Sök
PÅ UPPGÅNG. Carl-Johan Lerby har fått ett genombrott i SHL den här säsongen.
SHL

Malmös genombrottsback har NHL i sikte: ”Kommer bara fortsätta bli bättre”

Fjolåret spolierades av skador, men i år har det lossnat för Carl-Johan Lerby. Malmöbacken har börjat producera poäng samtidigt som hans allround-spel blivit starkare. Det kan ta honom till nästa nivå.
– Mitt långsiktiga mål är att spela i NHL, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Malmöforwarden gick ned sex kilo på två månader: ”Försöker vara proffsigare”

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lätt och ledigt, elegant och lite majestätiskt. Carl-Johan Lerby glider kontrollerat förbi flera djurgårdsspelare och skapar på egen hand en målchans, utan att få det att se varken komplicerat eller krångligt ut.

Det har blivit ett återkommande tema i SHL den här säsongen. 21-åringen från Trelleborg har varit en av de stora och glada överraskningarna i Malmö Redhawks. Men sitt spelsinne och fina passningsspel har Lerby vuxit ut till en av lagets ledande backar. Han snittar mer än 20 minuters speltid per match i lagets första backpar och har 16 poäng (3+13) på 35 matcher.
– Jag har fått bättre självförtroende, säger han till hockeysverige.se.
– Jag fick mer speltid i början av säsongen och kom in i PP rätt tidigt. Sedan har det egentligen bara flutit på därifrån. Det känns som att jag har bra flyt och att det funkar bra. Sedan känns det stabilt med ”Jensa” som backpolare.

”Jensa” är Jens Olsson, en av Malmös åldermän med sina 34 år som han bildat backpar med i stort sett hela säsongen.
– Han har varit med så länge att han har en massa tips och tricks som man kan ta till sig av. Ibland kan jag ge honom några tips, men det vette fan om han lyssnar, skrattar Carl-Johan Lerby.
– Nej, men vi har bra tugg och gillar att spela med varandra.

”VAR VÄLDIGT UPP OCH NED”

En annan person som betytt mycket för ynglingens utveckling är tränaren Peter Andersson och det förtroende han har visat backen. Andersson ser det som en naturlig belöning för de framsteg som Lerby har gjort.
– Han har mognat i spelet och fattar bättre beslut, konstaterar Malmötränaren.
– Han var väldigt upp och ned i sina prestationer tidigare, kunde göra fantastiska prestationer och sedan kunde det fallera helt i nästa sekund. Hans lägsta-nivå är mycket högre och han lär sig hela tiden att göra rätt bedömningar, när du ska spela svårt och när du ska spela enklare. Det har höjt honom som spelare och därav det ökade förtroendet. Jag tror bara han kommer fortsätta att bli bättre.


Olsson och Lerby. Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

Att utvecklingskurvan pekat rakt uppåt den här säsongen kan framstå som naturligt med tanke på Carl-Johan Lerbys ålder. Men redan i fjol förväntades han få ett lyft. Då fick han säsongen spolierad av skador: en bilolycka, en hjärnskakning och slutligen en axel som behövde opereras.
– Vi tog ett beslut när jag fick hjärnskakningen i januari att jag skulle operera axeln också. Då var jag borta resten av säsongen och kunde fokusera på rehaben och komma tillbaka. Jag fick några månader av bra träning under sommaren och när vi klev på is efter sommaren kändes det bra. Axeln kändes bra och huvudet kändes bra, så det var otroligt skönt att komma tillbaka och vara hundra procent och bara köra på.

SIKTAR PÅ NHL

När kroppen nu fungerar som den ska har Carl-Johan Lerby siktet ställt högt. Han vet samtidigt att han har en hel del som måste bli bättre innan han tillhör det absolut toppskiktet av SHL-backar.
– Jag kan utveckla allt. Men framför allt i det defensiva spelet, att vara lite kyligare i vissa lägen. Om det är fyra minuter kvar och vi leder med ett mål kanske man ska kippa ut pucken i stället för att söka en avgörande passning, säger han.
– Offensivt är det att försöka få igenom alla puckar på mål. Det finns fortfarande tillfällen när att man skjuter i block. Det är små detaljer, men det kan bli en bra helhet om man utvecklar dem.

Vad har du för mål framöver?
– Mitt långsiktiga mål är att spela i NHL. Det har det varit sedan jag var liten. Sedan har jag små delmål längs vägen som jag måste uppnå för att nå dit.

Som vad?
– Fortsätta att vara poängstark här i Malmö och sedan ta det därifrån och se vad det kommer för alternativ.

Har du redan nu haft några samtal med scouter eller NHL-klubbar redan nu?
– Min agent har koll på det. Jag vet inte hur det ser ut just nu på den fronten. Jag vill fokusera på den här säsongen med Malmö så vi får ta allt sådant senare.

Du skulle kunna beskrivas som ”en modern back”, en spelare som kanske inte hade varit gångbar därborta för några år sedan, men som är attraktiv i dag. Tror du det har ökat dina chanser?
– Ja, så kan det vara. Jag är inte jättestor och tittar man nu är det flera mindre spelare som dominerar i NHL. Men jag har en lång bit kvar…

Har du några förebilder som du inspireras av på det sättet?
– Därborta är det många. Jag har tittat mycket på Drew Doughty, Brent Burns och Erik Karlsson. Man brukar ju gilla att kolla på spelare som gör många poäng.

Malmö har två tunga segrar mot Djurgården med sig i bagaget inför dagens möte med Mora på hemmais. Efter en tung period är man uppe på femte plats i tabellen och har överträffat mångas förväntningar. Lagets styra ligger i kollektivet, menar Lerby.
– Vi har en jäkla lagmoral. Alla killar jobbar för varandra. Många säger att vi saknar skickligheten som vi hade med (Rhett) Rakhshani och de gubbarna, men jag tycker fortfarande vi har bra spets i laget.
– När det inte går spelvägen brukar vi kunna jobba hårt och kämpa ned våra motståndare som vi gjorde med Djurgården senast. Vi är nog svåra att möta över 60 minuter.

Ännu svårare efter att ha fått fram en 21-årig genombrottsback från Trelleborg.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten