Brithén får Rögle att lyfta i tabellen
SHL

Hemmasonen axlar Rögles klättring ”En stor anledning till vår framgång”

ANNONS

En trög inledning för både honom själv och Rögle. Men nu bär en Ted Brithén i poängstim sin moderklubb uppåt i tabellen.
– När jag hittat kemi i en kedja har det gått väldigt bra också, säger Brithén som gjort 12 poäng de senaste tio matcherna till Hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inledningen på säsongen blev varken vad Rögle eller Ted Brithén tänk sig. Rögle förlorade och förlorade och forwarden gick själv poänglös från de fyra första matcherna. Men ju mer höst-temperaturen sjunkit ju hetare har 27-åringen blivit.

Med ett mål och två assist i torsdagens 6-3-segermatch mot Växjö Lakers har Brithén gjort poäng i nio av sina tio senaste matcher. Totalt tolv stycken.
– Det är alltid en bonus att göra poäng, men att ta tre poäng för laget och klättra i tabellen … det är det viktigaste, poängterar han. 

BLIVIT EN LEDARE PÅ ISEN

Brithén, hockeyskolad i Ängelholm, kom tillbaka till Rögle från HV71 inför förra säsongen. Han fick rollen som lagkapten men blev av med den när Cam och Chris Abbott tog över som tränare respektive sportchef. I samma veva började han själv hitta rätt i sitt spel. Han slutförde säsongen med att göra 23 av sina totalt 31 poäng och växte fram till lagets förstacenter.

Den rollen har han tagit med sig in den här hösten. Med råge.
– Stabil är en underdrift, menar lagets tränare Cam Abbott.
– Han spelar väldigt gediget och är en stor anledning till den framgång vi haft på sistone. Det finns många ord som kan beskriva honom och vad han är kapabel till. Han är en ledare för vårt lag, säger Abbott. 

Brithén bildar kedja tillsammans med Leon Bristedt och Daniel Zaar. Trion klickade omgående när de sattes ihop mot Örebro den 11 oktober och har sedan växt ut till Rögles förstakedja. Det är också sedan de började spela ihop som poängen börjat trilla in i allt raskare tempo för Teds del.
– Så har det varit så fort jag hittat kemi i en kedja. Det har jag haft de senaste åren. När jag hittat kemi i en kedja har det gått väldigt bra också. Att ha Zaar och Leon och veta att de gör allt i varje kamp gör att jag kan positionerna mig i de ytor som jag är bäst i, och släppa lös dem lite framåt.

Och tränare Cam Abbott är knappast blygsam över att slänga ut kedjan på isen. Brithén har drygt 20 minuters istid i snitt de senaste tre matcherna. Abbott vet att de just nu levererar, oavsett situation.
– De gör rätt för sig. Alla tre har sina stilar som passar varandra. Ted har varit i en bra roll i den kedjan. Spelare har heta och mindre heta perioder, men vi har fått ut mycket från dem så här långt, säger Abbott.

Cam Abbott gör tummen upp för Rögle och Ted Brithéns spel på sistone. FOTO: Bildbyrån

EFFEKTIVT POWERPLAY

Mot regerande mästaren Växjö kom två av Brithéns poäng i powerplay. En spelform Rögle och Brithéns enhet för övrigt gjorde tre av sina sex mål i.
  Jag har spelat nästa överallt i powerplay, men det är till höger jag trivs som bäst. Vi kompletterar varenda väldigt bra. [Linus] Sandin gör det bra framför kassen, Leon är farlig i allt han gör. Jag och Zaar har väl hyfsade direktskott och sedan har vi Kodie [Curran] på blå som playmaker. Det är en bra komponerad enhet.

Brithén efter sitt powerplaymål mot Växjö. FOTO: Bildbyrån

Rögle har nu fyra raka segrar på hemmaplan och tre raka segrar totalt. Spelet har blivit bättre och bättre och efter torsdagens match är de inte längre jumbo i SHL-tabellen. På sistone har de också visat varför de inför säsongen tippades högt i tabellen.
– Det är skönt. Vi har trygghet, alla vet vad vi ska göra där ute. Vi har olika roller i laget och alla följer dem till punkt och pricka. Vi har väl varit lite mer klara med direktiv och detaljer och då kan vi spela sådana här matcher (som mot Växjö).

Ängelholmarna har en match kvar innan landslagsuppehållet. Efter den tröga och något omdiskuterade inledningen på SHL-säsongen har det lossnat för skåningarna och för Ted Brithén.
– Det det är roligt. Det ska jag fortsätta med, avslutar han.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch