Jesper Wallstedt är redo för sitt andra U18-VM.
U18-VM

Stora omställningar på och utanför isen – nu är supertalangen redo för hemma-VM

ANNONS

Omställningen från Västerås till Luleå blev stor och krävande för Småkronornas målvaktstalang Jesper Wallstedt. Den senaste tiden har saker och ting börjat falla på plats för 16-åringen, som nu förbereder sig för sitt andra U18-VM.
– Vi alla målvakter är här för att tävla. Det är inget som är klart så för mig är det bara att gå in, visa upp mitt spel och göra mitt bästa, säger Wallstedt till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se träffade Jesper Wallstedt för ett år sedan var han på väg att lämna Västerås för att flytta till Luleå. Han dessutom uttagen att representera Sverige i U18-VM. Då var han bara 15 år. Nu har det gått ett år. Wallstedt har klarat av flytten till Norrbotten och ånyo står ett U18-VM för dörren.
– Klart att jag saknar Västerås lite eftersom det är min moderklubb, men flytten har gått jättebra och jag är nöjd med att jag flyttade. Tiden i Luleå har varit jätteutvecklande för mig, berättar Jesper Wallstedt då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på det tillfälliga spelarhotellet i Uppsala.
– Nu har jag fått bo själv och även ta hand om mig själv. Hockeymässigt har det varit många nya detaljer jag jobbat på. Vi har petat lite i mitt spel och rättat till några saker. För mig har det varit jättenyttigt.

Vad är det för detaljer du rättat till tillsammans med din målvaktstränare, Linda Blomqvist?
– Det handlar om små dagliga detaljer som att spela klart situationer och vara noggrann. Lite saker i det dagliga spelet som jag kanske hade glömt bort lite hemma. Nu blir jag påmind om det hela tiden eftersom hon är med varje dag.
– Om det är något jag slarvar med så är Linda där och får tillbaka mig på vägen så jag kan jobba vidare.

Luleå målvakten stortrivs dessutom i sin nya hemstad.
– Det har fungerat jättebra. Jag flyttade upp med en polare från Västerås, Lucas (Ramberg). Från början var vi mest med varandra och höll ihop. Sedan kom vi snabbt ihop med övriga gänget och desto mer tiden gick ju mer började jag hänga med alla i laget.
– Dessutom är vi 02:or en väldigt tajt grupp. På helgerna brukar vi hitta på saker och vara med varandra. Det har fungerat jättebra.

STOR OMSTÄLLNING

Trots allt har det funnits tuffa bitar med att byta miljö och klubb för U18 VM-målvakten.
– Jag tror att det tuffaste har varit att fylla på med rätt energi hela tiden. Alltid laga bra mat och komma i säng i tid så jag fått sova rätt antal timmar. Verkligen få in alla sådana timmar, mellanmål och när måltiderna ska komma.
– När jag bodde hemma stod maten nästan på bordet då jag kom hem och jag lade mig i tid då morsan sa ”Nu är det dags för dig att gå och lägga dig”. Nu när jag bor själv är det upp till mig att ta hand om allt sådant.

Vad sysslar du helst med vid sidan av hockeyn i Luleå?
– Det är skolan och på helgerna kan jag hitta på någonting med vännerna. Annars blir det mycket data och TV-spel. Det är kul och jag spelar mycket med polarna från Västerås, men även dom som flyttat därifrån.


REDO. Nästa vecka drar U18-VM i gång. Jesper Wallstedt ser framemot turneringen. FOTO: Tobias Sterner/Bildbyrån

Jesper Wallstedt har mestadels hållit till i Luleås J20-lag den här säsongen, men han har även varit nere i U18-laget och spelat.
– Min säsong varit lite upp och ner. Jag har haft några bra matcher, men även matcher där jag har släppt in många mål som jag egentligen vet att jag hade kunnat ta.
– Jag tror det mycket beror på att jag jobbat på nya detaljerna. Det har varit mycket nytt hela tiden samtidigt som jag har kört väldigt hårt med fysen på ett sätt som jag inte har gjort innan. Det har gjort att jag spelat match och efter det blivit väldigt trött medan jag i Västerås kunde spela flera matcher, men fortfarande vara helt fräsch och pigg.
– Nu i slutet sedan jag har fått till alla rutiner har spelet börjat trilla på plats.

Har du tränat någonting med A-laget?
– Ja, det har blivit några träningar då och då. Det har gått bra tycker jag, men det är ett lite högre tempo så jag måste verkligen vara noggrann hela tiden.

FORMKURVAN PEKAR UPPÅT

Luleåmålvakten har under säsongen spelat både i U17 och U18-landslaget och visat där att han verkligen är en av framtidens stormålvakter i Sverige.
– Först var det Hlinka där det för min del gick lite tufft. Jag hade precis fått en liten skada i ryggen innan den turneringen som påverkade mitt spel lite. Det var en tuff period för mig just då.
– Sedan blev det U17-VM med 02:orna, som jag också tycker är en väldigt bra grupp. Den turneringen tycker jag själv var riktigt rolig. Vi hade grymt kul och jag tycker att mitt spel gick bra där. Sedan har jag spelat några matcher med U18 igen och jag tycker att det har gått bra.
– Jag har släppt lite mycket mål, men det tror jag beror på min säsong där jag inte haft det här ”flowet” och inte vunnit lika mycket matcher. När jag då kommit iväg med U18-landslaget har då inte mitt spel riktigt varit på plats. Mot slutet har det fallit på plats och då har spelet börjat gå bättre också.

Nu väntar ditt andra U18-VM. Även om du inte spelade några matcher då, vilka erfarenheter tar du med dig från den turneringen?
– Från förra turneringen tar jag med mig allt runtomkring, att det var mycket folk och så vidare. Sedan måste man vara noggrann hela tiden och förberedd inför varje match.
– Jag såg verkligen på spelarna som var där hur noga och förberedda dom var med allting. Det var häftigt att fått vara med där och kolla på.

Vilka förväntningar har du på årets turnering?
– Vi alla målvakter är här för att tävla. Det är inget som är klart så för mig är det bara att gå in, visa upp mitt spel och göra mitt bästa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL