Mattias Sjögren tillbaka.
SHL

Tillbaka som vinnare: ”Går inte riktigt att sätta sig in i känslan”

ANNONS

På lördagen spelade Mattias Sjögren äntligen SHL-hockey igen. Efter månader av rehabilitering möttes Sjögren av kvällens högsta jubel när Rögle hemmabesegrade Mora med 4-1.
– Det är en stor ära och betyder oerhört mycket. Att få den bekräftelsen från sina hemmafans är stort, säger Mattias Sjögren till hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mattias Sjögren log med hela kroppen efter slutsignalen i Lindab Arena. Inte så konstigt kanske, efter hjärnskakningen som hämmat honom sedan förra julen var det 30-åringens första framträdande för säsongen. 

– Det var kul att vara tillbaka. Lite stelt i början, men det släppte. Tyvärr fick jag kramp i sista perioden. Jag försökte skaka av mig det, men det gick inte. Därför fick jag sitta på bänken i tredje, säger Sjögren.

Rehabiliteringen har varit lång för Sjögren som är tillbaka i SHL och Rögle efter åtta säsonger i andra tröjor än den grönvita, senast i schweiziska ZSC Lions. Det var i Rögle han slog igenom och det var skåneklubben han hjälpte till SHL när han våren 2008 sköt 2-1-målet i 3-2-segern mot just Mora i gamla Ängelholms ishall.

Rögle har varit försiktiga med centerstjärnan, för trots att ha tränat för fullt ett par veckor har han hållits utanför laget. Han har aldrig nåtts av tanken att skadan skulle vara så pass allvarlig att den kunde hota karriären, utan alltid trott på en comeback, även om den dragit ut på tiden.

– Det kan man aldrig utesluta, men jag har inte tänkt i de banorna utan mer att det får ta den tiden det tar, men att jag ska tillbaka. Vi har gjort allt vi kan och jag hoppas det ska räcka för att jag får kontinuitet med ett par matcher, säger Sjögren.

FICK KRAMP I SISTA

Trots den väldigt långa ”försäsongen” matchades Sjögren knappast försiktigt av tränare Cam Abbott inledningsvis. Han centrade en förstakedja med Christopher Bengtsson samt Olle Liss, och spelade dessutom powerplay.

– Det var snällt av dem, konstaterade han.

Men sedan kom krampen, och säsongsdebuten slutade med att Sjögren stämplade ut med 11:50 minuters istid.

– Jag började väl sådär. Men bättre än vad jag trodde. Sedan hade jag en riktigt skön känsla inför tredje perioden, men benen ville annat, säger han med ett leende.

Matchen var hans blott 20:e sedan starten av förra säsongen. Han har en bra bit kvar till formtoppen, men det syntes att Sjögren var spelsugen. Han höll inte igen. Centern smällde på redan i andra bytet och var dessutom nära att bli målskytt i sitt tredje.

– Det var ett bra försök av Kodie (Curran), men en av deras spelare backcheckade bra och fick undan pucken. Det var nära.

TILLBAKA. Sjögren under matchen mot Mora. FOTO: Bildbyrån

EN SPELARE ATT FÖLJA

Mattias Sjögren blir ett väldigt sent nyförvärv för Rögle. Hans intåg breddar och spetsar till en laguppställning som tagit 19 av 21 möjliga poäng på sina sju senaste matcher. Efter den tunga starten (sex raka förluster) är Rögle plötsligt på slutspelsjakt.

–  Det här var min första match. Jag har stått utanför och sett hur bra vi spelat. Vi fick inte med oss studsarna i början av serien, det var mycket mot oss. Vi har jobbat för att ta oss till den position vi är i. Vi har känslan att vi kan vinna alla matcher, säger han.

Sjögren förväntas ta en ledande roll i laget – och har redan visat lite av sina välmeriterade erfarenheter.

– Han är en naturlig ledare där inne. Han bidrar med ett lugn och pondus. Det är en rutinerad kille som många kan ta efter både på isen och i omklädningsrummet , säger lagkamraten Daniel Bertov. 

Själv är Mattias Sjögren mer lugn. Han vet att det kommer ta tid innan han kommit in i alla grejer.

– Det kändes som att det kanske låg på 50-60 procent. Det är små saker som gör att man kanske inte har flytet som gör att man kommer ut med pucken och skapar lägen. Det var okej, men kanske inte så mycket mer än så, säger han om sin insats i comebacken.

Att det var roligt att vara tillbaka och dessutom få vinna i sin comeback är inget han förnekar varken kroppsligt eller verbalt. 

– Det är jätteroligt. Det går inte riktigt att sätta sig in i känslan när man går ut. Adrenalinet pumpar och man vill så mycket. Det var riktigt roligt. Den vinnande trenden vi har underlättar för mig också, avslutar Sjögren.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch