Sök
GÖR SUCCÉ. Jacob Berglund toppar skytteligan.
Tyska ligan

Misslyckades förra säsongen – nu kan svensken skriva historia

Ingen svensk har vunnit skytteligan i Tyskland. Nu ser Jacob Berglund ut att bli den första. Doldisen toppar skytteligan med sina 28 mål. En gruvlig revansch efter förra säsongens misslyckande i samma liga.
– Självförtroendet var nere i botten, berättar han för hockeysverige.se.

Det är nog många hockeyintresserade som inte har koll på Jacob Berglund. 27-åringen har aldrig spelat i SHL och på 176 allsvenska matcher för Malmö och Troja/Ljungby noterade han 60 poäng. Nu är han dock på väg att skriva svensk hockeyhistoria.

I skymundan har Berglund nämligen haft en galen säsong för sitt Krefeld i den tyska högstaligan. Han har skjutit 28 mål och presterat 47 poäng på 47 matcher. Med sina 28 mål toppar han skytteligan med tre måls marginal till Sverigebekantingen Jeremy Williams. Håller han försprånget intakt blir han första svensk att lyckas med bedriften att vinna skytteligan i Tyskland.
– Jag måste säga att jag är förvånad själv. Det var inte direkt något jag trodde, att jag skulle peta in så här många puckar, berättar Malmösonen för hockeysverige.se.
– Jag har fått spela med väldigt bra spelare och det har känts väldigt bra hela säsongen. Jag spelar med ett bra självförtroende och får mycket förtroende från både ledarna och de andra spelarna. Det har flutit på väldigt bra.

MISSLYCKADES FÖRRA SÄSONGEN

Annat var det för ett år sedan. Efter en mardrömslik säsong lämnade han nämligen Ingolstadt i den tyska ligan och startade om i Norge – där det blev dundersuccé. Berglund sprutade in poäng och var tillsammans med Rögles succéback Kodie Curran de stora stjärnorna i guldvinnande Storhamar.
– Ja, vad har vi för datum idag? 18 februari? Den femtonde februari förra året lämnade jag Ingolstadt och flyttade till Norge så…Man kan ju säga att läget är lite annorlunda nu.
– Men mycket handlar om förtroende. I Ingolstadt spelade jag två, tre minuter per match och nu spelar jag snarare 22, 23 minuter per match. Det är många saker som ska klicka för att det ska fungera, antar jag.

Var det bara bristen på förtroende som gjorde att det inte fungerade förra säsongen?
– Det blir nog en kombination av allt möjligt. I början fick jag förtroende men sen blev det mindre och mindre. Jag gjorde inte poängen heller riktigt och då sätter det sig i huvudet även fast man själv känner att man kanske inte fokuserar så mycket på det. Jag försökte spela mitt spel men det blir att man övertänker situationerna och när man inte spelar, eller får spela, det spel man vill så försvinner självförtroendet och då också förtroendet. Det blir som en ond cirkel.

”KOM INTE SNORMÅNGA BUD”

Jacob Berglund gjorde bara fyra mål och totalt tio poäng på 49 matcher i Ingolstadt. Alltså i samma liga som han nu har gjort 28 mål i. Sejouren i Norge var då viktig för att 27-åringen skulle börja tro på sig själv igen.

Tvivlade du på dig själv när du flyttade tillbaka till Norge förra säsongen?
– Det är klart jag gjorde det. Det blir en liten deppig…jag ska inte säga depression för så illa var det inte, men man börjar ju tvivla på sig själv. Självförtroendet var nere i botten. Jag tänkte att jag hade varit i Norge innan och gjort det bra, så det bästa vore nog att komma tillbaka dit och hitta självförtroendet och det spel jag hade innan jag kom till Ingolstadt. Sen fick jag en chans till av Krefeld och det var ju en jävla tur det. Det kom inte direkt snormånga bud från Tyskland, kan jag säga.

Trots förra säsongens misslyckande var pågen säker på sin sak. Han skulle tillbaka till Tyskland och röja undan de tvivel som fanns efter tiden i Ingolstadt.
– Jag var väldigt sugen på att åka tillbaka. Jag ville visa att jag inte var så dålig som statistiken visade, eller så dålig som jag spelade. Jag ville både ta revansch på alla andra och på mig själv, och visa att jag faktiskt kan spela på den här nivån. Jag skulle bevisa att jag inte var för dålig för den tyska ligan.
– Det fanns en hel del bud från Norge, förstås, och en massa från Schweiz andraliga där jag också spelat förut och gjort det bra. Men jag kollade mest åt Tyskland. Jag kunde inte hoppas på någon större liga heller, med tanke på det som hände i Ingolstadt, utan jag fick vara lite realistisk och kolla på de ligor det är rimligt att få bud ifrån.

VILL STANNA I EUROPA

Berglund från tiden i Troja. Foto: Bildbyrån

Vi lär dock inte få se svensken hemma i Sverige igen. Han tycks ha det ganska bra ute i Europa. HockeyAllsvenskan är helt uteslutet och SHL är ingenting som Berglund suktar efter i nuläget.
– Det har funnits ett litet sug för SHL, men Allsvenskan har jag lagt bakom mig. Det har jag sagt i många år. Det finns inte en chans. SHL, däremot, är en jättebra liga men…jag trivs ute i Europa. Jag hade gärna spelat i Schweiz eller, om jag gör någon till bra säsong, kanske till och med i KHL. Det är ligor jag hellre skulle spela i än SHL. Men jag är trots allt från Sverige så jag stänger inte SHL-dörren helt heller.

Men om du vinner skytteligan måste det ju öppnas en hel del dörrar.
– Jo, så är det. Skulle man lyckas göra det så öppnar det ju upp andra dörrar än den norska ligan, om man säger så. Jag är ju inte jätteung längre men jag känner ändå att jag utvecklas. Jag vill ta mig så högt jag kan. Det blir jättespännande att se om jag lyckas gå hela vägen och vinner, och se vilka dörrar som kan öppnas då.

”HADE VARIT SKITROLIGT”

Den där skytteligatiteln ja. Jacob Berglund förnekar inte att det vore stort att vinna den – även om en slutspelsplats med Krefeld skulle slå högre. Det elfteplacerade laget får dock tufft att nå dit.
– Det hade varit skitroligt, även om jag i det läge vi är nu hellre hade tagit en slutspelsplats. Men det är klart, det hade ju varit jätteroligt. Jag trodde inte på det innan säsongen och det gjorde ingen annan heller, skrattar Krefeldstjärnan.
– Det hade varit jävligt roligt.

Vad ser du framför dig sedan? Märker du av att det finns ett intresse för dig?
– Ja, det är en viss skillnad jämfört med ett år sedan. Då var man inte direkt het. Det är mycket mer intresse i dagsläget. Men jag har inte bråttom. Jag sitter gärna en liten stund och funderar och ser vad jag och agenten kan hitta. Det är ett ganska viktigt beslut att fatta så jag vill inte förhasta mig och göra något innan säsongen är slut. Det är ganska skönt att bestämma sådana grejer efter säsongen när man kan göra det i lugn och ro, och inte är mitt uppe i en massa matcher. Man vill inte att sådana saker ska störa ens fokus.

I morgon väntar nästa utmaning för Jacob Berglund och hans slutspelsjagande Krefeld. Då väntar CHL-finalisterna Red Bull München.
– De har elva raka segrar i ligan så…det blir spännande. Det gäller att vara på tårna, avslutar skyttekungen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten