151010 Sundsvalls målvakt Magnus Åkerlund dricker under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Timrå IK och Sundsvall Hockey den 10 Oktober 2015 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108 …
SHL

Förre JVM-målvakten får ny SHL-chans efter sju år: ”Jag skulle egentligen bara ha lite kvalitetstid med familjen”

ANNONS

Magnus Åkerlund var på 00-talet en av våra mest lovande målvakter och draftades av Carolina Hurricanes. Efter sju år borta från den stora scenen får 32-åringen nu en ny SHL-chans när han på lördag ska backa upp Adam Werner i Färjestad. 
— Det är rätt häftiga känslor någonstans, berättar den tidigare JVM-målvakten för hockeysverige.se.

Det var efter Hudiksvalls senaste match mot Sollentuna som tränaren Lars ”Lillis” Lövblom frågade sin målvakt om han hade några planer för helgen.
— Jag skulle egentligen bara ha lite kvalitetstid med familjen och ta det lite lugnt. Då frågade han om jag inte ville sitta på bänken med Färjestad och då trodde jag att han skämtade. Men det gjorde han onekligen inte och sedan var jag i kontakt med Färjestad och planerade lite, berättar Magnus Åkerlund för hockeysverige.se.

ÖDMJUK INFÖR UPPGIFTEN

Det är redan klart att Adam Werner kommer stå i matchen och Åkerlund menar på att man får ta hans eget deltagande i uppställningen ”för vad det är” och inte dra för stora växlar av det.
— Det är med väldigt stor ödmjukhet och nyfikenhet som jag går in i det här. Men det är ju de här nya reglerna det beror på.

De nya reglerna är alltså de allsvenska klubbarna interna överenskommelse om att begränsa antalet spelarlån. För Färjestads del innebar det att de förvisso kunde plocka tillbaka den till Karlskoga utlånade målvakten Olle Eriksson Ek för att ersätta skadade Markus Svensson, men då hade han inte kunnat gå tillbaka eftersom en målvakt bara får plockas tillbaka två gånger per säsong till sin SHL-klubb och Eriksson Ek har rddan varit tillbakalånad en gång denna säsong.
— Det är ju det som satt käppar i hjulet där. Men det är väldigt smickrande att en sådan anrik förening som Färjestad hör av sig till Hudiksvall och mig. Det är givetvis jättekul, berättar Magnus Åkerlund.

Om du skulle få hoppa in, är du redo då?
— Ja, jag har tränat på otroligt bra här med Hudiksvall. Men som jag sa, någonstans blir det lite roligt också. Nu ska jag möta upp gänget imorgon när de kommer till Gävle. Sedan är det bara att förbereda sig för att vara en bra stöttepelare till Werner, försöka vara lugn och samlad. Skulle det vara att Werner får något problem med skridskon eller behöver vila någon sekund så är ska jag se till att vara så redo som möjligt.
— Sen är det klart att hoppet från ettan till SHL utan att ha tränat något med SHL-laget är stort. Men då får man göra det bästa av det och göra det så bra som möjligt.

TRIVS MED HOCKEYN – OCH VILL UTVECKLAS FORTFARANDE

Det lyser igenom i samtalet att Magnus Åkerlund tycker att det ska bli oerhört roligt att för en dag vara SHL-målvakt igen. Men hela han verkar också stråla av glädje och passion över sporten och han berättar att han tycker att de är oerhört roligt att spela.
— Jag tycker att det här är förbaskat kul och jag har en ambition att alltid försöka bli så bra som möjligt. Så man försöker vara noga med att lära sig nya detaljer.

Sedan 32-åringen lämnade Timrå efter säsongen 2010/2011 har det blivit spel för Borås i allsvenskan, två säsonger i Danmark, spel med Sundsvall i både Hockeyettan och Hockeyallsvenskan och de två senaste säsongerna för Hudiksvall i ettan. Han har fått spela mycket och utvecklat sitt egna målvaktsspel.

Åkerlund har hittills vaktat Hudiksvalls kasse i nio matcher den här säsongen. Han har vunnit samtliga, hållit nollan tre gånger och har en räddningsprocent på fenomenala 95,43. Häromdagen berättade hans tränare Lars Lövblom för hockeynews.se att han ansåg att hans målvakt kunde vakta en SHL-kasse. Nu har alltså den möjligheten kommit betydligt närmare än vad den var då.
— Jag har fått många pikar för det idag, skrattar Åkerlund.

Magnus Åkerlund efter en match med Timrå 2007. Foto: Bildbyrån

Har han rätt i det?
— (skratt). Det är en jättesvår fråga. Jag tror att han grundar det i att han ser att jag 32 år ung ändå har ambitionen att vara väldigt noga med detaljer i målvaktsspelet och så vidare. Skillnaden mellan division ett och SHL är väldigt stor och det är en annan typ av spel också.
— I ettan kan jag uppleva att det finns otroligt skickliga spelare, alla kan skjuta och åka skridskor. Men i ettan så blir det lite mer öppna lägen. Tittar man på SHL så är det väl lite mer kompakt spel. Det man ser i SHL som både målvakter och utespelare är duktiga på är all trafik framför mål. Det är inte jättemånga skott som målvakten har helt fri sikt på, det är väl det man kan känna att det är lite mildare på division ett-nivå.
— Sen är det klart att allting går snabbare och att det är ytterligare spets i SHL.

TRIVS MED TILLVARON

Det har höjts en hel del ögonbryn över det faktum att målvakten inte spelat i SHL sedan tiden i Timrå. Genom åren som har passerat så har han gjort väldigt bra resultat i både allsvenskan och ettan.
— Jag är stationerad här i Sundsvall och jag har en trygghet här. Sen har jag tyckt att det varit förbaskat kul. Jag tillhörde Sundsvall i fyra säsonger och vi hade en resa upp till allsvenskan. Tyvärr åkte vi ur och de fick lägga ner, men sen blev ju resan därefter med Hudiksvall. De är i en fas i si  förening där de vill bli ett etablerat topplag och försöka vara med och fajtas om att ta sig till en eventuell kvalserie. Jag har fått en stor roll och fått spela väldigt mycket.

Känner du att du är en bättre målvakt nu än när du var i SHL senast?
— Ja, det tycker jag. Även fast jag spelar i division ett. Det är bar träningsmöjligheter och jag får spela väldigt många matcher.

Vad är det som är sagt med Färjestad, är det denna matchen mot Brynäs endast?
— Så är det. Det är den här matchen. Sen får man se lite, återigen vill jag betona att någonstans är det tråkigt också för de har en väldigt lovande ung målvakt som dessvärre då fick bryta kontraktet. Jag tycker att det är ett otroligt moget beslut av honom att han vill ha kontinuerligt med speltid i allsvenskan. Sen är det olyckligt att det blir som det blir.
— Men med tanke på de förutsättningar som var så var detta den bästa lösningen. Det är bara denna matchen och man ska inte göra för mycket väsen av det heller. Jag ska vara med som backup och försöka vara en bra kille i omklädningsrummet och inte ta någon plats överhuvudtaget tänkte jag säga, skrattar Åkerlund och fortsätter:
— Det är kul att vara med och man finns där om det skulle vara något helt enkelt.

Magnus Åkerlund har fru och två barn, varav den yngsta bara är sju veckor. Men några tveksamheter från familjen att skippa den lugna familjehelgen fanns inte.
— Nej, gud nej. Hon vet ju, hon har fått leva med mig i flera år, mina ambitioner till hockeyn. Samtidigt tycker hon själv att hockey är ganska kul också.
— Vi har fantastiska fans i Hudiksvall men det är klart at det blir en skillnad att följa med och titta på en SHL-match. Även om jag sitter där på bänken med mitt fluffiga hår.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch