av de tre byter liga, land och klubb så ska det bli enormt spännande att se om de tar med sig sin digra produktion när de nu kommer spela några snäpp upp.

MURAR HAN IGEN I NYA LIGAN OCKSÅ?

Adam Reideborn var smått omutlig i målet för Djurgården ifjol och skrev på för KHL-bjässen Ak Bars Kazan. Jag tycker det ska bli otroligt intressant att se om Reideborn kan höja sig än mer i ett nytt land och liga. Kapaciteten har han onekligen, men nu blir det en helt annan kultur och spel. Fortsätter han på inslagen bana så tror jag vi hittar vårens förstemålvakt i VM här.

FÖRVALTAR HAN KHL-CHANSEN?

Jag har på avstånd följt Jacob Berglund öden och äventyr de senaste åren och varje gång hans namn har nämnts har jag hoppats att en hemflytt varit nära förestående. Efter att ha vräkt in poäng i Norge och NLB så har Sverige och SHL/Hockeyallsvenskan utifrån sett känts som ett vettigt alternativ. Men Berglund har kört på utomlands och efter 52 poäng på 51 matcher för Krefeld ifjol kan så chansen i KHL. Dinamo Riga är ny destination och det känns som en bra klubb för 27-åringen att ta sina första KHL-skär i. Det skulle inte förvåna mig om han landar på 30-40 poäng när säsongen summeras i vår.

Hur kommer Mattias Tedenby funka i NLA? Kan Sheffield Steelers ta sig tillbaka som en storklubb i den brittiska ligan? Liam Reddox har fått en vass start i Belfast om man ser till träningsmatcherna, kan han rentav av bli poängkung i EIHL den kommande säsongen?

Ni ser ju. Det finns mängder med saker att hålla koll på runtom i Europa kommande säsong.

Tisdag 19:00
Frölunda Indians - IK Oskarshamn
1 1.47
X 5.20
2 6.45
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - Djurgårdens IF
1 2.20
X 4.30
2 2.90
Tisdag 19:00
Leksands IF - Rögle BK
1 4.15
X 4.50
2 1.77
Tisdag 19:00
Luleå HF - IF Malmö Redhawks
1 1.71
X 4.40
2 4.60
Tisdag 19:00
Örebro HK - Färjestads BK
1 2.45
X 4.75
2 2.45
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - HV 71
1 2.50
X 4.05
2 2.60
Tisdag 19:00
Brynäs IF - Linköping HC
1 2.05
X 4.25
2 3.30
Du kanske även vill läsa: Berättar om överraskande klubbvalet: ”Jäkligt rolig utmaning” Nu är det klart – Puljujärvi lämnar NHL Svenskduon klar för KHL-spel – flyttar till OS-staden Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten