Victor Rask är tillbaka efter skadan.
Nyheter

NHL-svensken tvingades till klubbyte: ”Ska bli skönt med en nystart”

ANNONS

Efter många år i samma lag trejdades Victor Rask förra veckan från Carolina till Minnesota. För hockeysverige.se berättar han om trejden och den tunga säsongen.
– Jag såg att telefonen ringde och tänkte då ”okej, det är dags för mig att bli trejdad”, säger Rask.

Victor Rask lämnade Sverige och Leksand 2011. Inledningsvis spelade han WHL och AHL, men sedan 2014 har han varit bofast i NHL. Årets säsong kom att bli hans femte i samma klubb, Carolina. Men säsongen har inte blivit vad 25-åringen hade hoppats efter att en fingerskada har hållit honom borta från matcher en längre tid. Något Rask berättat om tidigare på hockeysverige.se.

Resan tillbaka efter skadan har inte heller varit optimal för Victor Rask och när beskedet kom i slutet av förra veckan att han trejdats till Minnesota så kom det inte som någon överraskning för honom.
– Jag såg att telefonen ringde och tänkte då ”okej, det är dags för mig att bli trejdad”. Först visste jag inte till vilket lag, men sedan fick jag reda på att det var Minnesota och det kändes bra att få komma dit. Minnesota är en hockeystad så det är kul att få testa på det, berättar Victor Rask från ett hotellrum i Minnesota där han än så länge är inkvarterad.

Victor Rask hade dessutom på känn att det var hans tur att bli trejdad eftersom han fått begränsat med speltid efter sin skada.
– Ja, lite grann kände jag så. Jag har spelat i fjärde-linan under nästan hela säsongen så jag antog att någonting var på gång innan deadline.
– Man vet ju aldrig när det blir eller vart man hamnar. Det är något nytt som jag inte varit med om förut, men det har gått bra.

”HAR INTE SPELAT SÅ JÄTTEBRA”

Det har även varit en tung säsong poängmässigt för världsmästaren från 2017, bara ett mål och totalt sex poäng på 26 matcher i Carolina. Trots det tycker han att det känts bra spelmässigt senaste tiden.
– Säsongen har varit lite halvseg. Jag har inte spelat så jättebra och då har jag också fått lite mindre istid. Jag tycker ändå att det har känts bra senaste tio matcherna jag spelat och det känns som jag är på gång i alla fall.

Hur mycket tror du skadan har påverkat din säsong?
– Självklart har det gjort lite grann. Jag kunde inte hålla i en klubba på ett bra tag så jag tappade lite där. Jag opererade mig efter förra säsongen också så jag gjorde två operationer innan jag spelade min första match. Trots det tror jag inte att det ska göra en så stor skillnad i alla fall.

Det är ditt första klubbyte i NHL, blev du nervös eller hur kände du det?
– Jag skulle inte säga nervös. Som jag sa så var det ganska väntat, men jag visste inte när det skulle hända.
– Jag tycker att det har gått bra och grabbarna i laget är väldigt schyssta. Det är ett lite äldre lag än det vi hade i Carolina, men ”over all” tycker jag att det var rätt lätt att byta klubb.

DRAFTADES I STADEN HAN NU HAMNADE I

Minnesota var inte en helt okänd mark för Victor Rask innan han fick reda på trejden.
– Det var i Minnesota min draft var så jag har varit där en gång förut och hängt lite. Som jag sa så är det en hockeystad och jag visste att det skulle vara väldigt kallt här (skratt).
– Minnesota hade två svenskar i laget sedan tidigare (Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin). Dessutom spelade jag tidigare med Eric Staal i Carolina och det är skönt att se lite människor jag känner igen också.
– Att det är flera svenskar på plats gör givetvis allt mycket lättare. Jag kan fråga dom om allting då jag inte vet exakt vad som gäller. Det är alltid lika olika grejer som gäller från klubb till klubb. Då är det alltid skönt med någon svensk som varit där innan.

Victor Rask är inte ensam som ny svensk i Minnesota. Även Pontus Åberg har anslutit. Närmast kom han från spel i Anaheim.
– Jag och Pontus känner varandra sedan långt tillbaka. Vi har spelat tillsammans i Juniorlandslaget så det är kul att han också är här. 

Känner du bara inspiration eller känner du även en besvikelse över att byta klubb?
– Jag känner bara motivation. Det är kul att få testa något nytt. Jag har inte varit så himla bra senaste säsongerna så det ska bli skönt med en nystart.

HAR VUNNIT SAMTLIGA MATCHER

Så här långt har Victor Rask spelat tre matcher för sin nya klubb och svarat för en assist.
– Debuten fungerade bra och jag tycker att det var ett riktigt bra tryck på läktaren. Dessutom har vi vunnit tre raka matcher då jag varit med och det är alltid kul att få vara med och vinna lite. Särskilt nu då vi ligger rätt tajt till. Alla poäng är viktiga för oss.

Rask byttes mot Nino Niederreiter.

Har du samma roll som i Carolina eller har du redan fått en större roll i Minnesota?
– Här har jag en lite viktigare roll. Det är kul att få komma in och spela lite mer. Dessutom spelar jag med två bra spelare, Pontus Åberg och Zach Parise. Han är en riktigt bra spelare och han har varit bra under flera år. Det är riktigt kul att spela med dom två.

Vilka förväntningar har du på tiden Minnesota?
– Att vi ska ta oss till slutspel. Det är väl inget snack om den saken. Vi har ett så pass bra lag att vi ska vara i ett slutspel och det skulle vara väldigt kul om vi klarade av att ta oss dit.
– Personligen vill jag spela stabilt, bra och få förtroende av coachen. Det är ett nytt lag och jag vill visa vad jag kan, avslutar Victor Rask innan han ger sig av till Raleigh för att packa ihop sina sista saker i sitt gamla hem. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch