Sök
Marcus Högberg.
Foto: Bildbyrån
NHL

"När jag blev nedskickad hade jag väl fel mindset"

Från AHL till ECHL. Men även från AHL till NHL. Målvakten Marcus Högberg har hunnit uppleva både himmel och helvete i Nordamerika efter flytten från Linköping till Ottawa Senators organisation för två år sedan. 
– När man kommer från East Coast till AHL får man en annan syn på AHL. Jag mognade väldigt mycket. Fokuserar jag på vad jag kan göra bättre så blir det bra, berättar han för hockeysverige.se.

Med den nordamerikanska hockeysäsongen ungefär en och en halv månad bort är det snart dags för de svenska spelarna att ta flyget över Atlanten efter en sommar på hemmaplan. 

Hemmaplan är dock ett flyktigt ord för målvakten Marcus Högberg. Familjen bor strax utanför Örebro, men där har han själv inte bott permanent sedan 2010, då han flyttade till Linköping. Och sedan våren 2017 är hemvisten Kanada, för det mesta Belleville i Ontario. Där representerar Högberg nu Belleville Senators i AHL. Förra säsongen gjorde han dock debut i NHL och siktet är, föga överraskande, ställt på världens bästa liga. 

Senators gillar det de sett Högberg – som är en av tre svenska målvakter i organisationen – och under sommaren kom parterna överens om ett nytt tvåårsavtal.
– Det känns bra. De tror på mig och de ville väl belöna mig lite för att jag hade ett bra år förra året. Det ger mig en extra morot. Jag vill framåt i min karriär. Jag vill visa att jag kan spela i NHL, säger han när vi ses i hans svenska ”hemstad.”

STOR OMSTÄLLNING

Efter att Linköpings säsong tagit slut under våren 2017 flög målvakten, som noterades för 93,2 i räddningsprocent och en GAA på 1,89 på 33 matcher, över Atlanten för att pröva vingarna i Senators dåvarande AHL-lag Binghampton. 
– Jag var ganska aggressiv i mitt spel under sista året i LHC. I Binghamton märkte jag att det inte funkade. Rinken är mycket mindre och man får inte samma tid så jag behövde backa in i målet, förklarar han 

Siffrorna backar upp det han säger. På tre matcher i AHL det året noterades Högberg för blygsamma 86,5 i räddningsprocent. Till det kom en skyhög GAA (4,34) vilket vittnar om hans svårigheter med omställningen. Men gedigen träning och slipande på detaljer har börjat ge resultat. Högberg kommer bra överens med Sens målvaktstränare Pierre Groulx och det finns det fler som gör. Micke Vernblom, Linköping HC:s målvaktstränare, till exempel. 
– De känner varandra ganska väl. Vi har en bra dialog alla tre. Det är perfekt att jag kan jobba med, och få hjälp av Micke under sommaren. 

kanata-on-july-02-ottawa-senators-prospect-goalie-marcus-hogberg-35-waits-for-turn-in-net-duri-1562183048.jpegMarcus Högberg.Foto: Richard A. Whittaker/Icon Sportswire

"JAG MÅSTE VARA BESTÄMD"

Högberg berättar att han spelar mycket längre in i målet nu för tiden. Den hårda läxan i Binghamton har måhända satt sina spår men det är inte det enda han har ändrat.
– Senators vill att jag ska använda min storlek lite mer. Jag kan tendera att krypa in lite med armbågarna och bli orörlig, säger Högberg, som mäter 195 centimeter i strumplästen.
– Jag har blivit bättre på att se pucken när det är mycket folk framför mål. Jag har jobbat mycket på att se vilken sida jag ska ligga på och att tajma in när spelet flyttar sig och var jag ska kolla samtidigt som jag ska lita på min storlek.

Den mindre rinken medför förändringar i Högbergs spel med klubban. Han säger själv att han slarvade mycket med klubbspelet under tiden i Linköping. Även om han fortfarande ser en förbättringspotential i den aspekten av hans spel har det utvecklats. Något som är ett måste med den mindre isytan:

– För att få ett bra spel måste målvakten gå ut och stoppa pucken samtidigt som backarna kommer ner i fickan. Då kan vi vända spelet snabbt. I de lägena måste jag inte stressa iväg pucken, det leder bara till misstag. Jag måste vara bestämd i mitt agerande, säger han och ler. 

Det har varit en omväxlande resa för 24-åringen. Även om han mestadels har spelat i AHL har han även fått prova på NHL. Men Marcus Högberg har också fått åka åt andra hållet i systemet – till ECHL, som, om vi ska vara helt ärliga är en ganska bra bit från hockeyns finrum. 

Det finns de som blir uppgivna när de lämnar AHL för vad som kan ses som farmarligans farmarliga. Kände du någon gång att ”F-n också, vad hände nu?”?
– Första året var jag inställd på att spela AHL och när jag blev nedskickad hade jag väl fel mindset. Det tog några matcher innan jag började fokusera på mitt spel och kom till insikt att det var där jag skulle spela ett tag. Då tog jag mig i kragen och bestämde mig för att göra mitt bästa för att visa att jag vill uppåt i systemet. Det var väldigt tufft vissa dagar. Men jag åkte upp och ned mycket det året och det gav mig ett större lugn, säger han och fortsätter snabbt: 

– Man får se ganska mycket också. När man kommer från East Coast till AHL får man en annan syn på AHL. Jag mognade väldigt mycket. Fokuserar jag på vad jag kan göra bättre så blir det bra. Jag behöver inte gå och tänka ”När blir jag uppkallad till AHL igen” och så. Det handlar om att komma in i det. 

Det finns vissa skillnader i spelet även mellan AHL och ECHL.

– Det är en jättestor skillnad. Som målvakt får man ganska mycket skott i ECHL, säger han och skrattar:

– Det är inte så mycket spelsystem där. Det är mer…

...alla på pucken?

– Ja, så är det. Det är mer struktur i AHL och NHL. 

"INTE SÅ ATT JAG DRAR KROKBEN PÅ FILIP"

Nu väntar alltså hans tredje hela år i Nordamerika. Det ganska råa Binghamton har bytts mot ett mer gemytligt Belleville, men organisationen är detsamma. En organisation där han på intet sätt är ensam svensk burväktare. I NHL finns Anders Nilsson som kompanjon till veteranen Craig Anderson och i Belleville återfinns även Filip Gustavsson

NHL-platserna för målvakter är få och konkurrensen knivskarp.
– Det finns ju bara två platser i varje lag och man måste ge allt varje gång man går på isen. Vi är ju kompisar och konkurrenter. Men det är ju inte så att jag drar krokben på Filip i omklädningsrummet. Utanför isen speglas inte konkurrensen men på isen gör vi alla vårt bästa. 

Med fler svenskar i truppen, backtalangen Erik Brännström till exempel, blir det naturligt att de blågula håller ihop:

– Vi försöker dra ihop alla svenskar i Belleville och vi hänger mer än med de nordamerikanska spelarna.

Han trivs i Kanada och Belleville. De långa resorna i AHL spenderas med filmer, serier och TV-spel. Men Högberg har nu även en hund, Trassel, som kräver en del av hans tid och till hösten har han tänkt, som han själv uttrycker det, ”aktivera hjärnan” mer:

– Jag ska försöka börja läsa mer. Det blir en enkel väg att gå att välja filmer istället så jag ska börja med mer böcker, förklarar han. 

Han blir tyst en kort stund. Sedan fortsätter han:

– Jag köpte boken för två månader sedan. Men jag har inte rört den på några veckor. 

Han skrattar med hela ansiktet. 

hgberg-1566308744.jpgMarcus Högberg med en räddning i en match mot Vancouver i januari.Foto: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports

"OBESKRIVLIGT – EN OTROLIG UPPLEVELSE"

Det är en målvakt i harmoni som blickar framåt. Och det är kanske inte så konstigt. För även om han spelade i ECHL gick även hissen i systemet hela vägen upp förra säsongen: Marcus Högberg spelade i NHL. Debuten, mot Washington Capitals, kom efter julhelgen:
– Det var obeskrivligt. En otrolig upplevelse. Jag hade mina föräldrar, syster och min flickvän på matchen. Vi skulle fira jul i Belleville och de kom till julen. Jag blev uppkallad dagen efter jul och fick spela så det passade ju bra, säger han. 

Nu väntar en ny säsong. Det nya kontraktet har signalerat att Senators tror på sin svenske adept. Och Högberg reser till Nordamerika med ett lugn och ett öppet sinne:
– Jag har en väldigt bra chans att göra något bra. Jag ska försöka spinna vidare på det jag gjorde förra året. Det är ett öppet race. Det är klart jag vill framåt men jag har ingen tidsram jag måste följa. Jag har hittat ett sätt att vara där borta och jag har hittat mitt spel och hur jag ska göra för att ta steget upp. Sen får man ju jobba hårt, avslutar han. 

En säsongsstart i Belleville i AHL verkar trolig.
Det kan bli en stund i ECHL.
Och det kan bli NHL. 


Allt är möjligt för Marcus Högberg. 
Lugnare. Tryggare. 
Mognare. 

Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.69
X 4.60
2 4.45
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.10
X 5.15
2 1.69
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.00
X 4.20
2 3.40
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.90
X 4.00
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.83
X 4.40
2 3.80
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.10
X 4.20
2 3.15
Tisdag 19:00
Frölunda Indians - Leksands IF
1 1.37
X 5.85
2 7.50
Du kanske även vill läsa: En svensk lämnar Ottawa – men en blir kvar Från farmarligans farmarliga till NHL-äventyr i Sverige: ”Jag blev lite chockad” Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten