HEMMA I NORR. Oscar Möller trivs uppe i de norrländska skogarna.
Skellefteå AIK

Stockholmaren som hittade hem i Skellefteå: ”Roligt hur livet utspelar sig ibland”

ANNONS

Oscar Möller flyttade från Los Angeles till Skellefteå som 22-åring. Där och då visste inte skarpskytten från Spånga att ”Guldstaden” skulle bli han och hans familjs långvariga hem i framtiden. Nu är 30-åringen inne på sin sjätte säsong hos västerbottningarna och skrev i somras på ett nytt långtidskontrakt med klubben.
– Det är roligt hur livet utspelar sig ibland och vart man hamnar. Sådant vet man aldrig, säger Möller till hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Som junior var Oscar Möller en av Sveriges mest lovande spelare. 19 år gammal NHL-debuterade han för Los Angeles Kings och spelade 40 matcher i NHL som junior säsongen 2008/09.

De två efterföljande säsongerna blev tyngre för Möller och när entry level-kontraktet med Kings löpte ut sommaren 2011 valde den då 22-årige forwarden att återvända till Sverige. Istället för att återvända till hemtrakterna och sin gamla klubb Djurgården föll klubbvalet på Skellefteå AIK. Åtta år senare har Skellefteå blivit familjen Möllers rättmätiga hem.
– Det visste jag inte att det skulle bli när jag först kom hit, men det är fruktansvärt kul när man tittar tillbaka att det har blivit så. Jag är ursprungligen från Stockholm och det var nog många som tänkte att ”nej, han flyttar nog hem till Stockholm”. Det är roligt hur livet utspelar sig ibland och vart man hamnar. Sådant vet man aldrig, säger Möller.

”NÅGONTING JAG VÄRDESÄTTER VÄLDIGT HÖGT”

I somras valde Möller att förlänga kontraktet med västerbottningarna. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2022/23 vilket innebär att forwarden kommer att vara 33 år när kontraktet löper ut.
– Jag känner att jag vill spela för den här klubben och Skellefteå vill i grund och botten spela en bra hockey, en anfallshockey som jag gillar. Sen är det ett ställe som jag trivs på som människa tillsammans med min familj så. Det är någonting jag värdesätter väldigt högt, att man trivs i den miljö man är och verkar i för att på så sätt kunna utvecklas själv, menar Möller.

Med sina 34 poäng (18+16) på 45 matcher skuggar Möller kedjekamraten Joakim Lindström (36 poäng) i Skellefteås interna poängliga. De 18 mål som 30-åringen producerat är tredje bäst i hela ligan, bara två mål bakom skytteligaledaren Emil Bemström.


VANLIG SYN. Oscar Möller har fått måljubla en hel del i Skellefteåtröjan den här säsongen. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

I gårdagens match mot Färjestad nätade Möller för tredje matchen i rad. Skellefteåforwarden står noterad för åtta mål under de senaste tio matcherna och är således ligans hetaste målskytt tillsammans med Rögles Linus Sandin.
– Jag visste inte att det var så mycket mål, utbrister Möller när den fina målskörden kommer på tal.
– Det är klart att det är bra. Det är ett kvitto på att jag och mina kedjekamrater lyckas skapa mycket målchanser och hitta bra ytor för att kunna gå på avslut. Det gäller att jobba på det varje dag, oavsett om man är gammal eller ung. Det är något man måste fila på varje gång man har chansen. Det ”boostar” så klart upp självförtroendet när man är ute på isen. I slutändan är det dock ändå vad som står på tavlan som spelar roll.

TAGIT ÖVER KAPTENSROLLEN

Sedan Jimmie Ericssons säsong hastigt och mindre lustigt tog slut i derbyt mot Luleå förra veckan har Oscar Möller vikarierat som lagkapten för Skellefteå. En roll som 30-åringen ser som en stor ära.
– Det är så klart kul att ha ett ”C” på bröstet och få vara kapten över det här laget. Någonstans gäller det för mig nu att visa vägen och det är någonting jag försöker göra både på isen och i omklädningsrummet. Jag ska pusha lagkamraterna i rätt riktning, speciellt nu när det har blivit sådana här matcher (som mot Färjestad) på hemmaplan.

Ett stort ansvar är annars någonting som Möller är van vid. 30-åringen får stort förtroende av Tommy Samuelsson och spelar både powerplay och boxplay för Skellefteå. Forwarden spelar i snitt 18:12 per match, mest av alla forwards i Skellefteå.
– Jag tycker att det är kul. Jag älskar att spela och jag älskar att vara på isen. Sen gäller det att man förtjänar det också. Det är kul att jag har fått ett sådant stort förtroende och jag vill så klart fortsätta spela bra och göra rätt saker.


KAPTENSÄMNE. Oscar Möller är den som fått ta över kaptensrollen efter Jimmie Ericssons långtidsskada. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

Avsaknaden av Ericsson på isen är så klart påtaglig för västerbottningarna. Trots att veteranen inte kan pusha på laget ute på isen är han fortfarande en stor del av omklädningsrummet, menar Möller.
– Han är fortfarande runt i omklädningsrummet och är på plats kring laget, så han är ju inte helt borta bara för att han är skadad. Sen är det klart att det är en viktig spelare och har varit det under en väldigt lång tid här. Jag tror att det är många spelare i det här laget som har sett och ser upp till honom, både som spelare och ledare.

KRÄFTGÅNG PÅ HEMMAIS

Efter att ha inlett 2019 bra har formen sviktat den senaste tiden för Skellefteå. Speciellt har spelet på hemmaplan varit problematiskt för västerbottningarna, där gårdagens förlust mot Färjestad (1–3) var det femte raka nederlaget på hemmaplan. Möller har ingen bra förklaring till varför laget har så svårt på hemmaplan just nu.
– Jag vet inte… Om man jämför på hur vi har spelat på bortaplan så har vi förstått att vi måste sluta samman gruppen. Man får ett annat tryck från motståndarna och publiken när man spelar på bortais och även ibland lite andra saker. Det gäller att ha det ”mindsetet” var man än spelar. Jag älskar att spela på hemmaplan och får energi av publiken och klacken, säger Möller.

Med sju matcher kvar av grundserien placerar sig Skellefteå på en åttondeplats i SHL-tabellen. Med två poäng upp till HV71 på den sista kvartsfinalplatsen är det viktiga matcher som återstår för Möller och kompani.
– Vi vill så klart komma så högt upp som möjligt för att få fördelar på det sättet. Det är grymt viktiga matcher som är kvar här nu. Det gäller att vi får upp vår effektivitet här de sista matcherna. Kan vi spela lika bra idag som mot Färjestad så kommer vi vinna de kommande matcherna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga