Viktor Hertzberg hoppas flytten till Västerås kan ta honom närmare SHL-spel.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"I dagens hockey är 28 år gammalt"

ANNONS
Han sköt 20 mål i Hockeyallsvenskan i fjol – men fick inga anbud från SHL. Nu hoppas prestigevärvningen Viktor Hertzberg att flytten från Almtuna till Västerås ska ge honom en sista skjuts uppåt i karriären.
– Man hoppas att det kommer innan jag blir för gammal, säger han till hockeysverige.se.

Det är dagen efter Västerås storseger mot AIK i en träningsmatch i Enköping. Viktor Hertzberg svarade för fyra poäng (1+3) i 6–1-vinsten och visade gryende kemi med nya kedjekamraterna Daniel Öhrn och Marcus Bergman. Kedjan låg bakom fem av lagets sex mål.

När hockeysverige.se når Hertzberg har han nyss kommit innanför dörren efter ett viktigt ärende.

– Jag har varit ute och köpt bajspåsar till min lilla grabb, berättar Västerås nyförvärv med ett värmländskt lugn som ger oväntat bra komisk effekt.

"Lille grabben" är hans och sambon Sannas chihuahua Alexis. 

Att bunkra upp med påsar för lillens behov är en bra idé. Efter närmare två år i Uppsala och Almtuna är Viktor Hertzberg helt färsk i Västerås. Att lämna djurspillning efter sig på sin nya hemstads gator är antagligen inte rätt väg att gå för att vinna popularitet bland lokalbefolkningen, även om det i första hand är insatserna på isen som avgör det.

Hittills trivs han utmärkt i den nya omgivningen.
– Det har rullat på bra. Vi flyttade hit 1 augusti och en bra lägenhet centralt. Jag var här hela försäsongen också, men då pendlade jag från Uppsala.

INGA ANBUD

Flytten till Västerås kom efter en säsong där han sköt 20 mål och hade 39 poäng på 52 allsvenska matcher för Almtuna. Under normala omständigheter borde det ha varit tillräckligt för att skapa intresse i SHL. Men inte i Viktor Hertzbergs fall.
– Nej, jag fick inte ett enda anbud faktiskt.

Gjorde det dig besviken?
– Både och. Det är svårt att svara på. Jag var egentligen inte speciellt nöjd med min säsong, men när det var många runt omkring som fick chansen tänkte man att det skulle finnas en chans att få det. Men det var tyst och med tiden insåg jag att det inte skulle bli något. Det är inget att grubbla över nu. 

Att han har hunnit bli 28 år gammal tror han kan ha påverkat bristen på intresse.
– I dagens hockey är det gammalt. Jag skulle säga att många spelare i dag är som bästa runt 23 års ålder. Men jag hoppas givetvis att jag fortfarande kan ta ett steg till och att det kommer innan jag blir för gammal.

"TROR JAG SKULLE GÖRA DET BRA I SHL"

Det var en av anledningarna till att han valde att skriva ett tvåårskontrakt med Västerås när Almtuna, för en stund, degraderades till Hockeyettan.
– Förra året tycker jag inte att jag gjorde en så bra säsong spelmässigt. Jag känner att jag har mer att ge och det är det jag vill få ut i Västerås, säger Hertzberg och fortsätter: 
– Som jag ser det spelade de den roligaste hockeyn i allsvenskan efter Oskarshamn i fjol. Thomas Paananen och Lars Ivarsson har ett väldigt bra och framåtsträvande tänk och jag tror det kan passa mig. Jag och Thomas har haft långa snack om vad jag behöver göra för att ta mitt spel till nästa nivå. Jag tror att jag skulle göra det bra i SHL, men då finns det vissa saker jag måste vässa.

Vad har han pekat på?
– Han snackar mycket om att vi måste tävla. Det handlar om att vinna andrapuckar för att synas ännu mer och få mer puck. Jag anses väl allmänt vara en bra skridskoåkare, men jag måste använda det oftare i båda riktningarna. Det är inga svåra saker egentligen. Det handlar om att tävla hela tiden och vara på hugget i hemjobbet också.

hertzberg-1566133169.jpgViktor Hertzberg i Almtuna förra året.Foto: Bildbyrån/Tobias Sterner

ALLVARLIGA SKADAN EN VÄNDPUNKT

Även om Viktor Hertzberg har hunnit bli 28 år har han inte spelat lika mycket hockey som många andra 28-åringar på samma nivå. Under flera år hämmades karriären av skador. Juniortiden i Kanada var fylld av hjärnskakningar och när han återvände till Sverige åkte han på flera andra allvarliga skador.

Den allra senaste, en trasig axel, tidigt på säsongen 2016/17, innebar en slags vändpunkt. 
– Efter den operationen var jag inte på is i tolv månader. Det var givetvis inte kul, men det gav mig chansen att bygga upp min kropp och jag har mått väldigt bra av det, berättar han.
– Jag fick in bättre rutiner. Jag hade inte så mycket att göra på vardagarna när jag gick sjukskriven. Jag  började lägga mig tidigt och gå upp tidigt. Nästan så att man blev en liten gubben som är uppe och tittar på Nyhetsmorgon varje dag (skratt).

Han la även om kosten, åt bättre och kände snabbt hur den nya, mer hälsosamma livsstilen gjorde skillnad på isen när han väl var tillbaka igen.  
– Det är många träningar och många matcher och det gäller att maximera sin prestation. Jag känner att jag har en helt annan ork jämfört med för några år sedan.

Viktor Hertzberg fick en hel del inspiration från podcasten Tyngre och inte minst fysioterapeuten Jacob Gudiol.
– Jag har varit väldigt fascinerad av allt han berättar och har lärt mig mycket av honom. Han är bra på att spränga myter och ger bra råd. Jag vet inte om allt han säger stämmer, men det grundar sig i forskning och det tycker jag är väldigt positivt.

"EN ÅNGVÄLT PÅ KANTEN"

En helare, piggare och starkare Viktor Hertzberg ser ut att kunna bli en spetsspelare för Västerås den här säsongen. Poänglossningen tidigt på försäsongen ska man kanske inte dra för stora växlar av, men det finns anledningen för fansen att vara optimistiska. Även om laget har tappat många profiler sedan fjolårets framgångar.
– Jag tycker det ser väldigt bra ut. Det är fortfarande tidigt, men en liten boost för självförtroende är det givetvis att få med sig poängen så här tidigt. Det viktigaste var att vi spelade som ett lag, säger han med segern mot AIK i åtanke.

Kedjan med dig, Öhrn och Bergman känns som den skulle kunna bli riktigt bra.
– Vi skapade mycket och det har känts bra när vi lirat ihop. Bergman är som en ångvält på kanten och Öhrn en spelskicklig center. Vi kompletterar varandra bra, men det är som sagt tidigt och kemi är svårt att sätta fingret på. Jag hoppas att vi kan få ihop det.

Vad har du själv för förhoppningar kring säsongen?
– Att laget går bra såklart, men sedan vill jag vara en ledande spelare också. Jag vet att jag har mer att ge än vad jag visat hittills. 

Du kanske även vill läsa:
Krossen: Västerås körde över AIK
Krossen: Västerås körde över AIK
Efter flera år av skador – nu gör han succé i allsvenskan: ”Något jag kämpat för under många år”
Efter flera år av skador – nu gör han succé i allsvenskan: ”Något jag kämpat för under många år”
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL