Sök
Nick Ebert är klar för spel i Ottawa Senators.
SHL

Från ”Mr. Irrelevant” till en av SHL:s bästa backar: ”Det motiverar mig än i dag”

2012 valdes han sist av alla spelare i NHL-draften och blev den sommarens ”Mr. Irrelevant”. Än i dag låter sig Örebros stjärnback Nick Ebert motiveras av det. 
– Jag spelar fortfarande för att bevisa att jag är bättre än de trodde då, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det började i NFL 1976. Den före detta spelaren Paul Salata bestämde sig för att uppmärksamma den som valdes sist i draften till den amerikanska fotbollsligan. Resultatet blev titeln ”Mr. Irrelevant” på grund av spelarens ringa status. Salata lade därigenom grund för det som kallas för ”Irrelevant week”, där sistavalet i NFL-draften tillsammans med sin familj blir inbjuden att tillbringa en lyxig vecka på Newport Beach i Kalifornien. Där anordnas det bland annat en golfturnering, en seglats och utdelningen av priset Lowsman Trophy, en skämtsam replika av Heisman Trophy som varje år delas ut till den bästa collegespelaren i amerikansk fotboll.

I NHL existerar inga betalda lyxsemestrar eller skämtpriser för den som väljs sist i draften. Men uttrycket ”Mr. Irrelevant” är lika relevant där. Genom åren har flera spelare som valts allra sist i draften gått vidare och skapat fina NHL-karriärer för sig själva. Det gäller inte minst svenskar som Kim Johnsson (1994), Jonathan Ericsson (2002) och Patric Hörnqvist (2005).

”DET FINNS I BAKHUVUDET ÄN I DAG”

Örebros back Nick Ebert var 2012 års ”Mr. Irrelevant”. Som 211:e och sista spelare i sjunde rundan plockades amerikanen från New Jersey upp av dåvarande Stanley Cup-mästaren Los Angeles Kings. Han var inte på plats på draften i Pittsburgh, men minns dagen som påfrestande.
– Jag ska vara helt ärlig… Det var en enorm besvikelse. Inför säsongen var jag rankad rätt högt och trodde att jag skulle gå tidigt, men så blev det inte, berättar han för hockeysverige.se.
– Jag åkte aldrig på draften eftersom min agent hade sagt att jag antagligen skulle gå i någon av mittenrundorna. I stället satt jag hemma och följde den på tv. Det var en av de längsta dagarna i mitt liv, men i slutändan var det ändå en lättnad att faktiskt bli draftad.

Ebert ansågs tidigt vara en stor talang. Redan 2009 uppmärksammade The Hockey News honom i en artikel. Vid tidpunkten var han bara 15 år gammal och spelade som underårig mot spelare som var upp till sex år äldre i den amerikanska juniorligan USHL.

Trots ett par produktiva säsonger i OHL med Windsor Spitfires innan sin draft fattade inte scouterna riktigt tycke för Ebert. På draftdagen föll han rejält. Besvikelsen kan skönjas än i dag, men han säger också att det blivit en drivkraft för honom.
– Jag använde det för att motivera mig själv. Jag ville visa alla att man visst kan bli en bra spelare även om man draftas sist, visa folk att de gjort fel som inte plockat mig tidigare. Och det är faktiskt något som motiverar mig än i dag. Jag spelar fortfarande för att bevisa att jag är bättre än de trodde då. Det finns fortfarande i bakhuvudet än i dag och det är något som jag vill åtgärda, säger han bestämt.


Faksimil från The Hockey News artikel om Nick Ebert 2009.

FRUSTRERAD I AHL

I dag är han 24 år gammal. Ebert hann göra tre AHL-säsonger i Los Angeles Kings och Dallas Stars organisationer innan han inför fjolårssäsongen lämnade han Nordamerika. Han testade på livet i KHL med Slovan Bratislava innan han värvades till Örebro sent på säsongen.
– Jag var lite nedslagen efter mina tre säsonger i AHL. De två första åren kände jag inte att jag utvecklades. Jag fick inte riktigt någon bra chans där jag spelade och det hämmade min utveckling, säger Nick Ebert.
– Under min tredje säsong fick jag äntligen en bra möjlighet, men av någon anledning räckte det inte för att jag skulle få chansen i Dallas. Jag blev free agent på sommaren och kände av marknaden lite grann, pratade med några NHL-lag utan att det hände något. Det fanns några anbud från AHL-lag, men då kände jag att det var bättre att ändra på saker och ting och flytta över hit i stället.
– Det viktiga var för mig att komma till ett ställe där jag fick utvecklas. I AHL spelar de ofta killarna som är högt draftade och jag ville inte fastna i det där igen. Här borta får de bästa spelarna spela hela tiden och det är så man vill att det ska vara. Jag känner också att det har varit bra för mig att komma hit och få den möjligheten.

Det är mer politik när det gäller laguttagningar i Nordamerika alltså?
– Jag måste vara försiktig med att säga det, för det är inte så över allt. Men det finns klubbar där det definitivt funkar så. Jag fattar varför, att det finns mycket prestige i killarna de har valt tidigt i draften. För min del blev det en bromskloss att hamna i de situationerna. Det var frustrerande och nedslående, för ska man bli den bästa spelaren man kan bli måste man få spela och få möjligheter.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

STARKA SIFFROR I ÖREBRO

Det har Nick Ebert fått i Örebro. På 17 matcher har han svarat för tolv poäng (2+10) och ligger med det femma i backarnas poängliga. Han snittar mest speltid av lagets utespelare (21.41) och hans inverkan på Örebros spel har också varit positiv. Med Ebert på på isen har Örebro tagit 57,1 procent av avsluten. Det ger honom näst högst Corsi av alla spelare i laget efter backpartnern Gustav Backström.

Nick Ebert är glad att han valde att återvända till Närke, även om laget rent sportsligt haft det tungt och ligger under kvalstrecket i skrivande stund.
– General managern Niklas (Johansson) höll kontakten med mig över sommaren och låg på för att jag skulle komma tillbaka. Han trodde verkligen på mig och ville ge mig en chans här. Det kändes bra för mig att komma till en klubb som har stora planer för mig och stora planer för laget. Jag fick en försmak av hur det fungerade i fjol och det övertygade mig att det var värt att ge det en ny chans, säger backen som är kontrakterad över nästa säsong också.

DRÖMMER OM NHL

Möjligheten i Örebro har gett honom det lyft i utvecklingen han har sökt efter en längre tid.
– Jag känner att jag fortfarande utvecklas som spelare. Både offensivt och defensivt blir jag bättre för varje år. Det sägs att det tar lite längre tid för backar att mogna, utvecklas och uppnå sin fulla potential. Jag känner att jag är på väg att få ihop hela mitt spel och bli en komplett spelare. Får jag fortsätta spela en stor roll här tror jag att jag kan bli det.

Känns det som NHL fortfarande finns inom räckhåll?
– Absolut, jag ska inte ljuga. När jag var yngre var det drömmen och jag har inte uppnått det målet än. Det är något som finns i bakhuvudet och som jag tänker på rätt ofta. För att få chansen där måste man kunna dominera här, vara en av de bästa backarna i den här ligan eller någon av de andra toppligorna i Europa. Min plan är att bli det, att göra så bra ifrån mig att de får upp ögonen för mig och ger mig en chans där borta.

Och även om det inte sker har Nick Ebert redan bevisat att han är allt annat än irrelevant.

Tisdag 19:00
HV 71 - Linköping HC
1 1.62
X 4.50
2 5.20
Tisdag 19:00
Rögle BK - Skellefteå AIK
1 2.15
X 4.05
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten