Ifjol blev det 26 mållösa matcher för Rodrigo Abols. I år har lettländaren stått för tio mål på 22 matcher.
SHL

Från petad till målkung – Örebroforwardens förvandling: ”Alltid vetat att jag har det i mig”

ANNONS

Förra säsongen blev han utlånad till BIK Karlskoga efter 26 mållösa SHL-matcher. Den här säsongen är Rodrigo Abols Örebros bästa målskytt tillsammans med storstjärnan Aaron Palushaj.
– Jag har velat visa att jag inte är i SHL av någon slump och jag tycker att jag har bevisat det under första halvan av säsongen, säger Abols till hockeysverige.se.

Rodrigo Abols kom till Örebro inför förra säsongen från spel i den kanadensiska juniorligan med Acadie-Bathurst Titan. Omställningen från juniorhockey till seniorhockey, och från den nordamerikanska hockeyn till den svenska diton, var stor för den lettiske forwarden.
– Det var rätt tufft förra säsongen. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av ligan och hur tuff den faktiskt var, säger Rodrigo Abols till hockeysverige.se.

VIKTIG TID I HOCKEYALLSVENSKAN

Efter bara en poäng på 26 matcher med Örebro lånades den storvuxne forwarden ut till BIK Karlskoga efter nyår. Där fick Abols spelet att lossna och det som först sågs som ett bakslag var i slutändan en väldigt nyttig läxa för lettländaren.
– Först blev jag lite besviken av att bli nedskickad dit och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men tiden i Karlskoga var fantastisk. Jag lärde mig hantera att spela mycket och hur jag skulle ta hand om kroppen både på och utanför isen. Att få spela förstakedjeminuter och powerplay mot män var inte heller något jag gjort tidigare. Det var en väldigt viktig erfarenhet för mig. Jag har burit med mig självförtroendet jag fick i Allsvenskan till SHL den här säsongen.

Det nyfunna självförtroendet har hittills resulterat i tio mål på 22 SHL-matcher med Örebro den här säsongen. Med den noteringen har lettländaren producerat lika många mål som sommarens stjärnvärvning Aaron Palushaj.

Förutom lånesejouren i Karlskoga menar Abols att det faktum att han fick extra tid på sig att jobba på sin fysik i somras ligger bakom förvandlingen.
– I somras jobbade jag mycket på min styrka och snabbhet. Sen skadade jag mig under försäsongen och det var så klart jobbigt att inte få vara med från start, men i det långa loppet tror jag att det var bra för mig att få förlänga sommaren lite och jobba på explosiviteten och styrkan. Jag var mer förberedd när jag kom in till den här säsongen, menar Abols.

”KÄNNS LITE SOM EN REVANSCH”

22-åringen är inte heller överdrivet förvånad av den målexplosion han stått för under säsongen.
– Jag har alltid vetat att jag har det i mig och det är så klart att det är kul att det lossnat nu. Sen hade det kanske varit kul att ha någon mer assist, säger Abols och syftar på hans något skeva fördelning mellan mål och assist (tio mål och ett assist).
– Men jag får åtminstone in pucken i kassen, så jag kan inte klaga allt för mycket. Det handlar mer eller mindre om att jag fått större förtroende från coacherna det här året. Jag får mer speltid, både när det gäller i spelet fem mot fem men också i powerplay. Det är något som bygger självförtroende och sen handlar det bara om att ge sig själv de bästa lägena att göra mål.

Efter fjolårets utlåning till Karlskoga känner Abols själv att han lyckats motbevisa sina belackare.
– Ja, det känns lite som en revansch. Jag har velat visa att jag inte är i SHL av någon slump och jag tycker att jag har bevisat det under första halvan av säsongen.


Rodrigo Abols har fått jubla en hel del den här säsongen. FOTO: Johan Bernström/Bildbyrån

”LAGET BEHÖVDE EN FÖRÄNDRING”

Utöver Abols framgångar har Örebros säsong än så länge inte direkt kryllat av ljusglimtar. Närkingarna ligger på en tolfteplats i SHL-tabellen efter lite mer än halva säsongen spelad. För en månad sedan valde klubben att sparka huvudtränaren Niklas Sundblad och den assisterande tränaren Petri Liimatainen. In kom istället Niklas Eriksson som huvudtränare, assisterad av Tre Kronor-legendaren Jörgen Jönsson samt Örebroprofilen Henrik Löwdahl.
– Laget behövde en liten förändring och ledningen bestämde sig för att förändra lite på ledarsidan. Med Niklas som huvudtränare har vi ändrat på lite saker i spelet och jag tycker att det har fungerat bra de senaste matcherna. Vi har spelat rätt bra, men ändå förlorat, som i senaste matchen mot HV71 (förlust 1–3). Vi har börjat spela bättre och bättre och det känns som att vi verkligen har något bra att bygga vidare på, säger Abols.

22-åringen hymlar inte om att tabellplaceringen inte är vad Örebro hoppats på och att man gärna hade sett sig själva högre upp i serietabellen.
– Ja, så är det väl med alla lag i den här ligan, förutom de som ligger först kanske, säger Abols med ett skratt.
– Nej, men vi hade så klart velat ligga högre upp i tabellen. Det finns en del matcher där vi skulle ha tagit fler poäng än vad vi gjorde, som matchen mot Färjestad där vi hade en tremålsledning men förlorade i övertid. Samtidigt har vi kanske haft ett par matcher där vi tagit poäng, fast vi kanske inte förtjänat det. Sånt jämnar ut sig över tid. Som sagt så hade vi så klart gärna legat högre upp i tabellen. Men vi kan inte fundera på hur det sett ut tidigare, vi måste blicka framåt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch