Daniel Muzito Bagenda.
Nyheter

Genombrottsforwarden om AIK-fiaskot: ”Sanningen är ju den att vi misslyckades”

ANNONS

Säsongen tog slut betydligt tidigare än vad både han och AIK hade hoppats på. Trots det kan Daniel Muzito Bagenda blicka tillbaka på en framgångsrik säsong. Nu vill AIK-forwaden lämna det som varit bakom sig och i stället rikta blickarna mot SHL.
– Vi får se vad som händer där, men självklart är SHL målet, säger Muzito Bagenda till hockeysverige.se.

Daniel Muzito Bagenda fick chansen i AIK efter en try out som inleddes i slutet av augusti. Efter en inledning där han inte gjorde speciellt många poäng lossnade det för 22-åringen och han kom att bli ett av lagets starkaste vapen i jakten på en plats i SHL. Men AIK:s SHL-jakt blev misslyckad.

Efter att ha vunnit Hockeyallsvenskan på ett snyggt sätt (vilket borde gett AIK en plats i SHL) föll laget pladask mot Oskarshamn i den Hockeyallsvenska finalen. Sedan blev det stryk i två raka matcher mot Leksand då laget hade chansen att gå bakvägen fram till Direktkvalet till SHL.
– Jag tyckte att vi förde spelet över fem matcher mot Oskarshamn. På något sätt hade vi på hemmaplan ett väldigt strul att få in puckarna, säger Muzito Bagenda till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade spelövertaget till stora delar, men dom gjorde fler mål och är ett bra lag samtidigt som (Christoffer) Rifalk var väldigt bra i mål. Vi kanske gjorde honom bra också, men det kändes som dom hittade ett sätt att vinna mot oss.

Gick ni sedan in med en form av negativ trend mot Leksand?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det fanns en revanschlust efter Oskarshamns-serien. Vi började mot Leksand på hemmaplan också. Klart det blev tufft med tre raka förluster på hemmaplan eftersom vi verkligen ville vinna inför fansen.
– Det var samma sak där, att i första matchen totaldominerade vi, men hade fortfarande problem med målskyttet. Det är svårt att sätta fingret på vad det var, men det kändes som det blev en måltorka för hela laget under den här perioden fast vi bombarderade med skott och hade trafik på mål.

”SKADOR ÄR INTE NÅGOT VI KAN SKYLLA PÅ”

AIK började bortamatchen mot Leksand bra och Muzito Bagenda menar att det fanns en riktigt stor vilja att vinna den matchen och ta matchserien vidare till ett avgörande på Hovet.
– Suget att vinna fanns absolut, men det rann iväg… Vi gör inte en dålig första period utan vi tar till och med ledningen. Men… äh, jag vet inte vad som händer när det rann iväg så mycket.
– Det var inte bra av oss och, som sagt var, det är svårt att sätta fingret på varför det rann iväg. Men vinna ville vi alla. Speciellt eftersom vi gjort det nere i Oskarshamn tidigare.

Det var ett tufft skadeläge för AIK då bland andra Christian Sandberg spelade skadad, men det här är ingenting som 22-åringen från Bålsta vill skylla på.
– Alla i laget hade nog lite småskavanker, men det hade nog dom i motståndarlaget också. Skador är inte något vi kan skylla på.
– Klart att en 100-procentig Sandberg hade förändrat jättemycket och så vidare, men jag tycker ändå att vi har bredden för att slå dom här båda lagen. Jag tycker inte att det var något i spelet utan det var målskyttet vi föll på.

Givetvis var det riktigt tunga axlar hos AIK-forwarden när slutsignalen ljöd i Tegera Arena med tanke på att målet var SHL.
– Det var oerhört tungt, säger Daniel Muzito Bagenda och tystnar ett tag innan han fortsätter:
– Det kändes i hela kroppen och det gjorde ont i kroppen och hjärtat när vi gjorde en så bra grundserie som vi nu gjorde…
– När man är så nära sitt mål och sedan torskar första 3-2, sedan ska vi ta revansch och då misslyckas vi igen så var det sjukt tungt och ledsamt.


STARK SÄSONG. Trots att laget inte nådde förväntningarna så gjorde Daniel Muzito Bagenda en fin säsong i AIK-tröjan. FOTO: Ronnie Rönnkvist

STOR PRESS ATT SPELA I AIK

Det var tuff kritik mot AIK både i vanlig media och sociala medier efter storförlusten mot Leksand, något som Muzito Bagenda har förståelse för.
– Jag tror inte det är någon av oss som läst så mycket. Klart att pressen att spela i AIK är stor. När vi nu misslyckades så kommer det såklart finnas kritik, men dom som är mest kritiska är vi spelare och ledare mot oss själva.
– Sanningen är ju den att vi misslyckades. Det finns inte så mycket mer att säga om det.

AIK-forwarden gjorde en mycket fin säsong där han svarade för 13 mål och totalt 27 poäng på 52 matcher.
– Jag är jättenöjd med min säsong. Jag tycker att jag växte ut och kunde vara en ledande spelare under vissa delar av säsongen. Dessutom fick jag bra förtroende från tränarna samtidigt som det är en grymt härlig grupp.
– Om vi skulle få göra om den här resan med samma grupp skulle vi få ett bättre resultat. Jag önskar att vi med den här gruppen kunde spela under flera säsonger framöver. Tyvärr ser det inte ut så i professionell hockey utan lagen splittras från säsong till säsong.

Upplever du att du lyckades hålla samma höga nivå under slutspelet?
– Spelmässigt tycker jag att vi nästan spelade en bättre hockey än vad vi gjorde i delar av grundserien. Det är bara målskyttet och det kändes som jag hade en måltorka på samma sätt som jag hade haft i början av säsongen, att den kom tillbaka. Jag tror att det blev så för många andra i laget också. Formmässigt, utöver poängen, så tror jag många kände sig på topp

Vad har det betytt för din utveckling att få den här chansen i AIK?
– Det har varit jättebra för mig. Att komma hem från Nordamerika och få spela i en klubb som AIK är såklart jättestort. Jag har lärt mig att spela med en annan press och vad det innebär.
– Klart att det också är skönt att ha nära hem till familj och vänner här i Stockholm. Det är jätteskönt att fått vara hemma i Sverige och spela svensk hockey igen.

RYKTAS TILL ÖREBRO

Säsongen är över för Daniel Muzito Bagenda, men vart han kommer spela nästa säsong är idag oklart.
– Det ska vara lite möten och sådan i veckan. Sedan ska vi avsluta allting och efter det få jag ta allt som det kommer. Just nu tror jag inte någon vill snacka om vad som händer framöver.

Det har talats om att du är aktuell för Örebro.
– Vi får se vad som händer där, men självklart är SHL målet. Först får vi se vad som händer med AIK och så vidare.

Du stänger inte dörren för att stanna i AIK ytterligare en säsong?
– Nej, det gör jag inte, men just nu siktar jag på SHL. Skulle det inte bli någonting med SHL så är AIK absolut mitt förstahandsval.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch