SHL

Frölundas back-kameleont efter poängsuccén: ”Foppa var aldrig nöjd…”

Med sex poäng i sina sex senaste matcher är Anders Grönlund stekhet i sin nya klubb. Här berättar han om att anpassa sig till olika backpartners, att vara i nuet och omställningen till SHL-hockey.
– Jag ser inte någonting som svårt, utan jag ser det som möjligheter, säger Frölundabacken till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Segersången ekar i korridoren utanför omklädningsrummet i Wallenstamhallen. I en underlig match har Frölunda precis besegrat Skellefteå med 7-1 inför ett näst intill fullsatt Scandinavium i SHL:s 42:a omgång. Vinsten är Frölundas andra raka på hemmaplan, efter en period av hemmaförluster, och energin från de jublande spelarna tränger nästan igenom den tunga metalldörren.

En av målskyttarna i rivalmötet kommer ut genom den grå dörren, med en sportdryck i handen och ett leende på läpparna. Anders Grönlund har ikväll gjort sitt tredje SHL-mål i karriären och hela han lyser av välmående.

30-åringen är inne i ett poängstim, han har snittat en poäng sina senaste sex matcher, och hittat sin plats i sin nya klubb. På en träbänk i ett av de närliggande omkädningsrummet berättar han om sitt första år i Sveriges högsta liga.
– Jag kommer knappt ihåg hur det var i början, men först och främst var det ju en riktig boost för självförtroendet och karriären att få komma till SHL, speciellt till en sån här stor klubb. Så först var det bara att hoppa på tåget och försöka hänga med i hur de tränade, bli varm i kläderna och försöka så gott som möjligt att ta en plats i laget, säger Piteåsonen.
– Jag tyckte att jag hade en bra utbildning när jag kom men de har jobbat med mig ännu mer och nu har jag huggit en plats i laget. Hockeymässigt är detta det bästa jag upplevt. Hittills. Det är skitkul.

Vad har varit svårast i omställningen till SHL?
– Jag ser inte någonting som svårt, utan jag ser det som möjligheter. Visst, jag tränar hårdare, jag är noggrannare, men det tycker jag bara är roligt. Det finns inget som skulle kunna få mig att inte vilja göra det här. Konstigt nog kan man kanske säga att det varit en lättare omställning att komma till en sån här klubb, där de jobbar med dig så mycket som individ. Märker de att man har en dålig period då tar det upp det och så får man jobba med det på träningarna i en vecka eller två och så sitter det på matcherna.
– I andra klubbar, om jag utgår från mig själv, så kanske spiralen hinner gå för långt innan man kan göra en vändning. Här tar man tag i det direkt och vänder på steken. Man har alla förutsättningar att lyckas.

Glada miner efter att Anders Grönlund gett Frölunda ledningen i matchen mot Skellefteå den 16 februari. (Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

HITTAT RÄTT MED BRANDON GORMLEY

Under säsongen har Anders Grönlund växlat backpartner vid ett par tillfällen, han har spelat både med defensivspecialisten Viktor Ekbom och den mer offensivt lagda Chay Genoway. Sedan Brandon Gormley anslöt till laget är det istället kanadensaren som Grönlund har vid sin sida på isen. Det finns både för och nackdelar med att byta partners under säsongen, tycker den norrländske backen.
– Jag och Ekbom hade ett grymt spel tillsammans och var jättestabila. Och med Chay var det lite mer rollfördelat, jag skulle ta det mer defensiva spelet. Det är positivt att man får lära känna alla backar som finns och jobba på sitt eget spel. Och nu har jag verkligen hittat rätt med Gormley de senaste omgångarna, det finns de som säger att vi är ganska lika på isen så det kanske hjälper till lite, säger han.

Hur har du behövt ställa om i ditt spel under säsongen?
– När jag spelade med Chay sade jag själv till honom att med den skridskoåkning och puckhantering han har, så ska jag bara ta det defensiva. Jag ska ta varenda utboxning, på tekningarna så ska han vara på pucksidan. Nu med Brandon blir det lite mer delat ansvar och jag tycker själv att självförtroendet växer då, även i andra delar i spelet. För min egen del får jag lite mer pondus och sådär.

BACK-KAMELEONTEN GRÖNLUND

Det nya backparet har spelat de fyra senaste matcherna tillsammans, och förutom det stabila försvarsspelet har duon bidragit med hela tio poäng till protokollet. Även Brandon Gormley gjorde mål i den imponerande segern mot Skellefteå. Anders Grönlund berättar att de två kollegorna tänker hockey på samma sätt.
– Det känns rätt. Vi försöker att inte krångla till det. Vi vill hålla i pucken men samtidigt vet vi vilka styrkor vi har som backpar. Vi är väldigt noga med vilka vi möter. Om vi möter en kedja som gärna ligger uppe och tjuvar, då kommer vi aldrig ta hem det utan då chippar vi hellre ut pucken så vi får bra möjligheter. Så vi är bra förberedda på vilket motstånd och vilken kedja vi möter. Det gör att vi kan hålla spelet simpelt. Vi kommer aldrig kladda till det om vi inte är för trötta. Vi läser varandra väldigt bra, och framför allt har vi bra kommunikation där ute.

Att byta backpartner under säsongen är givetvis inte ovanligt, men det krävs lyhördhet och disciplin av spelarna för att hitta rätt med den nye kollegan. Anders Grönlund har visat sig vara en kameleont när det kommer till att anpassa sig i olika konstellationer.

Och på frågan vilken typ av back han själv känner att han blir bäst bredvid, finns ingen glasklar favorit.
– Det är svårt att svara på, jag har ju olika styrkor i mitt spel. Och visst, jag tyckte jag gjorde ett bra jobb med Chay och fick verkligen uppskattning för det defensiva jobbet bredvid honom. Men nu känner jag att självförtroendet växer och då vågar jag göra mer saker, säger han.
– Sedan har vi som lag ännu mer självförtroende nu. Och när man ser alla kedjor pumpa så gör det att man också bröstar upp sig. Men det är svårt att svara på just vilken typ jag passar bäst bredvid.

”DET GÄLLER ATT VI GÖR DEM GLADA”

Nästan ett år har gått sedan Anders Grönlund lämnade IK Panthern och skrev på för Frölunda HC. Innan året i HockeyAllsvenskan tillbringade han två säsonger utomlands, först i Danmark och sedan i Norge. Och att jämföra de tidigare klubbarna med Frölunda är ingen lätt uppgift, enligt backen.
– Oj, du, det går inte, om jag ska vara ärlig. Jag har varit runt i så små klubbar. Det är härligt på sitt sätt. Mycket eget ansvar, och man får jobba med små medel.
– Först och främst är det organisationen som skiljer, hur allting är uppstakat hur man ska göra och bete sig. Det är egentligen bara att rätta in sig i ledet så vet man att det kommer bli bra. Så många spelare som de har fostrat och skeppat iväg, och jobbat med individualister här, så är det få förunnat att få vara här tycker jag. Det är skitkul. Jag skulle inte kunna jämföra.

Hur är det att ha Scandinavium som hemmaarena?
– Det går inte att ta på. Det kände vi framför allt i CHL-finalen, hur det är att ha 12044 där som verkligen ropade och hejade fram sitt lag och sjöng sina låtar. Är det någonting jag blivit bättre på med åren så är det att verkligen vara i nuet och försöka njuta, att inte vara för nervös. Om jag vet att det är en minut kvar tills jag ska in så kan jag bara sitta och lyssna. Det är en härlig känsla.
– Sedan vet jag, det är en press, det är en klubb som satsar och alltid vill spela väl så supportrarna visar ju sitt humör utefter hur vi spelar. Så det gäller att vi gör dem glada också.

Viktor Ekbom och Anders Grönlund med CHL-bucklan efter finalen tidigare i februari, där Frölunda besegrade Red Bull München. (Foto: Bildbyrån/Mathias Beregeld)

”MAN VILL ALLTID MER”

Två poäng efter sina första 34 matcher. Nu; sex poäng på de sex senaste. Det har lossnat för Anders Grönlund. Och även om han helst vill förklara det hela med ”tillfälligheter” så känner han samtidigt att det har hänt någonting med laget, som påverkar honom på isen.
– Det har nog mycket med laget att göra. Vi gick ihop efter CHL-matchen, när det var 13-14 omgångar kvar, och vi visste att det var supertajt i ligan. Vi måste se varenda match och varenda byte som om vi redan var i slutspel. Och där har vi hittat en karaktär som alla köper in i, och där alla gör sitt jobb. Och när alla gör det och åker den där sista metern är det lättrare att göra det själv.
– Man känner sig en centimeter längre och tio kilo tyngre, vilket gör att man vågar mer. Och karaktärmässigt som lag har vi kommit upp i en nivå där vi litar på varandra och då vågar man ta för sig mer. Jag har varit lite bättre på att komma upp i banan och följa med, vilket gör att man får fler lägen också.

Du är ju onekligen inne i ett stim nu, känner du att du har ännu mer att ge?
– Ja, det tror jag. Det tror jag alla hockeyspelare känner. Jag menar, Foppa var aldrig nöjd… Det är lite så man är som individualist i hockeyn. Man tror mycket på sig själv och att man har mer att ge. Sedan är det alltid motståndare i vägen, eller is som ställer till det. Men man vill alltid mer och jag känner själv att jag kan göra fler saker. Men jag ska inte ta ifrån hur känslan är just nu, det är skitkul.

Vad säger magkänslan inför slutspurten?
– Det är bara att se som idag, hur vi kommer ut i första perioden och läser deras spel och får dem att ändra helt och hållet hur de ska spela. Då har vi gjort vår läxa. Och så fortsätter vi att spela även om det står 4-0, vi har karaktären som visar att vi tror på någonting stort här och att det är vi som ska göra det i laget. Vi ska inte förlita oss på någon annans resultat utan vi ska jobba vidare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten