Sök
SHL

RÖNNKVIST: Färjestads BK – tidernas All-Star Team

Ronnie Rönnkvist fortsätter sin hockeyhistoriska genomgång där han tar ut tidernas All-Star Team för alla SHL-lag. I dag är det Färjestads tur.

Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Idag: Färjestads All-Star Team.

Okej, jag erkänner. Jag var lite Färjestadare som barn. Anledningen till det var att Uffe Sterner spelade där. Jag tyckte också att Conny Evensson hade så cool gul hjälm på Williams Förlags samlarbilder från 1967/68. Färjestad har som förening sedan den tiden blivit en förebild inom svensk hockey. Klubben har idag nio SM-guld. Det första kom 1981, ni vet den säsongen då Hannu Lassila tog puckar på både vänster och höger sida med sin plockhandske. Senaste guldet vann laget som bildades vid Håfströms kiosk 1932 säsongen 2010/11. 

87-conny-evensson-1967-001-1562585873.jpg

Färjestad har haft en rad starka namn i sina laguppställningar genom åren. Precis som med tidigare lag vi presenterat här på hockeysverige.se har det var nästintill omöjligt att plocka ut ett All Star team. Bland annat har jag ”tvingats” lämna spelare så som bland andra Björn Fagerlund, Conny Evensson, Harald Lückner, Karl-Johan Sundqvist, Lars Zetterström, Nils ”Nicke” Johansson, Greger Artursson, Pelle Prestberg, Rickard Wallin, Mathias Johansson, Kent-Erik Andersson, Hannu Lassila, Thomas Steen, Kjell Dahlin, Fredrik Olausson, Peter Andersson, Roger Johansson, Andreas Johansson, Magnus Roupé, Peter Nordström och inte minst självaste Bengt-Åke Gustafsson utanför laget. 

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Färjestad, med en ”runner-up” på varje position ska se ut enligt följande:

Målvakt:

Peter Lindmark
Om vi ska prata om naturbegåvningar inom ishockeyn så är Peter Lindmark från Kiruna en av dessa. Han debuterade i Tre Kronor då han fortfarande var Division 1-spelare i Timrå. Kom sedan till Färjestad där han blommade ut till att bli en av världens bästa målvakter. Han säger själv att han styrka var att kunna koppla av då motståndarna inte var i anfallszonen. Att träna hårt…Nja, det var aldrig riktigt hans grej. Totalt vann han två SM-guld med Färjestad, två med Malmö och två VM-guld. Dessutom utsågs han till VM:s bästa målvakt två gånger.

Runner-up: Martin Gerber

Backar:

Tommy Samuelsson
Född i fotbollsstaden Degerfors, men hockeyfostrad i Mariestad. Har man som Tommy Samuelsson vunnit tre SM-guld som spelare med Färjestad och lika många som tränare för klubben har man en given plats i mitt Färjestads All Star team. Som spelare var han ofta före i tanken i sina uppspel, men generellt väldigt klok i sitt spel. En taktiker av rang. Totalt spelade han 597 elitseriematcher för Färjestad, men även 18 matcher i allsvenskan.  

Thomas Rhodin
Vissa höjer nog på ögonbrynen när jag tar med ”Totto” i Färjestads All Star team, men hans ledaregenskaper både på och vid sidan har varit ovärderliga för klubben och laget. Han debuterade i Färjestads A-lag 1989 och spelade sin sista match i klubben 2009, alltså 20 år senare. Däremellan hann Thomas Rhodin även med spel i Schweiz och Tyskland. Totalt vann han fyra SM-guld med Färjestad. Han har även spelat tre VM-turneringar, med ett silver som främsta framgången. 

Runner-Up: Sergei Fokin

Forwards:

Ulf Sterner
Uffe Sterner, från lilla Deje, fick aldrig vinna något SM-guld med Färjestad. Men han var med då laget tog steget upp från dåvarande Division 2 till allsvenskan, alltså dagens SHL. Sterner var viktig för Färjestad på flera sätt. Givetvis för att han är en av Sveriges genom tidernas bästa spelare och fullkomligt orädd på isen, men också för att hans närvaro i klubben skapade rubriker och gjorde att Färjestad fick många nya supportrar. Totalt gjorde Ulf Sterner fem säsonger i Färjestad. Han blev också den första svenskfostrade spelaren i NHL då han gjorde fyra matcher för New York Rangers säsongen 1964/65. Vid VM 1962 i Colorado Springs vann han dessutom VM-guld.

Thomas Rundqvist
Jag valde mellan Thomas Rundqvist och Jörgen Jönsson faktiskt, men valet föll på ”Kocken”. Det är få som har kunnat vara så majestätisk på isen samtidigt som han jobbade hårdast av alla. En mer komplett spelare är svårt att hitta i svensk hockey genom historien. Under sex säsonger var han lagkapten i Färjestad. Han vann tre SM-guld och var även med om att vinna två VM-guld. Lägg därtill att han blev österrikisk mästare fem gånger.

Håkan Loob
Elitseriens poängkung. Säsongen 1982/83 svarade det gotländske målskytten för 42 mål och totalt 76 poäng på 36 matcher. Det är ett imponerande rekord som fortfarande står sig. Detta trots att man idag spelar över 50 omgångar i SHL. Håkan Loob vann ett SM-guld med Färjestad. Han vann också två VM-guld, men var även med och vann Sveriges första OS-guld i ishockey, 1994. Dessutom har han en Stanley Cup-ring efter att ha vunnit med Calgary Flames 1989. Efter karriären som spelare jobbade Håkan Loob som ledare i olika positioner i Färjestad mellan åren 1996 och 2017.

Runner-upJörgen Jönsson

På onsdag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos HV71.

TIDIGARE ALL STAR-LAG

Brynäs IF 

Djurgårdens IF

Frölunda HC

Idag 19:00
Almtuna IS - HC Vita Hästen
1 2.55
X 3.90
2 2.40
Idag 19:00
Timrå IK - Kristianstad IK
1 1.43
X 5.20
2 5.95
Idag 19:00
Modo Hockey - BIK Karlskoga
1 1.74
X 4.65
2 3.65
Idag 19:00
Södertälje SK - Västerviks IK
1 2.00
X 4.05
2 3.20
Idag 19:00
Mora IK - IF Björklöven
1 4.90
X 4.65
2 1.56
Idag 19:00
Karlskrona HK - AIK
1 1.67
X 4.50
2 4.25
Idag 19:00
Västerås IK - Tingsryds AIF
1 1.67
X 4.35
2 4.30
Du kanske även vill läsa: RÖNNKVIST: Frölunda HC – tidernas All-Star Team RÖNNKVIST: Djurgårdens IF – tidernas All-Star Team Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten