GENOMBROTT. Jacob Peterson har fyllt luckan efter Pathrik Westerholm på ett imponerande sätt.
SHL

Från allsvensk utlåning till nyckelroll i SM-finalen: ”Ruggigt imponerad”

ANNONS

Från missat playoff med Björklöven rakt in i SM-slutspelet och sedermera finalspel med Frölunda. Junioren Jacob Petersons fina utveckling har blivit en x-faktor i jakten på SM-guldet.
– Men man får försöka njuta av det så mycket som möjligt. Det är inte så många som får spela en SM-final som 19-åring, säger Peterson till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Han är som en kladdkaka som börjar se färdiggräddad ut.”
Så beskrev Roger Rönnberg junioren Jacob Peterson när han för en och en halv månad sedan spelade sin första SHL-match för säsongen. Då hade den i Lidköping fostrade 19-åringen precis återvänt till klubben efter att ha varit utlånad till Björklöven hela grundserien.

Rönnberg anade antagligen inte då hur rätt han faktiskt hade. För när Pathrik Westerholm olyckligt skadades redan i kvartsfinalserien mot Malmö hade Frölundatränaren inte mycket annat val än att kasta in ynglingen i hetluften.

Peterson visade sig mer än mogen för den uppgiften. Efter 1+1 i den femte SM-finalen mot Djurgården har Peterson noterats för fina åtta poäng (4+4) på 15 slutspelsmatcher,
– Det har gått fort. Det blev ett bra år i Björklöven för mig. Jag fick utvecklas och komma in i seniorhockeyn. Det har gått snabbt sedan jag kom tillbaka och det har varit väldigt kul. De har varit välkomnande och hjälpt mig att utvecklas, säger Peterson som varit så inne i slutspelsbubblan att han inte hunnit fundera över var han befinner sig.
– Det rullar på. Men man får försöka njuta av det så mycket som möjligt. Det är inte så många som får spela en SM-final som 19-åring, säger han.

Hans spel har fått många att haja till. En av dem är Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.
– Jag är ruggigt imponerad. Han bara studsar in här i playoff och tar för sig och spelar moget. Det är väldigt roligt att se, säger Lundqvist som tycker att mixen av unga och rutinerade spelare har blivit en av lagets styrkor i årets slutspel.
– Man får ligga i om man ska ha en plats (skratt). Nej, men det behövs. I lag man har varit i genom åren behöver man både de unga och de lite äldre att ligga och dra lite. Det är olika synsätt på hur man tycker, tänker och löser saker. Den mixen tycker jag är viktig och har viktig i alla lag jag har varit i. Det är bra att de finns här.


Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

”EN ROLIG JÄMFÖRELSE”

I Björklöven fick Jacob Peterson en framträdande roll. Det utmynnade i 14 mål och 27 poäng på 49 matcher. Själv känner han att tiden i Umeå gjort honom gott.
– Jag har blivit lite snabbare på rören, skjuter lite hårdare, men det är klart att man utvecklar allt hela tiden. Man mognar också, vågar håll lite i pucken och då kommer självförtroende med det.

Och så var det det där med att Roger Rönnberg jämförde honom med en kladdkaka.
– Det var en rolig jämförelse…, skrattar han.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det är klart att man blivit mognare. Jag har växt som person väldigt mycket, fått ta hand om mig själv mer och inte fått lika mycket hjälp av mina föräldrar.

Mamma skickade inte upp några matlådor?
– Jo, det gjorde hon, men inte lika mycket. Men det är klart att man har mognat som person också och det tar man med sig in i hockeyn också, att få in mognaden i spelet också.

Nu är Jacob Peterson en Frölundaseger från att kunna titulera sig svensk mästare.
– Det känns lite overkligt om man ska tänka så. Det är bara att gå ut och njuta och göra allt för att vinna den matchen också, säger han och har segerreceptet klart för sig.
– Vi behöver gå ut och spela som vi gör hemma, spela som vi gör under stora delar av matchen på Hovet senast. Gå ut hårt, var stark på pucken, åka mycket skridskor, forechecka dem och få fast pucken. Det tillsammans med en stabil defensiv som haft de senaste matcherna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch