Samuel Jonsson
SHL

Varken TV-puck eller landslag – nu är han bofast i SHL: ”Alltid kört mitt eget race”

ANNONS

Vägen till SHL behöver inte gå via TV-pucken eller olika juniorlandslag. Det har Röglebacken Samuel Jonsson bevisat med råge.
– Framför allt att jobba hårt varje dag. Det är det som är skillnaden med mig jämfört med några andra, säger Jonsson till hockeysverige.se om receptet till hans raska framfart från junior till etablerat SHL-spelare. 

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Korridorerna i Lindab Arena är vita. Dörrarna mörkt gröna. Precis som färgerna i Rögles dräkter och i Samuel Jonssons hjärta. Den 20-årige backtalangen är ur-Ängelholmare. Han har bott i stan hela livet, förutom sitt första levnadsår när pappa Pierre Johnsson spelade i Tyskland. Han har således också tillbringat hela hockeykarriären i Rögle. 
– Jag har varit här sedan jag var liten och kollat varenda match. Man vill spela framför den här publiken, det har varit största motivationen. ”Jag ska spela här, de ska heja på mig”. Bara att få tillhöra Rögle och få fortsätta i A-laget, det är jag sjukt stolt över, säger han. 

Drömmen om att få göra A-lagsdebut slog in förra säsongen. 

Speltiden var visserligen sparsam inledningsvis, men när Cam Abbott tog över laget i november förändrades allt. Redan i Cams första match som tränare fick Jonsson chansen. Sedan dess är den spelskicklige backen bofast i Rögles backuppsättning. Och en av de största överraskningarna i det grönvita laget sett till förväntningarna inför säsongen.
– Förra säsongen var man i hajp och uppe bland molnen hela tiden. Men det är nog en av mina styrkor också, att kunna stå med båda fötterna på jorden. Den här säsongen känns det som att man är en i laget. Jag behöver inte be om ursäkt för det utan kan ta för mig lika mycket som alla andra. 

Samuel Jonsson har tagit för sig den här säsongen. FOTO: Bildbyrån

”SÅG DET SOM MOTIVATION”

Samuel Jonssons hockeyresa skiljer sig till från många andra unga SHL-backars. Han har aldrig spelat TV-pucken och heller inte, så vitt han vet, varit aktuell för något ungdoms- eller juniorlandslag. Ändå stämplar 20-åringen tredje mest istid bland skåneklubbens backar den här säsongen.
– Jag tycker det är coolt. I 14- 15-årsåldern kom jag inte med i TV-pucken, men sådana saker får inte bryta ner en spelare. Jag såg det som en motivation och det triggade mig. Det är samma med landslagen, jag vet inte ens om jag varit aktuellt, men jag har inte brytt mig så mycket utan alltid kört mitt eget race, säger han om sin långa resa.

Hans väg till SHL är ett tydligt bevis på att tidiga motgångar inte behöver påverka en hel karriär.
– Jag hoppas det inspirerar ungdomar som inte kommer med i TV-pucken. ”Skit i det, det spelar inte så stor roll”. Det handlar mycket om hur stor man är som spelare, jag var ganska liten då, det är inget man ska bry sig om. Men framför allt att jobba hårt varje dag. Det är det som är skillnaden med mig jämfört med några andra.

”Kanske till och med få någon bokstav på bröstet” – Jonsson vill mycket med Rögle.

”HAR FÅTT LITE OFÖRTJÄNT KRITIK”

Succén under fjolårssäsongen ledde så småningom till att han blev sportchefs Chris Abbotts första kontraktsförlängning. Han satte pennan på pappret den 20 januari och firade samma kväll också sitt första SHL-mål. Ändå har han varit något i ifrågasatt av både fans och media. Men nu råder det ingen tvekan om att Jonsson är en pålitlig SHL-back.
– Jag har haft en jäkligt bra säsong än så länge. Jag har fått spela mycket och fått förtroende i både box- och powerplay. Det är kul att få förtroende i de spelformerna också. Det har känts jäkligt bra, konstaterar han. 

Nerför en ståltrappa trippar Rögle-tränaren Cam Abbott i rask takt.

Han stannar till och hinner knappt höra klart frågan innan han ger ett långt svar på Jonssons utveckling den här säsongen.
– Han har tagit en plats i vårt lag, spelat med flera olika spelare. Han har fått lite oförtjänt kritik tycker jag. Man får tycka vad man vill, men jag tror alla i klubben tycker att han gör ett väldigt, väldigt bra jobb. Jag är stolt över hur han spelar. Det ska han själv vara också, säger Abbott.
– Han jobbar hårt på och utanför isen, ställer frågor och tänker mycket på hur han kan bli bättre. Det är en grym kille att ha. Alla älskar honom. Han jobbar väldigt hårt för den här klubben och är stolt över att bära tröjan, säger Cam. 

Coach Abbott har bara bra saker att säga om den unge backen. FOTO: Bildbyrån

”KOMMER FÅ BETALT FÖRR ELLER SENARE”

Samuel Jonssons hockeykarriär har gått framåt i rasande fart. Nästan i samma takt som Rögles lyft från tabellens absoluta bottenskikt till att istället ha blivit ett lag som slåss om slutspelsplats. 

Hinner du landa i allt det här? 
– Jag tränar inte mycket mentalt. Ny dag. Ny träning. Ny match. Ta det från det och inte tänka för långt fram. Jag vill utvecklas i min takt och som sagt jobbar man hårt kommer man få betalt förr eller senare. Det har jag känt att jag fått. Jag hoppas det kan inspirera andra. 

Drömmen om SHL-spel i den grönvita moderklubben är uppfylld, nu väntar nästa steg på karriärstegen.
– Nästa mål … långt fram är ju NHL. Det har vi alla. Men att bara få fortsätta spela i den här organisationen.  Vi kan komma långt varje säsong. Det känns som att vi har ett bra lag. Ett närmare mål än NHL är väl att få vara kvar här efter nästa säsong också.  Och kanske till och med få någon bokstav på bröstet, att det betyder något att jag tagit mig hit. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL