Lukas Bengtsson.
SHL

”Jag börjar hitta tillbaka till den gamla, glada Lukas igen”

ANNONS

Efter två mardrömssäsonger i Nordamerika är Lukas Bengtsson tillbaka på svensk mark igen. Den 24-årige Linköpingsbacken har inlett säsongen starkt och för hockeysverige.se berättar han om den extremt tunga tiden i Nordamerika, varför det blev spel i Linköping och hur han fått en ny syn på livet sedan sjukdomsbeskedet.
– Jag tar mig an hockeyn på ett annat sätt idag, nu njuter jag mer av det och försöker ha roligt varje dag. Det var nära på att sluta illa, så man tar det inte för givet längre utan man försöker istället bara ha sjukt kul, säger Lukas Bengtsson.

Inför den här säsongen valde Lukas Bengtsson att lämna spel i Nordamerika och Pittsburghs organisation för att flytta hem till SHL igen. I våras presenterades den spelskicklige backen av Linköping och både 24-åringen och laget har fått en fin start på säsongen.
– Vi har fått ihop det bra. Alla chippar in och vi vet vad vi behöver göra för att vara ett bra lag i ligan och kunna ta poäng och vinna varje match. Sen har vi otroligt kul tillsammans också och det tro jag att man kan se, säger Bengtsson till hockeysverige.se.
– För egen del känns det bra att vara tillbaka i Sverige igen. Det har varit otroligt kul. En stor anledning till att jag ville komma hem var för att hitta glädjen igen, både i hockeyn men även i livet. Det har varit en tung tid, med skador och sjukdomar.

”DEN JOBBIGASTE TIDEN I MITT LIV”

Nej, de senaste två säsongerna har inte varit lätta för Lukas Bengtsson.
Efter SM-guldet med Frölunda säsongen 2015/16 fick backen ett NHL-kontrakt med Pittsburgh Penguins men tiden i USA blev inte alls vad Bengtsson hade tänkt sig.
– Jag hade det tufft där borta i USA. Första året spelade jag bara 16 matcher på grund av sjukdomen där…

Bengtsson blir tyst.
Sjukdomen han pratar om är POTS – Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome. 24-åringen diagnostiserades med den ovanliga sjukdomen under sitt första år i Nordamerika och istället för att slåss om en plats i Penguins stjärnspäckade lag plågades han av sjukdomen som höll på att kosta honom karriären.
– Sjukdomen är den jobbigaste tiden i mitt liv. Jag mådde inte alls bra. Det var jättetufft, speciellt när du inte har vänner eller familj runt om dig som kan hjälpa. Du har bara hockeyn. Du vill visa upp dig och du vill visa att du är någon att räkna med, men istället ligger du bara sjuk. Jag orkade inte ens vara på hallen, det gick inte. Det blev jobbigt på det sättet att man tänkte: ”hoppas de tror på mig”. Jag skulle aldrig åka dit för att sitta i en lägenhet hela dagarna. Det var en riktigt tuff tid, både på och utanför isen.


Bengtsson i Pttsburgh-tröjan. FOTO: Mark Spowart/Alamy

”UTAN HONOM VET JAG INTE OM JAG HADE KLARAT DET”

Sjukdomen gör att Bengtsson har problem med blodcirkulationen och den medför illamående och en påtaglig trötthet. Till en början visste inte läkarna vad som var problemet med Bengtsson och 24-åringen berättar att mycket av det första året i Nordamerika gick ut på att försöka lokalisera problemet.
– Jag spenderade mycket tid på att försöka ta reda på vad det var för sjukdom, så det var ett otroligt tufft år mentalt, att inte kunna spela. Sen är jag jätteglad att jag fick den hjälpen som jag fick och att vi till slut kunde komma fram till vad det var som var problemet med mig. Det är jag otroligt tacksam över och jag är glad att jag krigade mig igenom hela det året för att till slut kunna få ett svar. Där måste jag säga att agenten jag hade i USA, Michael Deutsch, låg på och ville göra nya tester hela tiden. Utan honom vet jag inte om jag hade klarat det, berättar Bengtsson.

LÄS MER: ‘Då undrade jag vad som händer, är mitt hjärta dåligt?’

När Bengtsson väl fått bukt på sjukdomen började backen leverera ute på isen. 24-åringen gjorde ett starkt träningsläger med Pittsburgh den efterföljande säsongen och var nära att ta en plats i NHL-klubbens backuppsättning till premiären.

KÄNNER SIG SOM EN GLADARE PERSON

Bengtsson tog med sig det fina spelet ner till AHL, men väl där började ett skadehelvete som begränsade honom till 37 matcher i farmarligan.
– Då kände jag väl att jag var väldigt nere, jag var inte den personen som jag brukar vara. Jag kände, ”nej, jag måste göra någon förändring”. Självklart ville jag ta mig till NHL, men samtidigt kände jag att det var mycket som satte stopp för att kunna ge det en riktig chans och vara nära på att få spela. Pittsburgh hade mycket skador då, men jag var ju sjuk och skadad så det… Det var tufft.

Istället blickade Bengtsson hem till Sverige och SHL igen.
– Jag ville hitta glädjen både på och utanför isen, något som jag kände att jag tappade under de där säsongerna. Jag hittade inte riktigt den där gnistan. Jag känner att jag hittat tillbaka till den här glada Lukas igen och det här drivet som jag hade innan. Att stå och nöta på småsaker efter träningar och sådana grejer. Jag känner mig som en mycket gladare person och det är så jag vill vara. Jag vill sprida glädje runtom mig och där känner jag en stor skillnad från tiden där borta.

LÄS MER: Uppgifter: Nobbar sin tidigare klubbar – för spel i Linköping


Lukas Bengtsson jublar efter ett försäsongsmål mot Malmö. FOTO: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

”TAR DET INTE FÖR GIVET LÄNGRE”

Bengtsson hade tidigare representerat Mora och Frölunda på seniornivå i Sverige. När det stod klart att 24-åringen skulle återvända till SHL blev det dock ingen av Bengtssons gamla klubbar. Istället blev det en flytt till Östergötland och Linköping.
– Jag hade en dialog ganska tidigt och de visade i tidigt skede ett intresse för mig. Det blev på något sätt starkare och starkare ju längre tiden gick och jag började känna att Linköping kunde vara ett väldigt starkt alternativ. När det sedan närmade sig att ta ett beslut så var det smågrejer som också var avgörande, typ att jag fick träna i Stockholm hela sommaren. Jag har en otrolig trygghet i min tränare Henrik Petré. Han har väldigt bra koll på sjukdomen och vet vad jag behöver för att komma i form men även må bra. Linköping tyckte att det var okej att jag körde sommarträningen med honom och det blev en väldigt bra lösning, säger Bengtsson.

Idag är Lukas Bengtsson gladare och piggare än på många år, enligt honom själv. Han bär fortfarande med sig sjukdomen, men har idag kunskaperna som krävs för att leva ett bra och hälsosamt liv. Sjukdomen kan försvinna i framtiden och Bengtsson berättar att han gjort framsteg det senaste året.
– I somras behövde jag inte ha kompressionsstrumpor i vardagen. Det behövde jag från början, så det har ju gått framåt. Sen får man se om det försvinner eller om det kommer att ligga kvar. Jag vet vad jag ska göra. Det är klart att det kan vara jobbigt, men jag är otroligt tacksam för att jag fick veta vad det var för fel och att jag kan fortsätta spela hockey.

SIKTAR PÅ TRE KRONOR

Bengtsson berättar också att hans relation till hockeyn har förändrats under de tuffa åren.
– När man har varit med om något sånt här så tror jag att man tar det inte för givet längre. Jag är otroligt tacksam och glad över att jag får göra det man vill och älskar att göra. Det är klart att jag uppskattade det tidigare också, men jag tänkte kanske inte att ”snart kommer en sjukdom som gör att jag aldrig mer kan hålla på med det här”. Jag tar mig an hockeyn på ett annat sätt idag. Nu njuter jag mer av det och försöker ha roligt varje dag. Det var nära på att sluta illa. Jag tar det inte för givet längre utan man försöker istället bara ha sjukt kul.

Och sjukt kul, ja det verkar Lukas Bengtsson ha just nu. Med fem poäng på åtta matcher ligger 24-åringen på en fjärdeplats i backarnas poängliga. Laget toppar SHL-tabellen och Bengtsson har börjat anpassa spelet mer och mer tillbaka till den svenska spelstilen.
– Det börjar komma mer och mer. Jag ska vara med och bidra framåt och vara ett offensivt hot. Självklart vill jag också ta steg i karriären, jag vill fortfarande någon gång försöka ta en plats i NHL. Sen hade det så klart varit sjukt kul att få spela några landskamper också.

Fortsätter Lukas Bengtsson på den inslagna vägen behöver han nog inte vänta länge på ett samtal från Rikard Grönborg. Men även om det går bra spelmässigt är det inte det som backen fokuserar mest på just nu.
– Den stora anledningen till att jag åkte hem var för att hitta mig själv och hitta tillbaka till mitt spel som jag hade innan jag åkte över. Jag känner att jag börjar hitta tillbaka till den gamla, glada Lukas. Det är det största jag trycker på – att hitta tillbaka till mig själv. Lyckas jag med det tror jag att det kommer bli en väldigt bra och rolig säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan