Uffe Bodin
BODIN: Brännström-överraskningen och Dahlén-chocken

Först ingenting – sedan allt på en gång. Mitt huvud har fortfarande inte slutat snurra efter gårdagens upplösning innan trade deadline 2019. I ett försök att undvika hjärnskakning ska jag försöka reda ut begreppen efter alla trejder i går. Och då först och främst med fokus på alla svenskar som fick byta klubbtillhörighet.

Timmarna som leder upp till trade deadline har genom åren varit fulla av besvikelser. De där trejderna man har fantiserat om har sällan blivit av. I stället har man ofta suttit där med några ointressanta breddvärvningar som varken gör från eller till. Så var inte fallet i går.

Efter en lite trög inledning fick vi se ett sällan skådat fyrverkeri där Mark Stone-trejden givetvis var den affär som gavs störst effekt på Richterskalan. Inte minst ur ett svenskt perspektiv.

Ottawa Senators släppte ifrån sig Mark Stone och Tobias Lindberg till Vegas Golden Knights i utbyte för Erik Brännström, Oscar Lindberg och Dallas andraval i draften 2020.

Jag trodde aldrig för mitt liv att Vegas Golden Knights skulle ge upp Erik Brännström i en trejd. Men här är vi nu. Nyckeln till det är givetvis att man lyckades sajna upp Mark Stone till en kontraktsförlängning på en gång, ett kontrakt över åtta säsonger värt 76 miljoner dollar. På sätt och vis får båda klubbarna vad de är ute efter. Vegas får en stjärnspelare som spetsar till laget i jakten på en ny chans att vinna Stanley Cup, Ottawa en av de bästa backarna utanför NHL.

För Brännström är det extremt mycket att leva upp till. Hans prestationer kommer under en väldigt lång tid framöver att mätas mot det Senators gav upp i en av NHL:s bästa tvåvägsspelare. Det i ett lag som besitter en hel del löfte, men antagligen är många år från att vara relevanta igen. Ingen drömsits, men Brännström har en personlighet och ett driv som gör att jag tror att han klarar det. Även i en kanadensisk marknad där man som hockeyspelare hamnar under lupp på ett helt annat sätt än i Vegas.

Det kommer antagligen att dröja minst fem år innan vi kan utse en vinnare här, men i slutändan finns det fog för argumentet att båda lagen kommer att vara nöjda. Frågan är bara hur stort fansens förtroende för Ottawa Senators är just nu. För två år sedan var de ett övertidsmål från att spela Stanley Cup-final. Nu är de NHL:s sämsta lag och har trejdat bort varenda spelare värd namnet i en närmast brutal rebuild. Det i kombination med en impopulär ägare och osäkerhet kring byggandet av en ny arena gör att de finns risk för att laget kommer att ha många tomma stolar på sin läktare framöver.

Oscar Lindberg då? För honom är det här en perfekt chans att visa upp sig och få fart på NHL-karriären efter två ganska tunga år i Vegas. Lindberg kan bli unrestricted free agent i sommar och slåss för en framtid i NHL. I Ottawa har han en utmärkt chans att spela högre upp i laguppställningen och visa att han förtjänar en till chans. Antingen i Ottawa eller någon annanstans.

Tobias Lindberg? Trejdad för femte gången (!) på fyra säsonger. Läge att komma hem till Sverige och få en nystart nästa säsong.


Linus Karlsson. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

San José Sharks släpper ifrån sig rättigheterna till Linus Karlsson till Vancouver Canucks i utbyte för Jonathan Dahlén.

Wow, det här var den stora överraskningen för mig i går. Baserat på uttalanden av Canucks general manager Jim Benning har Jonathan Dahlén tydligen själv bett om en trejd efter att inte varit överens med klubben om vilken roll han skulle ha. Det är bevisligen en situation som eskalerat snabbt. Tidigare har Dahlén talat med stor optimism om sin framtid i Canucks organisation och möjligheten till en återförening med Elias Pettersson, men när NHL-chansen inte kommit under rookiesäsongen tycks tålamodet ha trutit.

Om han får en enklare väg till NHL i San José vette katten. Inte nu i alla fall. Laget har det bra ställt på forwardssidan med en hel del veteraner. Det som talar för en rejäl chans på sikt är att klubben har trejdat i princip varenda talang värd namnet för att tillskansa sig spelare som Evander Kane och Erik Karlsson senaste året.

Vad får Vancouver i Linus Karlsson då? Jag förstår att många stirrar på hans statistik för Karlskrona i Hockeyallsvenskan den här säsongen och skakar på huvudet. Men det man måste ha i åtanke med juniorcentern är att han så sent som för två år sedan spelade division 2-hockey med moderklubben Boro/Vetlanda. Han är en latebloomer som fortfarande har en del att ta igen fysiskt. Hockeymässigt finns det väldigt mycket att gilla med 19-åringen och jag har pratat med flera NHL-scouter som ser stor potential i honom.

Trejden kan tyckas se märklig ut nu, men det kan vara helt annat ljud i skällan om ett par år.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

New Jersey Devils trejdade Marcus Johansson till Boston Bruins i utbyte för ett andraval i draften 2019 och ett fjärdeval 2020.

Den första tanken som slog en när man fick nys om den här trejden var givetvis hur det kommer att se ut när Johansson och Brad Marchand skakar han för första gången. Som ni säkert minns var det Marchands otroligt fula armbågstackling som förstörde svenskens fjolårssäsong. Med det ur världen får Bruins in en perfekt komplementspelare till det man redan har. Johansson är en stabil tvåvägsforward som kan bidra i alla spelformer. Det rimliga är att han kliver in med David Krejci och Jake Debrusk och ger Bruins en vassare andraformation bakom Bergerons lina. Det kommer att behövas då Toronto Maple Leafs framstår som den oundvikliga motståndaren i första slutspelsrundan.

Blir Johansson kvar i Boston bortom den här säsongen? Inte alls omöjligt om han gör avtryck under den resterande delen av säsongen.

Los Angeles Kings trejdade Oscar Fantenberg till Calgary Flames i utbyte för ett villkorligt draftval 2020.

Mer än något annat en breddvärvning givetvis. Fantenberg har sakta men säkert vuxit ut till en stabil NHL-back som med jämna mellanrum fått spela över 20 minuter per match för Los Angeles Kings. Det kommer han inte att göra i Calgary. Här får han konkurrera med Oliver Kylington om speltid i lagets tredje backpar. En stark avslutning på säsongen ger honom dock möjligheten att kriga till sig ett nytt NHL-kontrakt.

Toronto Maple Leafs trejdade Pär Lindholm till Winnipeg Jets i utbyte för Nic Petan.

Pär Lindholm har inte alls gjort bort sig under sin första NHL-säsong. Han har gjort precis vad som kunnat förväntas av honom i en väldigt begränsad, defensiv roll i Toronto. Jag tror ändå att Maple Leafs hade hoppats på lite mer produktion från den tidigare Skellefteåspelaren än ett mål på 61 matcher. I Petan får de en spelare som visat sig vara en stor producent såväl på junior- som på AHL-nivå. I NHL har han däremot inte alls fått till det. Kanske kan flytten till Toronto ändra på det.

För Lindholms del vet jag inte om flytten kommer att ge positiv effekt. Jets har ett minst lika djupt lag som Maple Leafs och har en av ligans bästa fjärdekedjor med Andrew Copp, Adam Lowry och Brandon Tanev. Så länge de är skadefria är det svårt att se var han ska få plats någonstans.

I ÖVRIGT…

* Effekterna av kapprustningen i Western Conference är givetvis mest intressant att följa. San José värvade Gustav Nyquist, Vegas plockade upp Stone, Nashville Mikael Granlund och Wayne Simmonds medan Winnipeg plockade in Kevin Hayes vid sidan av en hel uppsjö breddspelare. Calgary stod helt stilla bortsett från värvningen av Fantenberg och kanske är det rätt väg att gå.

De senaste årens Stanley Cup-mästare gjorde väldigt små förändringar i sina lagbygge. 2016 års Pittsburgh fick in Carl Hagelin och Justin Schultz, 2017 plockade de in Ron Hainsey och Mark Streit medan fjolårets Washington nöjde sig med Michal Kempny. ”Less is more” ibland.

* Pittsburgh förresten… De har Kris Letang, Olli Määttä och Brian Dumoulin skadade just nu och värvar Erik Gudbranson, en back som hade passat bättre in på hockeyn som spelades på 90-talet än den som spelas i dag. Det osar inte Stanley Cup-utmanare om Penguins längre.

* Kan man säga att Tampa Bay Lightning är en vinnare trots att de inte gjorde någonting över huvud taget i går? Jag anser det. Varför mixtra med något som bevisligen fungerar fläckfritt? Oavsett vilka värvningar konkurrenterna gjorde är det svårt att se att något lag rår på Lightning på pappret just nu.

* En annan vinnare: Colorado Avalanche. Inte för att Derick Brassard, som man värvade från Florida Panthers i går, lär göra från eller till utan för att Ottawa Senators fortsatta rebuild ger dem goda chanser att kunna draft Jack Hughes i sommar. Som ni kanske minns har Colorado Ottawas förstaval den här sommaren efter Matt Duchene-trejden hösten 2017. Allt annat än att Ottawa slutar tvärsist i NHL känns orimligt nu. Det ger Colorado bäst odds att vinna draftlotteriet – och kunna plocka Hughes. Bingo!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten