190412 Max Wahlgren under en träning med U18-landslaget den 12 april 2019 i Uppsala. …
U18-VM

Maxat hemma-VM för Modotalangen: ”Känner nästan alla som sitter på läktaren”

ANNONS

För första gången sedan 2006 spelas U18-VM på svensk mark då turneringen spelas i Örnsköldsvik och Umeå. För forwarden Max Wahlgren är det hemmaplan i dubbel bemärkelse – då han till vardags spelar sin klubblagshockey med Modo.
– Man känner nästan alla som sitter på läktaren, känns det som. Det är bara kul, säger Wahlgren till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter en tung start på hemma-VM kunde Småkronorna i går studsa tillbaka efter premiärförlusten mot USA (1–6). 5–2 mot Lettland var siffror i underkant för ett svenskt lag som skapade mängder med målchanser.
– Det var en rolig match att spela. Vi får hålla ganska mycket puck jämfört med matchen mot USA så det var kul. Vi ska vara det puckförande laget i en sån här match och jag tycker vi vinner väldigt välförtjänt, säger forwarden Max Wahlgren till hockeysverige.se efter segermatchen.

Efter att ha gått poänglös från premiären kunde Wahlgren spräcka sin personliga poängnolla när han spelade fram Alexander Holtz till dennes 3–1-mål i den andra perioden. När matchen var slut hade Modotalangen noterats för ytterligare en passningspoäng.
– Det fungerade bra för egen del. Jag fick göra några poäng och det är alltid skönt att komma igång med poängproduktionen, säger Wahlgren.

Wahlgren spelade i fjärdekedjan tillsammans med Albin Sundsvik och Oscar Lawner, men när det vankades powerplay fick Kramforssonen kliva in med stjärnorna Lucas Raymond, Alexander Holtz och Karl Henriksson.
– Jag trivs i den där rollen framför mål. Jag vet att så länge jag skymmer målvakten så kommer de andra kunna stå och prickskjuta i kryssen, så för mig handlar det bara om att stå där och störa målvakten. Sen är jag användbar i vissa varianter också och det är riktigt kul att få chansen i powerplay.

”KLART ATT DET ÄR SPECIELLT”

För Max Wahlgren är detta hemma-VM kanske lite mer speciellt än för de andra spelarna i Småkronorna. 18-åringen spelar till vardags sin klubblagshockey i Modo och får således spela VM på samma is som han spenderat hundratals timmar på de senaste åren.
– Det är klart att det är speciellt. Det är lite extra hemmaplan för mig, jag är van att spela här och det känns bara positivt. Man känner nästan alla som sitter på läktaren, känns det som. Det är bara kul.

En av fördelarna med att VM går i hemstaden är att man får sova i sin egen säng om nätterna.
– Jag bor hemma. Jag har lägenheten 50 meter från spelarhotellet, så har vi lite egentid ibland så brukar jag gå hem och chilla lite. Nu har jag tagit tv-spelet till hotellet, så om jag vill spela lite så får jag gå och lira med grabbarna i stället, säger Wahlgren med ett skratt.


KAMP. Max Wahlgren trivs framför motståndarmålet. FOTO: Jonas Forsberg/Bildbyrån

ÖST IN POÄNG I J20-LAGET

Max Wahlgren har en succéartad säsong bakom sig. Som J18-spelare noterades han för 38 poäng på 42 matcher i Modos J20-lag, en poängnotering bara slagen av sistaårsjuniorerna Tobias Åhström och Nicolas Müller.
– Jag är väldigt nöjd med min säsong. Det var min första, ”riktiga” säsong med J20 och jag förväntade mig väl inte att göra så mycket poäng som jag gjorde. Jag blev nästan förvånad över hur bra det gick med poängproduktionen. Sen var det lite upp och ner under säsongen, men som helhet är jag jättenöjd.

Säsongen med Modo avslutades sedan på bästa sätt. Efter att ha slutat på en blygsam niondeplats i topp 10-serien efter jul toppade Örnsköldsvikslaget formen när det gällde som mest och kunde i slutändan stå överst på prispallen efter att ha besegrat Linköping med 4–2 i SM-finalen.
– SM-guld är svårt att toppa. Vi kom ihop bra som grupp när vi fick ner våra a-lagsspelare och då blev vi ett starkt lag som kunde slå alla. Vi hade ett otroligt brett lag där folk verkligen köpte in sig i sina roller. Vi hade spelare som kunde göra det där grisiga jobbet, vi hade spelare som var kungar i offensiv zon, spelare som var kungar i defensiv zon… Vi dominerade över hela banan.

FÖRVÅNAD ÖVER UTEBLIVNA CHANSEN

Trots de personliga framgångarna på isen fick Wahlgren ingen a-lagschans i Modo den här säsongen. 18-åringen medger att han både trott och hoppats på att chansen skulle komma någon gång under säsongen.
– Det var faktiskt lite förvånande. Man jobbar hårt varje dag för att få den där chansen i a-laget och jag har nästan stått och väntat på att få chansen, men… Det kommer när det kommer. När de behöver mig är jag redo att spela, säger Wahlgren.

Men du har fått vara uppe och tränat med a-laget, eller?
– Nej, faktiskt ingenting. Det är lite tråkigt. Men det är bara att jobba på, så får man hoppas att det kommer.

Wahlgren är annars den senaste i raden av Kramforsfostrade spelare som gör sig ett namn i Modo. Tidigare den här säsongen slog Wahlgrens granne från Kramfors, Mattias Nordlinder, igenom med dunder och brak på Modos blålinje och sedan tidigare har spelare som Tobias Viklund och bröderna Mario och Adrian Kempe gått från Kramfors, via Modo och vidare till storslagna karriärer.


GÅR I BRORSANS FOTSPÅR. Brorsan Tim (bilden) är den som stakat vägen för Max Wahlgren. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

”KOMMER BLI EN ROLIG MATCH”

Även Wahlgrens äldre bror, Tim, har gått den vägen. Tim var också en stor anledning till att Max valde Modo när det nalkades hockeygymnasium.
– Han har alltid varit min och Joels idol. Vi har alltid sett upp till honom och gått i samma fotspår som honom genom, från Kramfors och upp till Modo. Tim hade snackat så gott om Modo, samtidigt som många andra från Kramfors hade varit där tidigare. John och Jens Westin som kommer från samma gata hemma i Kramfors har också spelat i Modo och Mattias Nordlinder, som också är från samma gata, har också snackat väldigt gott om klubben. Allt jag fick höra var positiva saker, så det var i slutändan ett ganska självklart val att gå till Modo.

Men innan det blir aktuellt för a-lagsdebut för Max Wahlgren i Modotröjan har han ett U18-VM på hemmaplan att städa av. Efter en seger och en förlust väntar närmast ett möte med Slovakien imorgon.
– Vi får kolla på video i morgon (läs: i dag) från den här matchen och se vad vi kan göra bättre. Det kommer bli en rolig match att spela och jag förväntar mig att Slovakien är ett bra lag. Det finns inga dåliga lag i den här turneringen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga