Sök
Nyheter
BJURMAN: ”Behåll skjortan på – börja inte skälla om att jag är en dumskalle”

Marcus Johansson, Charlie Coyle, Joakim Nordström och Sean Kuraly spelar sitt livs hockey.

ST. LOUIS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är därför Boston Bruins har chansen att vinna den pågående Stanley Cup-finalen – inte tack vare den gudomliga kedja Brad Marchand, Patrice Bergeron och tjeckiske spelevinken David Pastrnak bildar. 

På samma sätt är det inte i första hand affischnamnen St. Louis-fansen ska sätta sitt hopp till, utan sådana som Oskar Sundqvist, Alex Steen och Ivan Barbasjev.

Nä, behåll skjortan på, börja inte skälla om att jag är dumskalle – ännu. 

Inte heller denna tes bygger något Don Cherry-inspirerat resonemang om att talang och kunnande och kreativitet saknar betydelse i stora slutspelsmatcher.

Tvärtom, förstås – om de allra bästa spelarna får utrymme för sina färdigheter när de pressar sig till det allra yttersta är de ovärderliga. Garanter för framgång, snudd på.

Det är bara det där med ”om”. För det mesta blir superstjärnorna nerstängda, bortplockade och neutraliserade – inte sällan av varandra. En Henrik Zetterberg används, för att dra tillbaka klockan till 2008 och 2009, i första hand för att avväpna Sidney Crosby. Och vice versa.

TILLRÄCKLIGT BEGÅVADE BIROLLSINNEHAVARE

De gånger en Patrick Kane, en Jevgenij Malkin eller en Alex Ovetjkin ändå lyckas beror det på motståndarnas bästa checking-specialister i längden inte orkar hålla dem i schack vareviga sekund – och/eller att de samtidigt häver sig upp på en ännu högre, svindlande supernivå. 

Men förvånansvärt många glömmer att det länge, länge fungerat så och häpnar varje vår över att artister som bombat målburarna fulla med puckar under allmänhetens åkning i grundserien inte producerar på samma sätt i skarpt läge.

Well, igen – det ägnas extrem möda och energi åt att göra det omöjligt för dem. De fråntas svängrum, de fråntas tid, de fråntas allt som påminner om komfort.

Det är just därför alla lag med mästerskapsambitioner behöver kvalitativt djup och bredd i truppen – alltså tillräckligt begåvade birollsinnehavare längre ner i hierarkierna.

De får i allmänhet gå upp mot motståndarlagens mindre raffinerade försvarare och måste då överta de traditionella skyttekungarnas roll och göra många av de stora målen. 

LOJALA BLÅSTÄLL

Exakt så har det också sett ut hos de senaste decenniernas Stanley Cup-härskare. Chicago Blackhawks, till exempel, var föredömligt rustade på den fronten under sin senaste  storhetsepok. 2010 gav sådana som Andrew Ladd, John Madden, Dave Bolland och Troy Brouwer samma gedigna eldunderstöd åt Kane & co som brittiska och amerikanska flygvapnet gav åt landstigningstrupperna i under Dagen D. 2013 var Bryan Bickell, Marcus Krüger och Michael Frolik lika lyckade i samma funktion – och 2015 hade även en Antoine Vermette anslutit. Då gånger under samma era när istället LA Kings, den andra supermakten i västra konferensen, vann kunde Anze Kopitar, Dustin Brown och Jeff Carter dela delar av det offensiva ansvaret med exempelvis Dustin Penner, Dwight King och Tanner Pearson – och alla minns väl vilka avgörande insatser lojala blåställen Lars Eller och Devante Smith-Pelly stod för åt Washington ifjol.

Och jodå – samma tendenser upprepas i 2019 års final, den som efter de två inledande matcherna i TD Garden i Boston står 1–1 och fortsätter i Enterprise Center i Stanley Cup-febriga St. Louis natten till söndag.

TARASENKO – ETT UNDANTAG

Den där Bergeron-kedjan i Bruins frontlinjer är antagligen hela hockeyvärldens allra bästa, men vi såg knappt till den alls i de två första finalmatcherna. De tre mål björnarna gjorde fem-mot-fem kom de facto samtliga från fjärdekedjan. 

Självfallet beror inte det på att ”Bergie”, ”Pasta” och ”The Little Ball of Hate” plötsligt blivit dåliga lagom till några av karriärens allra största kvällar (i alla fall inte bara; den sistnämnde var märkligt såsig med pucken i match nummer två….)

Det beror på att Blues har dem i strypkoppel – och istället kliver alltså krigarna Joakim Nordström, Sean Kuraly och Noel Acciari fram och gör det som ska göras. När inte Marcus Johansson i tredjelinan gör det. Han står fortfarande utan poäng i finalen, men har varit fenomenal. Ja, det går definitivt att påstå att både han och Nordström spelar sina livs hockey just nu.

Vad beträffar Blues kompliceras bilden något av att Vladimir Tarasenko, den verklige virtuosen i truppen, i åtminstone några sekvenser per föreställning faktiskt skjuter skarpt. Karln har poäng i åtta matcher i rad, ju. Men även i den ringhörnan får fjärdelinan, bestående av svenska duon Oskar Sundqvist och Alex Steen plus ryssen Ivan Barbasjev, ofta agera främsta offensiv spjutspetsen – och gör det, med förbluffande ackuratess.

Så räkna inte med de största namnen, ni som vill att ert lag ska vinna Stanley Cup. 

Räkna med de suveräna komplementen.

Per Bjurman blogg hos Sportbladet
https://bloggar.aftonbladet.se/perbjurman/

Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast hos Sportbladet
https://podcast.aftonbladet.se/p/nhl-podden-med-bjurman-och-ekeliw/

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten