Nyheter
ENGLUND: En småländsk utmaning av etablissemanget
ANNONS

Är det bara jag som tycker det vore intressant att se vad som händer om IK Oskarshamn skulle få för sig att utmana etablissemanget genom att ta klivet upp i SHL?

Till skillnad från exempelvis Växjö och Karlskrona som spelat sig till SHL-platser i närtid kan man knappast räkna Oskarshamn under kategorin poplag. Gemensamt för dessa två lag var att man klättrade snabbt genom det svenska seriesystemet och det skapades en hajp utan dess like. Sedan dess har Växjö fått rejält fotfäste och blivit en av Sveriges ledande klubbar medan Karlskronas SHL-vistelse endast varade i två säsonger med ekonomiska bekymmer som följd.

Just nu när Oskarshamn är mitt uppe i direktkvalet till SHL råder det självklart hockeyfeber i staden. Jag bedömer dock att hajpen är mer tillfällig tack vara rådande omständigheter som ett SHL-kval innebär än en bestående hajp.

I årets andra direktkval möts 2000-talets stora jojo-gäng där både Leksand och Mora dansat upp och ner mellan serierna. Till skillnad från Oskarshamn vet dessa två lag vad som krävs, både vad gäller det organisationsmässiga och på isen. För Oskarshamn skulle det bli en helt ny marknad då man huserat i landets näst högsta serie sedan säsongen 96/97 och aldrig tidigare spelat i SHL/Elitserien.

Framförallt Leksand men även Mora har arenor som är anpassade för SHL-spel. Be-Ge Hockey Center är en charmig hall som ändå inbringar en arenakänsla. Men kapaciteten är dock begränsad och tar endast 3 275 personer.

Om man skulle lyckas slå ut Timrå och faktiskt sno deras plats är jag övertygad om att pamparna på SHL-kontoret kommer slita sig i håret. Visst, Timrå är väl inte direkt den tyngsta förlusten SHL kan få, men jämfört med Oskarshamn är det ändå en klar skillnad vad gäller historia och intresse ute i landet.

Man får även andra problem på halsen, bland annat det här med SHL:s arenakrav som i dag innebär att man måste ha 5 000 platser i arenan varav 3 500 sittplatser. Be-Ge Hockey Center sväljer som sagt var bara 3 275 åskådare.

SVÅRT ATT FÅ ETT HÖGRE SNITT ÄN 3 500

Att man behöver ha krav när det kommer till säkerhet, ekonomi och tv-produktionsvänlighet är självklara bitar. Men med Karlskrona färskt i minne där man nu står utanför SHL:s rampljus och har en överdimensionerad arena för nivån man spelar på. Den gapar allt som oftast halvtom och dessutom kostar som en SHL-arena som den en gång byggdes för.

Mot den tragiska bakgrunden Karlskrona råkat ut för tror jag det blir svårt att kräva en, med dagens mått mätt, SHL-mässig arena i Oskarshamn. Jag menar, om klubben tror sig klara ekonomiska kraven på sikt med sin arena så varför då inte låta dem försöka?

Även om det skulle dröja många år innan rampljuset i sådana fall skulle slockna så tror jag det blir svårt för den lilla småländska staden Oskarshamn att landa ett snitt mer än 3 500. En liten stad utan större närliggande städer där dessutom 50 procent av omgivningen består av vatten försvårar möjligheterna att locka folk till hallen. Varför ska man då tvingas smaska upp en alldeles för stor kostym som dessutom kostar skjortan?

I Sverige är vi uppväxta med att det sportsliga ska avgöra serietillhörighet så länge inte ekonomin fallerar totalt och man därigenom blir utesluten. Att det ska avgöras på idrottsplanen snarare än storlek på plånboken ligger liksom i vårt svenska DNA. Hoppas det får förbli så.

Matchserien står 2–2 efter att Oskarshamn utjämnat i kväll. Kommande två matcher kommer undertecknad följa på avstånd då jag drar på en minisemester till Malta. Därför kommer det även vara radioskugga bland dessa rader under några dagar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL