Sök
REDO ATT VINNA NU? Victor Hedman, Steven Stamkos och Nikita Kutjerov har revansch att utkräva efter vårens antiklimax.
Tampa Bay

TAMPA BAY: Klockan tickar för utmanaren

Tampa Bay Lightning nämns fullt rimligt som en av de stora favoriterna att vinna Stanley Cup. Men även om avgående general managern Steve Yzerman byggt ett imponerande lag börjar klockan klämta. Hur länge kan Lightning hålla ihop stjärngänget innan man måste börja trejda spelare av lönetaksskäl?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Tampa Bay Lightning.

Det går inte nog att berömma Steve Yzerman för det jobb han har gjort med Tampa Bay Lightning under sina åtta år som general manager för klubben. När han nyligen lämnade över bilnycklarna till ersättaren Julien BriseBois var det som han hade renoverat en rostig och illa behandlad gammal Porsche och förvandlat den till en skinande sportbil med pigg motor och bekväma säten.

Tampa Bay Lightning anno 2018 är en legitim Stanley Cup-utmanare. En som dessutom borde vara högmotiverad efter vårens tunga sorti ur slutspelet, då man tappade 3–2 i matcher i konferensfinalen mot Washington Capitals efter att ha nollats i de två sista matcherna. Laget har högsta klass på alla positioner och befinner sig helt i fas för att gå hela vägen.

Men även om laget ser fantastiskt ut på pappret är frågan hur länge man klarar av att hålla ihop bandet. Yzerman har fått stjärnspelare som Victor Hedman, Steven Stamkos och Nikita Kutjerov att skriva långtidskontrakt under sina marknadsvärden, men på horisonten finns knepiga förhandlingar med Brayden Point och Yanni Gourde – och i ett längre perspektiv även Andrej Vasiljevskij och Michail Sergajtev. Det kommer att tvinga BriseBois till en del svåra beslut som riskerar att förminska den lyxiga bredd som klubben just nu besitter på alla positioner.

Så även om kärnan av stjärnspelare på långtidskontrakt borgar för att Lightning ska vara ett topplag under en lång tid framöver finns det anledning att påstå att deras bästa chans att vinna är nu. Men det sa man å andra sidan om Washington Capitals för ett par år sedan också…

POÄNGKUNGEN

NIKITA KUTJEROV
Den ryske stjärnforwarden blev en 100-poängsspelare förra säsongen. Han såg länge ut att springa i väg med poängligatiteln, men svalnade av under andra halvan av säsongen och fick se sig akterseglad av Connor McDavid och Claude Giroux. 25-åringen befinner sig mitt i sin prime och kommer att fortsätta vara den ledande offensiva spelaren för Lightning. En Hart Trophy-kandidat? Ja, men hans chanser skadas antagligen av att han är omgiven av så pass starka spelare.

MÅLVAKTEN

ANDREJ VASILJEVSKIJ
Om man ska utse en favorit att vinna Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt 2018/19 får Vasiljevskij anses vara en het kandidat. Ryssen fick sitt definitiva genombrott i fjol och var en av finalisterna till priset då. Han erkände själv att han var utmattad av den fysiska börda det innebär att spela 65 matcher i grundserie som målvakt. Nu har han en säsong som förstakeeper i NHL bakom sig och kan bygga på den erfarenheten och den lärdomar han tagit med sig från fjolåret. Det kommer att göra honom till en bättre och mer förbered målvakt.

BACKEN

VICTOR HEDMAN
Världens bästa back 2018. Hedman tog som tredje svensk efter Nicklas Lidström och Erik Karlsson hem Norris Trophy. Detta efter ännu en dominant säsong på Lightnings blålinje med personbästa 17 mål och totalt 63 poäng på 77 matcher. Hedman bör vara en av de som slåss om priset även den här säsongen. Men vi vet av erfarenhet att de som röstar inte är speciellt förtjusta i att ge priset till samma spelare igen. För Hedman kvittar det bara han får uppleva ännu en Stanley Cup-final och – ännu viktigare – gå segrande ur en.

UNGTUPPEN

MICHAIL SERGATJEV
Trejden som Steve Yzeman genomförde med Montréal Canadiens, där Jonathan Drouin lämna Tampa i utbyte för Sergatjev, såg omedelbart bra ut för Lightnings del. Som sistaårsjunior svarade ryssen för nio mål och 40 poäng – bara sex poäng färre än Drouin mäktade med för Montréal. Kommer säkerligen att få ännu större förtroende vad det lider och bli Tampas främsta offensiva vapen från blålinjen på sikt. Känns som en blivande storback i NHL.

COACHEN

JON COOPER
Den tidigare juristen har vuxit ut till en av NHL:s mest respekterade coacher. Smart, intellektuell och välartikulerad. Cooper gör sig bra i alla omgivningar och har en utstrålning och karisma som gör honom populär. Nederlaget i konferensfinalen mot Washington kan ha varit hans hittills tyngsta bakslag i karriären. Men trots att Tampa har bytt general manager sitter han synnerligen säkert.


Andrej Vasiljevskij. Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

IN OCH UT

Nyförvärv: Cal Foote, b, Kelowna, Andy Andreoff, fw, Los Angeles, Danick Martel, fw, Philadelphia.
Förluster: Peter Budaj, mv, Los Angeles, Andrej Sustr, b, Anaheim, Jake Dotchin, b, klubblös, Erik Condra, fw, Dallas, Chris Kunitz, fw, Chicago, Matthew Peca, fw, Montréal.

PROGNOSEN

Tidernas sämst tajmade måltorka sabbade Tampa Bay Lightnings finalplaner i fjol. Man kan alltid skrika sig blind på ”brist på karaktär” och ”sämst när det gäller” vid sådana tillfällen, men när man kommer till den typen av matcher är det väldigt små marginaler som avgör. Tråkig analys, men ändå logisk. Hur bra lag du än ställer på isen kommer du någon gång under en säsong att ha en del matcher på rad där det studsar fel. Därför ska man inte dra för stora växlar av nederlaget i våras.

Det har Lightning heller inte gjort. Förändringarna som genomfördes under sommaren var ytterst marginella. Laget står väl rustat för en lång säsong där det i första hand kommer att handla om att vinna Atlantic Division i tuff konkurrens med Toronto och Boston för att skapa sig så bra förutsättningar som möjligt i slutspelet. Ska Tampa gå långt i år är det lagen man sannolikt kommer att tvingas överträffa för att kunna gå hela vägen. Det är en nog så tuff uppgift. På pappret har Lightning totalt sett en bättre bredd än båda sina argaste divisionsrivaler. Om det ger utdelning i april/maj kan det bli en rolig sommar för hockeyfansen i västra Florida.

TAMPA BAY LIGHTNINGS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
70) Louis Domingue
88) Andrej Vasiljeskij 

BACKAR
5) Dan Girardi
6) Anton Strålman ”A”
27) Ryan McDonagh
29) Slater Koekkoek
55) Braydon Coburn
77) Victor Hedman
98) Michail Sergatjev 

FORWARDS
9) Tyler Johnson
10) J.T. Miller
13) Cedric Paquette
17) Alex Killorn
18) Ondrej Palat
21) Brayden Point
24) Ryan Callahan ”A”
37) Yanni Gourde 
61) Danick Martel
71) Anthony Cirelli
73) Adam Erne
86) Nikita Kutjerov
89) Cory Conacher
91) Steven Stamkos ”C”

Tränare: Jon Cooper (sedan 2013)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten