MJÖRNBERG: Tveksam tränarlösning, finnar och en hel del annat

ANNONS

Så. Jag är tillbaka i landet efter lite välbehövlig solsemester. Således dags för ett litet uppsamlingsheat med tankar om saker som inträffat under min frånvaro.

Det tog lång tid, men tillslut kunde Boden i alla fall presentera sin nya huvudtränare efter Robert Nordberg.

Och det blev rutinerade Lars Molin som tar över på tränarposten.

Min känsla inför det är ytterst tveksam. Inte alls på grund av att Molin är en dålig tränare, tvärtom en sympatisk och kompetent herre, men med tanke på de omständigheter som råder känns det inte klockrent.

Minns säsongen 16/17 när han rattade (och fick sparken från) Östersund. För övrigt hans senaste coachuppdrag.

Då var Östersund ett lag som förväntades tugga i toppen av Hockeyettan och satte upp en ganska tydlig profil för vad det var de ville ha på tränarbänken. Gärna ungt och hungrigt med framåtanda och modern och offensiv hockey på agendan. Men efter att ha fått en hel del tack men nej tack landade det i Molin.

En kompetent tränare men knappast något förstaval och långt ifrån den profil man från början hade satt upp.

Man kan förstås diskutera huruvida det sen var rätt eller fel att sparka Molin när behaglig cruising genom grundserien mynnade ut i en svag start (poängmässigt) på Allettan, men från ansvariga i klubben kröp det sedan fram att spelarna hade önskat lite mer tydlighet och att det hade behövts mer ”piska” för att få fart på grejerna, snarare än lugn rutin. Molins stil fick inte ut det bästa av materialet tyckte man.

Jag tycker man kan dra ganska många paralleller mellan den situation Östersund befann sig i och den situation som nu gäller i Boden. Ett gäng som efter vårens kvalseriesuccé förväntas vara cementerade i ligans toppskikt.

Molin presenterades som ny coach i inledningen av juli. Dessförinnan har klubben varit på jakt och fått nej tack från tränare de approachat.

Nu tar den 63-årige gamle storspelaren över efter Robert Nordberg som basat i båset under tre säsonger och verkligen krämat det bästa ur sitt manskap när han tagit föreningen från division 2 till kvalserien mot Hockeyallsvenskan.

Man kan tycka vad man vill om hur Boden agerat på isen, men Nordbergs ledarskap har varit übertydligt. Man har jobbat med att vara så intensiva och jobbiga för motståndarna det bara går att vara. Det har varit adrenalin och energi och skrik och skrän från bänken som eldat på något infernaliskt många gånger.

I min bok raka motsatsen till vad som nu kommer in och tar över. Det kan bli lite av en kulturchock för Boden.

Frågan är hur laget klarar att hantera det eller om det finns en risk för att det blir en repris på hur det blev i Östersund.

* * *

Det verkar som att nykomlingen Borås har tänkt sig att komplettera sin redan klart stabila stomme med finsk spets. Efter backen Roni Viirlas som hämtats från Nice i den franska ligan och landade i början av juni har man nu alltså även plockat in anfallaren Joonas Huovinen som varit ute på en ordentlig resa via Sverige, Polen och England de senaste säsongerna men närmast hämtas från tungvrickaren Dunaújvárosi Acélbikák i Ungern.

Den som följer Hockeyettan noga minns honom kanske från Asplövens finländska legion säsongen 17/18, men han var knappast den som gjorde störst avtryck i det laget. En flyttfågel med rightfattning som säkerligen kan vara spets, men som känns som lite av en chansning.

Då är värvningen av Ludvig Jansson betydligt mer trygg.

En center med sju raka säsonger i Helsingborg bakom sig. Med andra ord, precis sådan rutin en nykomling kan behöva och en offensiv uppsida som kanske inte riktigt avspeglar sig i poängkolumnen efter åren i ett (för det mesta) notoriskt bottenlag.

* * *

Visbys finska förvärv känns däremot som ett riktigt intressant tillskott.

Nu har jag förstås aldrig sett Teemu Huttu spela, men att döma av det som sägs honom är det en potentiell spetscenter som landar på Gotland. Två raka poängstarka säsonger med tillhörande slutspel och finalframträdanden i Mestis är inte fy skam.

Trots tunga tapp av spelare som Oskar Lundberg, Christian Hägg och Jonathan Granström ser Visbys lag inför kommande säsong ändå riktigt starkt ut.

Sportchefen André Lundholm uttryckte tidigt stora förhoppningar om att få behålla ”åtminstone” tre av lagets rutinerade kulturbärare och så blir nu också fallet. Efter att Oskar Lundberg lagt skridskorna på hyllan kunde klubben idag glatt konstatera att Adam Eriksson sällar sig till Einar Engström och Mikael Adamsson och gnuggar vidare en säsong till.

* * *

Östersund har varit framgångsrika med att förlänga med många av sina spetsforwards och har egentligen hela tiden sett väldigt intressanta ut på anfallssidan. Men det har sett glesare ut på backfronten där ett flertal duktiga spelare valt att tacka för sig och flytta vidare.

Men nu börjar det ordna upp sig även där. Att Erik Näslund, som återvände hem från Nybro mitt under säsongen som gick, är klar för en fortsättning är goda nyheter och värvningen av Niklas Nilsson från Kalix känns intressant.

Det kommer finnas anledning att flagga varningsflagg för Östersund även kommande vinter. Det ser ut att bli vassa.

* * *

Det har varit klart ett längre tag, men tillslut presenterade i alla fall Lindlöven att Isak Mantler blir kvar i klubben ytterligare en säsong.

Det är ett väldigt bra besked. För det finns väldigt mycket utveckling kvar i den unga målvakten som redan under säsongen som gick visade sig som en riktigt vass sista utpost.

Med Mantler och Daniel Eriksson (som hämtats från Arboga) får Lindlöven ett riktigt intressant målvaktspar kommande vinter.

* * *

Jag gnäller ibland på att det skrivs alldeles för lite kvalitativt om Hockeyettan. Vilket ju i och för sig är sant eftersom det utöver den ofta vassa lokaljournalistiken mest finns slasksajter som försöker ta helhetsgrepp på ligan.

Men desto roligare då att kunna komma med positivt beröm.

Har ni inte spanat in det än, så förkovra er gärna i det som Krister Holm levererar nu under sommaren.

Mariestads kanske mest passionerade supporter ligger verkligen inte på latsidan utan har medan vi andra hinkar öl och lapar sol gett sig i kasst med att lyfta fram supporterklubbar och levererar listor. Klart intressant jobb och väl värt att kolla upp. Ni hittar länkar till hans alster via hans Twitter-konto @KHbois .

Som om det inte vore nog har den flitige herrn dessutom startat upp en Facebook-grupp för alla med minsta lilla Hockeyettan-intresse. En samlingshubb för artiklar, bloggar etcetera.

Den hittar ni här.

Den här artikeln handlar om: