UNGA DEBUTANTER. 17-åringarna Mina Waxin och Lina Ljungblom ingår i Ylva Martinsens VM-trupp.
Nyheter

Damkronorna bygger om – och siktar högt: ”Kan inte åka dit och känna oss nöjda med att bli femma”

En ny landslagsledning, en ny spelidé och åtta VM-debutanter. Det blir mycket nytt när Ylva Martinsen kliver in i sin första stora turnering som förbundskapten för Damkronorna.
– Under säsongen har vi känt att när vi har fått in de här spelarna som inte varit med tidigare och inte bär en lång historia bakom sig så har det blivit positivt för gruppen, säger Martinsen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
OS-besvikelsen från Sydkorea i fjol är glömd. Damkronorna ser framåt och gör det med en ny landslagsledning och ett nytt tänkesätt. När Ylva Martinsen presenterade sin trupp inför VM i finska Esbo 4-14 april var den kryddad med många debutanter. Åtta stycken för att vara exakt.

Men det är inte bara spelarmaterialet som har genomgått en förnyelse. Även planen för hur Damkronorna ska spela skiljer sig åt.
– Nummer ett är en helt ny spelidé i och med att vi startade om med ett helt ny team bakom laget inför säsongen. Att hitta spelare som har verktygen att spela efter det spel vi vill spela och vill bidra i det spelet. Sedan är det viktigt att ha en bra grupp för att nå en bra prestation. Det har också vägts in hela tiden, säger Ylva Martinsen till hockeysverige.se om truppen.

”DET LIGGER I DAMKRONORNAS DNA”

Spelarna har pratat om att spela med mer kreativitet och våga släppa loss offensivt. För det är just målskytte och skicklighet som till stor del har saknats i Damkronorna och svensk damhockey över lag.
– Vi har försökt trycka på spelet med puck och skapandet för att nå fram till målchanser. Det är det som kommer att vinna matcher, säger Ylva Martinsen.
– Vi har sett att vi kan försvara oss, åka skridskor och ligga nära motståndarna, det kan vi. Det ligger i Damkronornas DNA, men just att göra det kreativa och få dem att spela ut som de gör i SDHL. I Damkronorna vill vi se ännu mer av det. Det har vi försökt jobba med. Vi vill äga så mycket puck som möjligt och försöka utmana motståndarna.

Finns det spelarmaterial för att spela ett sådant spel i svensk damhockey? Framför allt när ni möter bättre motstånd.
– Framför allt farten är något som vi har sett att vi måste jobba med på utvecklingssidan. Där måste vi hjälpa föreningarna att utveckla spelare för där är det klart att det saknas ett homogent gäng spelare som kan hantera det. Vi har en del som klarar av det, men vi skulle behöva fler.


Foto: Ronnie Rönnkvist

NATURLIG GENERATIONSVÄXLING

De åtta debutanter som finns i VM-truppen har kommit med både på grund av behov och sina egna prestationer. Det har uppstått luckor som behövt fyllas samtidigt som den yngre generationen spelare visat att de har kvalitéer som gör dem gångbara på seniornivån.
– I och med att många tackade för sig i Damkronorna och även avslutade karriären efter OS blir det ganska naturligt att vi måste generationsväxla. Under säsongen har vi känt att när vi har fått in de här spelarna som inte varit med tidigare och inte bär en lång historia bakom sig så har det blivit positivt för gruppen. Det har blivit en tro på det som har smittat de lite äldre, Pernilla Winberg, Erika Grahm och Emma Nordin. Det finns något här, det finns möjligheter och det tror jag har varit viktigt, säger Martinsen.
– Sedan har vi inte tittat så mycket på vem som är debutant eller inte, utan försökt titta på vad som är bästa laget och sedan har det fallit ut så här.

Yngst i truppen är två 17-åringar i forwarden Lina Ljungblom, Skövde, och backen Mina Waxin, Modo.

Ljungblom, med tre U18-VM bakom sig, har bara gjort ett fåtal SDHL-matcher för HV71. Hon har representerat moderklubben Skövdes J18-lag på herrjuniorsidan. Det tror Martinsen har varit positivt för henne.
– Hon har en annorlunda dimension i sitt spel eftersom hon kommer från killhockeyn. Hon är bra på att ta sig in på heta ytan, skapa målchanser och göra mål på skymning och styrning. Det är en spelartyp som vi inte har så många av. I SDHL blir det lätt mycket spel på utsidan. Hon tillför en dimension som vi behöver och har visat att hon klarar nivån.

Waxin, med rötterna i Stockholm, har också en hel del erfarenhet av JVM-spel. Den här säsongen fick hon ett genombrott i SDHL med fem mål och 16 poäng på 34 matcher.
– Spelskicklig och duktig skridskoåkare. Läser spelet bra. En framtidsback som ger oss något att bygga på efter att ha tappat en del duktiga spelare som la ner sina spelarkarriärer och där det finns tomrum att fylla.

VARNAR FÖR TYSKLAND OCH JAPAN

Med en förhållandevis grön trupp med många debutanter är det svårt att veta var man ska placera Damkronorna inför VM. Både spelare och ledare säger att de vill slåss om medaljerna.
– Vi måste göra det. Vi kan inte bara åka dit och känna oss nöjda med att bli femma. Det är klart vi måste gå för det, säger Ylva Martinsen.
– Sedan är stegen kvartsfinal nummer ett och vinna en match, då är man där och tävlar om medaljerna. Det är de delmålen vi måste ha. Sedan är alla medvetna om att det är en otroligt tuff väg. Målbilden måste vara där.

Sverige spelar i B-gruppen och kommer att få slåss för att ta sig till kvartsfinal. Det finns tuffa motståndare att frukta redan i gruppspelet.
– Inte minst Tyskland och Japan. Japan är i princip centraliserade med sin trupp och kan träna ihop. De är superstrukturerade och skickliga, spelar en högfartshockey. Tyskland har en väldigt bra målvakt och kommer från ett VM där de spelade bronsmatch. De har en bra tro i gruppen.

Damkronorna möter just Tyskland i öppningsmatchen 4 april.

VM-TRUPPEN

* – debutant

MÅLVAKTER
1. Sara Grahn, Luleå
30. Julia Åberg, Leksand *
35. Lovisa Selander, RPI (NCAA) *

BACKAR
3. Mina Waxin, Modo *
4. Sofia Engström, Leksand *
5. Johanna Fällman, Luleå
6. Josefin Holmgren, Djurgården
7. Johanna Olofsson, Modo
9. Jessica Adolfsson, Penn State University
12. Maja Nylén Persson, Leksand

FORWARDS
14. Sabina Küller, AIK
15. Lisa Johansson, AIK
16. Pernilla Winberg, Linköping
19. Sara Hjalmarsson, AIK
20. Fanny Rask, HV71
21. Isabell Palm, HV71
22. Lina Ljungblom, Skövde
24. Erika Grahm, Brynäs
25. Melinda Olsson, Luleå
26. Hanna Olsson, Skärgårdens SK
27. Emma Nordin, Luleå
28. Sofie Lundin, Djurgården
29. Olivia Carlsson, Modo

GRUNDSERIEN
Varje lag spelar fyra matcher vardera i grundserien.

Grupp A
USA
Kanada
Finland
Ryssland
Schweiz

Grupp B 
Sverige
Japan
Tyskland
Tjeckien
Frankrike

SPELSCHEMA

Torsdagen den 4 april 2019
1, 12.30, B, Tyskland-Sverige, Espoo Metro Areena
2, 16.00, A, Schweiz-Kanada, Espoo Metro Areena
3, 18.00, B, Frankrike-Japan, Espoo Metro Areena rink 2
4, 19.30, A, Finland-USA, Espoo Metro Areena

Fredagen den 5 april 2019
5, 16.00, B, Tjeckien-Frankrike, Espoo Metro Areena
6, 19.30, A, Ryssland-Schweiz, Espoo Metro Areena

Lördagen den 6 april 2019
7, 12.30, B, Sverige-Tjeckien, Espoo Metro Areena
8, 16.00, A, Ryssland-Finland, Espoo Metro Areena
9, 18.00, B, Japan-Tyskland, Espoo Metro Areena rink 2
10, 19.30, A, USA-Kanada, Espoo Metro Areena

Söndagen den 7 april 2019
11, 16.00, B, Frankrike-Sverige, Espoo Metro Areena
12, 19.30, A, Schweiz-USA, Espoo Metro Areena 

Måndagen den 8 april 2019
13, 12.30, B, Japan-Tjeckien, Espoo Metro Areena
14, 16.00, A, Finland-Schweiz, Espoo Metro Areena
15, 18.00, B, Tyskland-Frankrike, Espoo Metro Areena rink 2
16, 19.30, A, Kanada-Ryssland, Espoo Metro Areena

Tisdagen den 9 april 2019
17, 12.30, B, Sverige-Japan, Espoo Metro Areena
18, 16.00, A, USA-Ryssland, Espoo Metro Areena
19, 18.00, B, Tjeckien-Tyskland, Espoo Metro Areena rink 2
20, 19.30, A, Kanada-Finland, Espoo Metro Areena

SLUTSPEL OCH NEDFLYTTNINGSMATCHER

Torsdagen den 11 april 2019
VM-kvartsfinal
21, 12.30, VM-kvartsfinal, Espoo Metro Areena rink 2
Nedflyttningsmatch
22, 14.00, Nedflyttningsmatch B4-B5, Espoo Metro Areena
VM-kvartsfinal
23, 16.00, VM-kvartsfinal, Espoo Metro Areena
VM-kvartsfinal
24, 18.00, VM-kvartsfinal, Espoo Metro Areena rink 2
VM-kvartsfinal
25, 19.30, VM-kvartsfinal, Espoo Metro Areena

Lördagen den 13 april 2019
VM-semifinal
26, 16.00, VM-semifinal, Espoo Metro Areena
VM-semifinal
27, 20.00, VM-semifinal, Espoo Metro Areena

Söndagen den 14 april 2019
VM-bronsmatch
28, 16.00, VM-bronsmatch, Espoo Metro Areena
VM-final
29, 20.00, VM-final, Espoo Metro Areena

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten