Sök
Carl Ehrnberg.
Västerås IK

Lämnade under uppmärksammade former: ”Vill inte Frölunda något ont”

Han var en av de tre spelare som 2016 fick lämna Frölunda då han valde att tacka nej till spel med a-laget för att hålla dörren öppen för collegespel. Två år senare berättar Carl Ehrnberg om sina tankar runt det. Hos backen, nu i Västerås, vilar ingen bitterhet.
— Allting blev ändå bra, berättar han för hockeysverige.se.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Carl Ehrnberg, eller Calle som folk i allmänhet kallar honom, växte upp i Göteborg. Givetvis var SHL-spel i Frölunda hans stora mål, men när chansen kom tackade han nej. Hans nej innebar också att den klubb han drömt om att spela för valde i samråd med Ehrnberg själv att bryta juniorkontraktet. Istället flyttade han till Västerås för spel i deras J20-lag.

UTSÅGS TILL TV-PUCKENS BÄSTA BACK

Varför tog Ehrnbergs resa en så pass annorlunda vändning? Hockeysverige.se reste till ABB Arena för att söka svaret på frågan hos den Bäcken-fostrade 19-åringen som så sent som 2014 utsågs till TV-puckens bästa back.
– I Bäcken var jag med ungefär samma killar från U9 upp till U16. Det var riktigt roligt och jag fick många vänner för livet där, berättar Calle Ehrnberg efter att vi snackat lite med tidigare NHL-stjärnan Tommy Salo på läktaren i klassiska Rocklundahallen.
– Även om det var kul att komma till Frölundas U16 så var det tråkigt och lite jobbigt att lämna Bäcken bakom mig eftersom det var klubben jag hade tillhört under sex, sju år.

Bäcken är en klassisk klubb i Göteborg och som haft spelare som bland andra Ulf Sterner och Kjell-Rune Milton i sin laguppställning. Trots den idag fina ungdomsverksamheten anser Västerås-backen att det är att föredra att gå till Frölunda om man vill fortsätta satsa på sin hockey och samtidigt bo kvar i Göteborg.
– Lite så blev det för mig i alla fall. Det var inget tvång på det sättet och det finns andra vägar också. Men får man chansen av Frölunda så är det inte många som tackar nej till den.
– Jag hade inga andra tankar utan ville bara dit. Det är också vad jag jobbade för eftersom att spela i Frölunda var det största som kunde hända mig.

Blev du värvad?
– På sätt och vis. Jag hade redan hamnat i Frölunda då TV-pucken satte igång, men i och med att jag hade gått på distriktsträningar så hade dom fått upp ögonen för mig. Det var i samband med det som Frölunda sa att dom ville att jag skulle komma dit och spela U16-säsongen. Jag fick frågan och sedan var det upp till mig att tacka ja eller nej.

LYCKAN GRUSADES NÅGOT

TV-pucken blev en stor framgång för Calle Ehrnberg, men lyckan över att få utmärkelsen ”Lill-Strimma Stipendiet” grusades lite då Göteborg inte vann hela turneringen.
– Först och främst var jag väldigt ledsen över att vi inte kunde vinna. Det drog ner grejen lite även om det var roligt att få ett individuellt pris. Mycket var ändå ”vi vann inte”.
– Tittar jag tillbaka på priset så tycker jag att det var jätteroligt att få en individuell utmärkelse, men vi ska komma ihåg att det här var i en tidig ålder och mycket kan hända. Det finns killar som inte har spelat TV-pucken men tagit sig långt.
– För min egen karriär så tittar jag inte för mycket på det där utan jag försöker titta framåt och bli bättre för varje dag. Sedan gav det mycket i och med att jag fick åka med på landslagsläger och så vidare, vilket har gett mig mycket erfarenhetsmässigt, utvecklingsmässigt, självförtroende och allt sådant.  Jag tror att det är bra om man inte stirrar sig för mycket på det är i den åldern, vilket jag tror att jag inte gjorde heller. Det var bara att fortsätta jobba hårt eftersom det inte är någonting som är klart när man är 15 bast. Individuella priset är ingenting som har något avgörande för min karriär.

Ehrnberg gör två fina säsonger i Frölundas juniororganisation och får chansen i Juniorlandslaget. Tredje säsongen i klubben blev inte lika positiv och efter 15 matcher med J20-laget väljer han att lämna klubben.
– Jag var intresserad av att plugga och ha båda dörrarna öppna även om jag ville fortsätta satsa på hockeyn. Det var och är fortfarande min dröm att få jobba med hockey och kunna försörja mig på det, men det kan samtidigt vara svårt. Det kan vara så att man inte är tillräckligt bra och är man tillräckligt bra så kan man skada sig eller kanske bara tröttnar på hockeyn.
– Jag var i väg på en femnationersturnering i Plymouth, Michigan. Jag hade knappt hört talas om collegehockey innan eller att det skulle vara en bra nivå på den. När jag var där förstod jag att collegehockeyn och att gå på college kunde vara något bra.
– När vi kom hem därifrån pratade jag med min pappa och resten av familjen om det där. Vi kollade på vad det verkligen handlade om. Vi tog också kontakt med människor som kunde en del om college och jag insåg att det här kunde vara en bra väg för mig att gå. Jag kunde få fyra år på mig att utvecklas och så vidare samtidigt som jag skulle få en gratis utbildning om jag hade fått ett ”scholarship”, vilket var mitt mål.

Carl Ehrnberg. Foto: Ronnie Rönnqvist

För att få ”scholarship” får du inte tidigare spelat professionellt på seniornivå.
– Vi kom till det här då Frölunda ville att jag skulle spela en match med A-laget. Hade jag spelat den matchen riskerade jag amatörstatusen och det ville jag inte eftersom det kunde ta bort chansen för mig att få ett fullt ”scholarship”.
– Hur Frölunda reagerade på det var ”vi kan inte ha spelare som vi inte kan lita på vill spela med oss”. Det får jag acceptera och kan förstå. Då valde vi i samråd med Frölunda att det var bättre att jag letade mig till ett annat ställe.

Blev du arg, besviken eller hur hanterade du det beskedet?
– Till en början var det klart att jag blev lite så där… Jag vill inte Frölunda något ont. Jag tänkte att om jag får chansen att spela fyra år på college och sedan vill tillbaka så är det en fördel om vi har haft en bra relation.
– Allting blev ändå bra. Jag hamnade här i Västerås och var nöjd med det samtidigt som jag förstår hur Frölunda resonerade. Sedan kan jag tycka att det hade gått att lösa på ett bättre sätt, men det här var nog första gången Frölunda fick hantera en sådan här situation.
– Jag säger inte att dom gjorde rätt eller fel och jag klandrar dom inte för vad dom gjorde. Frölunda agerade utifrån vad dom tyckte var bästa. Det får jag respektera.
– Det var aldrig så att Frölunda var taskiga mot mig utan dom lät mig lämna klubben. Jag har fortfarande kontakt med mina gamla tränare och lagkompisar. Det finns inga ”hard feelings” för den här sakens skull.

LÄNGTADE HEM

Det blev aldrig college för Calle Ehrnberg, men han kom ändå att spela en säsong i Nordamerika för Sioux City Musketeers.
– Jag spelade i USHL, juniorligan. Dessutom var jag på sommarskolan under juni i Providence där jag skulle ha gått på college. Sedan var jag där från augusti till första oktober. Totalt blev det ungefär två och en halv månad.
– Redan då jag var i USHL kände jag att det även fanns något annat… Jag har alltid bott hemma då jag spelade i Göteborg och inte behövt offra någonting för att spela hockey. Visst hade jag varit i Västerås, men det var ändå närheten så jag kunde åka hem om jag hade en ledig helg. Jag fick en trygghet utanför rinken som jag kanske då inte värdesatte när den fanns där hela tiden.
– När jag åkte till USA hade jag en jättebra familj som jag bodde hos och bra lagkamrater. Det var inga sådana konstigheter utan kulturen och det som var där kanske inte var det jag ville ha. Det här kunde jag inte veta innan jag åkte, men jag kände det redan förra säsongen när jag var i USHL. Jag tänkte ändå att jag skulle ge USA några säsonger innan jag bestämde mig för något annat och inte bara ge upp. Det här var ingenting jag pratade med folk om utan höll för mig själv.

Du valde ändå att återvända hem till Sverige.
– Jag tänkte att det skulle bli bra på college med ny miljö och allt det där, men ganska snabbt kände jag att jag får nog göra någonting åt situationen. Känner jag inte trygghet utanför hallen så speglar det av sig på isen.
– Det här var jag tvungen att inse och framförallt erkänna det för mig själv. Givetvis var det jättejobbigt eftersom jag hade offrat så mycket för att hamna där. På något sätt måste jag ändå göra så att jag mår bra för det är livet det handlar om och inte bara hockeyn.

Tog Västerås emot dig med öppna armar när du ville återvända?
– Ja, det skulle jag vilja säga. Jag hörde av mig och det fanns intresse för mig hos Västerås.

Fanns Frölunda med i bilden?
– Nej. Klart jag hade tyckt det varit kul att spela i Frölunda. Det kommer alltid vara ett mål i livet att få spela i Frölunda igen, men jag kände att det inte var rätt läge nu. Jag tror att det kan vara bra för mig att spela här eftersom jag tyckte det var så pass bra då jag var här första gången.
– Jag känner mig väldigt trygg med att vara i Västerås samtidigt som jag inte ville peta i Frölunda. Det såg ut som dom redan hade ganska fullt i laget. Det får komma om det kommer i framtiden. Jag ska se till att göra mitt jobb ute på isen. Sedan får vi se vad som händer.

TRIVS I VÄSTERÅS

Calle Ehrnberg gör ingen hemlighet av att han verkligen trivs i sin nya hemstad.
– Det är skitbra här, så bra det bara kan vara, säger 19-åringen med ett leende och fortsätter:
– Jag tycker om laget och det är kul att få chansen att vara med och träna med A-laget, att få känna på seniorishockeyn. Dessutom gillar jag staden och jag har nära till min mormor och morfar som bor här.

Västeråsbacken har bara spelat J20-hockey den här säsongen. På 17 matcher har det blivit ett mål och totalt sju poäng från hans klubba.
– Det har fungerat bra även om J20-laget går sådär just nu. Det finns potential i laget, men vi har inte fått sakerna att stämma fullt ut. Jag tror vi kan få en nytändning efter jul då det blir en ny serie.
– För egen del har det gått bra. Nu är det två säsonger sedan jag spelade i J20 här hemma, men jag känner mig mer bekväm och trygg samtidigt som jag är en större kugge i laget den här gången. Som äldre spelare har jag lite mer erfarenhet vilket har varit skönt och något som jag tycker har speglat av sig i mitt spel. Jag har dessutom fått vara med och tränat med A-laget.

Känner du dig redo att få chansen i A-laget?
– Ja, jag är redo när den väl ges. Nu går det riktigt bra för A-laget och jag har inga förväntningar på att komma in då dom är på ett vinnande spår. Jag har tålamod, gör min säsong i J20 och skyndar långsamt. Gör jag bara mitt jobb så kommer det betala sig någon gång.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten