Nyheter
SKOGLUND: Nästan en landslagstrupp som passerat genom klubben
ANNONS

Tidigare i veckan var jag i Borås. Staden gjorde skäl för sitt rykte och serverade ett gråtrist väder med tillhörande regn. Dessutom blåste det. Men det var en sak som jag såg i ishallen som fångade mitt intresse lite: Tavlan.

På tal om väder och vind förresten, är inte blåst det absolut värsta med dåligt väder? Jag brukar kunna härda ut i snö, slask, regn och allt däremellan. Men jävlar om det blåser när jag är ute. Då är det nästan så kokar inom mig av ilska. Kan vara för att just den väderleken går inte skydda sig lika bra mot som de andra.

Nåväl. Jag var som sagt i Borås häromdagen och när jag väl hade hittat mig till ishallen, det var inte de allra lättaste kan jag meddela, så fick jag mig en rundvandring i lokalerna och jag måste säga att den klubben har faciliteter som skulle hålla på allsvensk nivå, de har ju varit där tidigare innan ekonomin tvingade dem att kliva av.

I omklädningsrummet så hängde en tavla med namn på. Jag vet inte riktigt vad som krävs, förutom att man givetvis ska ha spelat i Borås, för att hamna på den. Jag förstod inte systemet riktigt, men jag slogs av alla namn som var där som senare i sina karriärer nått långt i sina karriärer. I mitten av tavlan fanns ett porträtt av Fabian Brunnström, dock fanns inte Erik Karlssons namn med. Vad jag kunde se. Därav att jag inte förstår hur folk hamnar på den där tavlan. Vad som krävs. Men det är ju inte heller upp till mig att förstå, det är inte min tavla.

Men skitsamma. För att förstå bakgrunden här så ska man känna till att hockeyklubben Borås HC mellan 2007 och 2012 spelade i allsvenskan. Samtidigt hade de ett nära samarbete med Frölunda och mängder av talangfulla spelare lånades in till textilstaden för att spela några eller flera matcher.

Fabian Brunnström var dock ingen lånespelare. Han anslöt 2006 från Jonstorp och 73 poäng senare i Hockeyettan fick han kontrakt med Färjestad där han blev landslagsman och gavs möjligheten till NHL-spel. En av de mer häftigare sagorna i svensk ishockey om jag får säga det själv.

När Borås tog klivet upp till Hockeyallsvenskan 2007 så såg de till att köra med ett ytterst kompetent målvaktspar i Gustaf Wesslau och Robin Rahm. Båda två kom senare att bli burväktare i SHL. Backsidan stärktes upp med Elias Fälth som då var 26 år och ännu inte hade spelat i SHL eller landslaget. Han skulle ju nå framgång där sedan.

Men de körde även med en del lånespelare den här säsongen som slutade med en sjundeplats i allsvenskan. Ungtupparna Jonas AhnelövPhilip Larsen, Joakim Andersson, Lars Eller och Simon Hajlmarsson spelade matcher för klubben den säsongen och Andersson slutade faktiskt fyra i den interna poängligan. Samtliga de nämnda ovan har fått fina karriärer i NHL eller KHL efter det.

Säsongen efter var Joakim Andersson inne på lån igen. Det var även en ung Erik Karlsson, som säsongen efter skulle debutera i Ottawa. Ett annat notabelt namn är David Ullström som körde 15 matcher och på dessa gjorde 16 poäng. Andra notabla namn här som senare har kommit att prestera på mycket hög nivå är Carl Klingberg och Nicklas Lasu.

Under säsongen 2009/2010 lånades det återigen in spelare. Bland annat återkom målvakten Sebastian Idoff för andra säsongen i rad. Backen Peter Andersson spelar numera i Växjö, men tio matcher för Borås den säsongen. Henrik Tömmernes spelade 23 matcher och stod för 14 poäng.

Framåt den här säsongen så var Carl Klingberg och Nicklas Lasu återigen inlånade. De hade under en match sällskap av den nuvarande KHL-spelaren André Petersson som gjorde mål. Dessutom hämtades den nuvarande KHL-spelaren Alexander Bergström in på ett permanent kontrakt från Oskarshamn och han gjorde totalt 81 poäng på två säsonger.

Säsongen efter det så höjer man en smula på ögonbrynen när man märker att de blivande framgångsrika målvakterna Mark Owuya och Joakim Lundström spelade två matcher vardera för klubben. För Owuya gick det av statistiken att döma riktigt bra och han hade en räddningsprocent på 93 under lånet från Djurgården. Bakåt hade man den blivande NHL-stjärnan John Klingberg till sitt förfogande under sju matcher och han gjorde då ett mål.

Säsongen 2011/2012 slutade med att ett nederlagstippat Borås klarade sig kvar i allsvenskan om man ser till det sportsliga. Dock ställde ekonomin till det och de tvångsnedflyttades istället. Asplöven tog deras plats. Den här säsongen kan vi notera lån i form av Oliver Bohm och Marcus Sörensen.

Andra namn som någon gång representerat klubben genom åren är NLA-duon Anton Gustafsson och Victor Backman. Vi hittar också Timrås Patrik Blomberg i historiken. Tillbaka i klubben efter några år utomlands, bland annat i DEL, är Henrik Eriksson som för några år sedan sprutade in mäktiga 42 mål i den danska ligan. För den som är intresserad över varför han har valt att spela i division två, trots att han bara är 31 år, rekommenderar jag er att läsa här.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med det här inlägget, förutom att det är riktigt coolt när man tänker efter på att det en gång i tiden skrinnade runt kommande Norris-vinnare, Stanley Cup-mästare och världsmästare i Borås Ishall.

Jag skulle tro att de flesta klubbar på alla nivåer i sina omklädningsrum har en tavla, eller någonting annat, som minner om svunna tider. Men den jag såg i veckan var något i hästväg. Det var ju mer eller mindre en kommande landslagstrupp som hängde där. Trots att de allra allra flesta bara var där på lån, så är det ändå imponerande tycker jag.

Jag reserverar mig för att jag i min genomgång i de olika trupperna kan ha bommat någon blivande toppspelare. De är ju så många.

Förövrigt så spelar Borås idag en viktig kvalmatch till Hockeyettan mot Halmstad på hemmaplan.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om: