Niklas Olausson har gått från att vara playmaker till målskytt.
SHL

Playmakern har blivit målkung: ”Jag är chockad själv att det har blivit så många mål”

Niklas Olausson har alltid varit en av svensk hockeys giftigaste playmakers. Den här säsongen leder han däremot interna skytteligan med 14 och har redan slagit sitt personliga rekord över antal mål på en säsong. 
– Jag är lite chockad själv att det har blivit så mycket mål, säger 32-åringen till hockeysverige.se.

Han är mest känd för sina flippmackor som han har lagt med galen precision. Den här säsongen har Niklas Olausson, nästan för första gången i karriären, skapat rubriker för sitt målskytte istället. För tillfället har han gjort mål i tre raka matcher och är en av SHL:s hetaste spelare.
– Det har flutit på bra, det har studsat lite rätt också ska man ärligt säga. Bortsett från början av säsongen så har det gått bra, det är bara hoppas att det håller i sig.

”JAG ÄR CHOCKAD SJÄLV”

Hans tidigare personbästa i antal gjorda mål var elva mål vilket han har gjort tre gånger i sin SHL-karriär, 2010, 2013 och 2014. Nu är han däremot redan uppe på 14 mål och har det bästa poängsnittet någonsin i sin karriär. Detta trots att han hade skadeproblem i början på säsongen.

Vad är det som gör att det har kommit så många mål från din klubba i år?
– Det är en bra fråga och jag har inget bra svar. Jag är lite chockad själv att det har blivit så mycket mål. Jag har varit på rätt ställen, fått några enkla mål. Det är klart att om du gjort några mål så tror du att du kan göra mer och vågar skjuta oftare.
– Jag vet inte, det är nog mycket tillfälligheter också. Vi har skapat mycket i vår lina och då får man några lägen som det gäller att man sätter dit vilket jag har lyckats göra i år.

Är du förvånad över din målproduktion?
– Det tror jag att alla är. Det är jättekul liksom. Samtidigt har hockeyn ändrats lite på senare år. Förut så hade man tydligare roller då en alltid skulle passa och en skulle göra målen. Nu är det mer att alla ska kunna göra allt och vi ska hjälpas åt.
– Det är inte så att någon person ska få lägena utan alla jobbar för alla ska få lägen och hoppas att den personen sätter dit den. Jag har fått mycket lägen och har kunnat sätta dem, det handlar nog mer om det än att jag skulle ha ändrat något för det tycker jag inte att jag har gjort.

FRÅNTAGEN KAPTENSROLLEN

Niklas Olausson återvände till Luleå under förra säsongen efter några år utomlands och blev direkt lagkapten. Den här säsongen fick han inleda med ”C:et” på bröstet men när han kom tillbaka från sin skada så fick han fortsätta säsongen som assisterande kapten.
– Det får man nog ta med ”Bulan” (Thomas Berglund). Om jag skulle spekulera så är det att jag var borta en del i början och då gick det väldigt bra för laget. Erik (Gustafsson) är jättebra ledare också så tanken var nog att fortsätta som det var när det gick bra.

Vill du vara kapten?
– Ja det vill jag ju vara. Det var ju en jättestor ära när jag fick vara det så jag skulle ju aldrig avsäga mig kaptensrollen. Det är inte mitt beslut att ta utan det är tränarna som bestämmer och då är det bara att köpa det och gå vidare.


Niklas Olausson med ”C:et” på bröstet tidigare under säsongen. Foto: Bildbyrån

”KONSEKVENTA I VÅRT SPEL”

Det är inte bara Niklas Olausson som har imponerat den här säsongen och överträffat förväntningarna. Det har även hela Luleå gjort. I skrivande stund innehar Luleå andra positionen i tabellen, en poäng upp till Färjestad och fem poäng ner till Frölunda. Detta att jämföra med lagets sjunde plats förra året. Enligt Olausson har bitarna fallit på plats helt enkelt för Luleå, som många experter tippade längre ner i tabellen.
– Det är ju jättejämnt. Det är tio matcher kvar och vi kan hamna på alla möjliga placeringar. Jag tycker ändå att vi är konsekventa i spelet vi gör. Vi har många som kan producera, vi har bra försvarsspel och bra målvakter.
– Det är små marginaler och vi har lyckats vinna många jämna matcher. Det är klart att det är skillnad, vi är bättre i år än vad vi var förra året.

Flera andra spelare har pratat om gruppsammanhållningen inom laget, vad är det som gör den här gruppen speciell?
– Vi har många som har varit med tidigare och som vet lite vad tränaren vill. Då blir det lättare att få in nya killar också. Vi är några som har spelat det här spelet i några år. Även om det är lite annorlunda så är det ungefär samma om man kollar både ”Rönken” (Jonas Rönnqvist, Luleåtränare 2010-2014) och ”Bulan”.
– Vi har många som vet vad vi ska göra och alla köper in till det vi har kommit överens om och ger hundra procent för den idén.

”ÄR NÅGOT SPECIELLT MED ATT HITTA NÅGON RIKTIGT FINT PÅ BLADET”

Trots sina småländska rötter så är Niklas Olausson Luleå trogen. Han har spelat två säsonger i Elitserien med Linköping för cirka tolv år sedan men efter det har det blivit sju säsonger i Luleå. Efter utlandsäventyret så återvände han till klubben och hans kontrakt gör att han kommer att stanna i Norrbotten till 2021.
– Det är mycket man trivs med här uppe. Jag träffade min sambo här uppe och vi bildade familj här. Det är ett bra ställe att spela på hockey på med många bra grabbar. Vi har så många långa resor tillsammans att man kommer ihop på ett annat sätt när man umgås så mycket.

Nu när du har gjort så många mål, vad skulle du hellre välja? Att sätta ett riktigt snyggt mål eller lägga en läcker assist?
– Jag tar nog ändå assisten. Det är något speciellt när man hittar någon riktigt fint rakt på bladet. Samtidigt så är ju mål alltid mål och det är kul att göra men jag väljer ändå assisten, säger Niklas Olausson.

Svarat som en sann playmaker.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten