Sök
Brayden Point, Patrik Laine, Mikko Rantanen och Mitch Marner står fortfarande utan nya kontrakt.
Bildbyrån
NHL
BODIN: Ett låst läge – här är NHL-spelarna utan kontrakt

Marner, Laine, Point, Rantanen, Tkachuk, Provorov, Werenski... Listan på unga NHL-spelare utan kontrakt är lång. Uffe Bodin tittar närmare på varför spelarmarknaden har gått i baklås under sommaren – och hur vilka utmaningar spelare och klubbar står inför i de individuella fallen. 

Med en knapp månad kvar till träningslägren öppnar är över 30 NHL-spelare fortfarande kontraktslösa. Och nej, det handlar inte om åldersstigna unrestricted free agents, utan unga spelare som är på väg att slå sig in i ligans absoluta toppskikt – om de i vissa fall inte redan är där. Det vill säga restricted free agents vars rättigheter fortfarande tillhör klubbarna de representerade i fjol.

När det gäller de absoluta toppspelarna i den här gruppen – framför allt Mitchell MarnerBrayden Point och Mikko Rantanen – tycks det pågå ett slags "chicken race". Företrädarna för spelarna väntar tålmodigt på att någon ska göra första draget och sätta marknaden. När någon väl har gjort det är det inte omöjligt att vi får se en domino-effekt där en hel del kontrakt skrivs under kort tid.


Men vad händer innan dess? 

Antagligen ingenting.

Finns det då risk att vi får se någon spelare göra "en William Nylander", sätter hårt mot hårt och uteblir från träningsläger och kanske till och med missar säsongsstarten? 

Det går inte att utesluta just nu. 

Det krävs att någon gör första draget för att den första dominobrickan ska falla.
– Det är lite av "jag vill inte agera först", säger en agent till The Athletic.
– Om du är Rantanen väntar du på Marner och om du är Marner väntar du på Rantanen. Lägg därtill att det inte är någon större desperation just nu får du den här situationen.

MARNERS KONTRAKT – EN NYCKEL

Den som anses sitta på nyckeln här är just Marner. 

Av spelarna som ännu inte är sajnade var han den som gjorde flest poäng förra säsongen (94). Toronto Maple Leafs-forwarden befinner sig i en speciell situation då han tillhör en klubb där han trots sin produktion antagligen inte räknas som den absoluta toppspelaren i laget. Det gör rimligtvis Auston Matthews.

Matthews skrev ett femårskontrakt värt 11,634 miljoner dollar per säsong tidigare i år. Marner och hans representanter uppges vilja ha ungefär samma pengar – beroende på längden på kontraktet – medan Leafs inte värderar honom riktigt lika högt. Därav den trögflytande processen.
– Alla vet att Marner kommer att bli svår och stor, säger en annan agent till The Athletic.
– Många vill se vad som kommer att hända där. Nu har allt fastnat. Det är tajt under lönetaket och finns inget utrymme. Lag försöker göra trejder för att skapa utrymme samtidigt som alla kontraktslösa spelare finns därute. Det är lite nytt territorium (för hela ligan).

Det här påverkar inte bara stjärnorna. Unga spelare lite längre ned i hierarkin – exempelvis Adrian KempeJoel Eriksson Ek och Marcus Pettersson för att nämna några svenskar – dras också in i det här. Hur deras kontrakt kommer att gestalta sig avgörs indirekt utifrån hur bra stjärnor får betalt. 

En del av problemtiken ligger också i att det ekonomiska landskapet i NHL håller på att förändras. Den yngre generationen spelare har undan för undan tagit över och vill följaktligen ha betalt så fort det begränsade rookiekontraktet löpt ut. För tio år sedan var det veteranerna som håvade in storkovan på free agent-marknaden. Nu är ungtupparna på väg att ta över den ekonomiska makten. Innan den nya balansen är satt kommer det att bli problem. Särskilt som många klubbar inte har lönetaksutrymmet för att erbjuda rätt ersättning.

Just lönetakets haltande utveckling spelar också en stor roll. Att det har stannat av har medfört att klubbarna tvingats dra i handbromsen en aning. Marginalerna minskar och därmed finns det inte utrymme för några misstag. Man tvingas snåla – vare sig man som klubb är rik eller fattig i sammanhanget. 

Ju närmare säsongen vi kommer, ju större lär desperationen bli. Men fram till dess att en spelare eller en klubb får panik och agerar lär ovissheten fortsätta att sväva över ligan.

RESTRICTED FREE AGENTS UTAN KONTRAKT 

Boston Bruins:
Charlie McAvoy, b
Brandon Carlo, b
Kommentar: McAvoy befinner sig ett kluster med spännande backar – Ivan Provorov och Zack Werenski inräknade – som går och väntar på varandra. Här krävs det att någon sajnar och sätter ribban för att övriga ska följa. Carlo är inte på samma nivå, men har visat sig vara en värdefull defensiv pjäs. 

Calgary Flames:
Matthew Tkachuk, fw
Andrew Mangiapane, fw
Kommentar: Tkachuk befinner sig just bakom Marner, Point och Rantanen, men har utvecklats till en otroligt viktig spelare för Flames. Problemet här är att lagets storstjärnor Johnny Gaudreau och Sean Monahan tjänar 6,75 respektive 6,375 miljoner per säsong. Det gör förhandlingarna knepiga. Kan Tkachuk verkligen erbjudas så mycket mer?

Carolina Hurricanes:
Saku Mäenalanen, fw

Chicago Blackhawks:
Brendan Perlini, fw

Colorado Avalanche:
Mikko Rantanen, fw
Kommentar: En av de stora spelarna som saknar kontrakt. I likhet med Tkachuks situation i Flames har Avalanche en speciell situation med Rantanens kedjekamrater Nathan MacKinnon (6,3 miljoner) och Gabriel Landeskog (5,57), vars lönetaksträffar ligger lågt i jämförelse med vad de har presterat.  Rantanen ska givetvis ha mer, betydligt mer. Men hur mycket?

Columbus Blue Jackets:
Zach Werenski, b
Kommentar: Ligger i klungan med McAvoy och Provorov. Bör minst landa på sju miljoner dollar sett till prestationen, men backpartnern Seth Jones har "bara" 5,4. Hur påverkar det?

Dallas Stars:
Julius Honka, b

Edmonton Oilers:
Jesse Puljujärvi, fw
Kommentar: Vill bli trejdad och hotar med spel i Europa (Finland) om inte Oilers går honom till mötes.

Florida Panthers:
Denis Malgin, fw

Los Angeles Kings:
Adrian Kempe, fw

Minnesota Wild:
Joel Eriksson Ek, c
Kevin Fiala, fw

New Jersey Devils:
Pavel Zacha, fw

New York Islanders:
Michael Dal Colle, fw
Joshua Ho-Sang, fw
Anthony Beauvillier, c

New York Rangers:
Tony DeAngelo, b
Brendan Lemieux, fw
Vinni Lettieri, fw

Ottawa Senators:
Colin White, c

Philadelphia Flyers:
Ivan Provorov, b
Travis Konecny, fw
Kommentar: Provorov är en svårlöst nöt. Delade segern i NHL:s målliga för två säsonger sedan med 17 fullträffar, men gjorde bara 26 poäng på 82 matcher i fjol. Söker långtidskontrakt, men vad är egentligen rätt nivå för en spelare som har producerat ojämnt?

Pittsburgh Penguins:
Marcus Pettersson, b

St. Louis Blues:
Ivan Barbasjev, fw

Tampa Bay Lightning:
Brayden Point, c
Kommentar: Gjorde 92 poäng och var endast överträffad av Nikita Kutjerov och Steven Stamkos i Tampa. Genombrottscentern ska givetvis ha bra betalt, men i Tampa har alla stjärnor tagit rabatt för att kunna hålla ihop laget. Pressen på Point att göra detsamma är stor, men vad är hans smärtgräns? Åtta miljoner? Nio miljoner? Lightning har lönetaksutrymmet för att säkra Point, men förhandlingarna har varit tröga.

Toronto Maple Leafs:
Mitch Marner, fw
Kommentar: Leafs poängkung ska ha bra betalt efter sina 94 poäng. Uppges ha siktat in sig på lagkamraterna Matthews (11,634 miljoner) och Tavares (11). Leafs, som kommer att få brottas med lönetaksproblem under många år, uppges vilja ha honom under tio. Det gör det hela till en utdragen kamp.

Vancouver Canucks:
Brock Boeser, fw
Nikolaj Goldobin, fw
Kommentar: Boeser är svårplacerad. En målskytt av rang, men samtidigt skadedrabbad och ojämn. Trots två hela säsonger i ligan är det svårt att avgöra hur bra han egentligen är. Däri ligger också problematiken för Canucks. Rykten har gjort gällande att parterna varit långt ifrån varandra i förhandlingarna.

Winnipeg Jets:
Patrik Laine, fw
Kyle Connor, fw
Kommentar: Winnipeg har inte bara en utan två svåra kontraktsförhandlingar att brottas med. Laine hade en osedvanligt ojämn säsong som gör hans förhandling knepig. Å ena sidan är han en av ligans bästa unga målskyttar, å andra sidan bidrar han inte med mycket när målen inte kommer. Det rimliga vore ett brokontrakt med en lönetaksträff på cirka åtta miljoner i två år för att visa att han kan vara mer konsekvent innan han får de riktigt stora pengarna. Samtidigt ryktas det att han inte trivs i Winnipeg, vilket kan ha en effekt på situationen. Connor har två riktigt bra säsonger bakom sig med 31 respektive 34 mål. Här jobbar parterna mot ett långtidskontrakt. Kan Jets komma undan med 7 miljoner per säsong?

FAKTA

Vad är en restricted free agent?

Innan en spelare har blivit 27 år eller spelat i NHL i minst sju år räknas den som restricted free agent. Det innebär att klubben som hade rättigheterna till spelaren den senaste säsongen även fortsättningsvis har det. Efter 27 års ålder, eller sju säsonger i ligan, kan spelaren bli unrestricted free agent. Spelaren har då möjligheten att kliva ut på öppna marknaden när det kontraktet löpt ut och ta emot anbud från övriga klubbar i ligan.

Du kanske även vill läsa: Lagkamraten om osignade stjärnan: "Tror rätt saker kommer ske" KARLSSON: Vad tusan ska Winnipeg göra med Patrik Laine? UPPGIFTER: Laine öppen för flytt – om Jets inte betalar Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten